In perioada 15 noiembrie – 24 decembrie are loc Postul Craciunului, unul dintre marile evenimente asteptate de crestini. Din cand in cand, in cele 40 de zile de post, credinciosilor li se va permite sa consume carne de peste si vin.
Din punct de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului este un post usor, avand multe dezlegari la peste si vin.
Astfel, se mananca peste si preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse intre 21 noiembrie si 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, in 30 noiembrie (Sf. Apostol Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).
CITESTE SI: Ce mancam in zilele de post? Vezi cateva idei de retete pe care le poti prepara inainte de Craciun!
Ultima zi a Postului Craciunului (24 decembrie), numita si Ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile: se ajuneaza pana dupa-amiaza, cand se obisnuieste sa se manance, in unele zone ale tarii, grau fiert amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si a celor trei tineri din Babilon. In alte zone, se ajuneaza in aceasta zi pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Nasterea Domnului.
Abia dupa cele 40 de zile de post si rugaciune, crestinii se pot bucura pe deplin de Nasterea Domnului, de pe data de 25 decembrie.
In general, in post, nu se consuma produse de origine animala (carne, lapte, oua, unt), precum si otet, urzici si alcool.
Prin durata lui de 40 de zile, Postul Craciunului aminteste de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii.
Sursa foto: www.gettyimages.com
Pareri
De ce nu se mananca urzici?