Incepe proiectarea pentru ‘Magistrala Verde’ de 3 km a Timisoarei, ce trebuie sa fie gata in 10 luni. Pe Calea Sagului, o banda ar putea fi dedicata transportului in comun, se vor amenaja piste de biciclete, iar copacii vor fi taiati si inlocuiti cu tei si artari argintii

TIMISOARA. Inca din noiembrie anul trecut, primarul Dominic Fritz anunta ca administratia sa are in plan sa schimbe infatisarea uneia dintre arterele orasului, Calea Sagului, si sa o transforme in ‘Magistrala Verde’ a Timisoarei.

CITESTE SI: Zoo Timisoara sa devina parc pentru promenada si biciclisti, pana cand se naste conceptul de ‘ferma cu animale’ promis de Dominic Fritz dupa ce i-a pus lacat. Video 

La inceputul lunii aprilie, Primaria Timisoara a lansat o licitatie ca sa gaseasca o firma care sa remodeleze atat Calea Sagului, cat si bulevardul 16 Decembrie intr-un coridor multimodal.

Dintre cele doua inscrise, acum municipalitatea a anuntat castigatorul: F.I.P. Consulting SRL, care mai are contracte in derulare cu Primaria Timisoara, acela pentru proiectul tehnic in vederea modernizarii statiilor STPT de pe linia tramvaiului 1 pe care vor circula garniturile Bozankaya, dar si pentru Podul Solventul.

Valoarea contractului pentru proiectarea Magistralei Verzi se ridica la aproape 240.000 de euro, cu TVA, iar lucrarea trebuie sa fie gata in iulie 2023.

Conform planului primariei, „se urmareste o transformare urbana durabila prin utilizarea solutiilor verzi si digitale prietenoase cu mediul, avand benzi dedicate transportului verde, piste de biciclete, rastele, spatii verzi, statii de reincarcare electrice rapide pentru masini, imbunatatirea sistemului de management al traficului, pentru o fluidizare a circulatiei atat la orele de varf, cat si in afara acestora„, dupa cum se arata in documentatia ce a insotit licitatia.

Proiectul va cuprinde 3 segmente de interventie:
1. bulevardul 16 Decembrie, de la Piata Mocioni, cunoscuta drept Kuttl ori Sinaia (fara piata, aceasta urmand sa fie cuprinsa in alt proiect de reamenajare) pana la Piata Iuliu Maniu,
2. Calea Sagului, de la Piata Iuliu Maniu pana la intersectia cu bulevardele Liviu Rebreanu si Dambovita,
3. Calea Sagului, de la intersectia cu Rebreanu si Dambovita pana la Shopping City.

Viteza mai mare pentru autobuze

In ceea ce priveste carosabilul, una dintre cele doua benzi pe sens ar urma sa fie lata de cel putin 3,5 metri si trebuie studiat scenariul in care una dintre benzi sa fie dedicata exclusiv transportului public.
Viitoarele piste de biciclete vor trebui sa aiba o latime de 1,5 metri pe sens, iar trotuarele 2-3 metri. Pentru spatiile verzi e prevazuta o fasie cu latimea de 1,5 metri pe fiecare parte a bulevardelor.

Vor fi reamenajate parcarile intercalate cu aliniamentul de arbori si vor fi puse rastele pentru biciclete. Ar urma sa fie amenajate intersectiile cu strazile care dau in Calea Sagului si in 16 Decembrie, iar in cazul celor cu o banda, vor fi suprainaltate trecerile de pietoni si traversarile pentru biciclisti.

Sunt prevazute si marcaje cu pavaj tactil, contrast de culoare si avertizare sonora pentru persoanele cu dizabilitati, iar statiile STPT vor fi schimbate si dotate cu mijloace de informare moderne.

Va fi studiata si posibilitatea cresterii vitezei de deplasare pentru mijloacele de transport in comun.

Copacii, taiati si inlocuiti cu tei si artari

Cat priveste copacii ce strajuiesc acum cele doua bulevarde, administratia Fritz vrea sa-i taie si sa-i inlocuiasca.
Conform documentatiei pentru licitatie, de la Piata Iuliu Maniu si pana la intersectia cu Rebreanu/Dambovita acum sunt arbori Tamarix, despre care specialistii primariei spun ca nu sunt potriviti in zone cu curenti puternici, si din acest motiv s-au deformat. In locul lor se propune plantarea unor tei argintii.

Cat priveste copacii de pe Calea Sagului catre Shopping City, acum avem frasini imbatraniti ce ar putea fi schimbati cu artari argintii.

Mobilierul ce va fi montat de-a lungul celor doua bulevarde va oferi posibilitatea incarcarii solare a telefoanelor mobile ori a altor dispozitive.

Documentatia si proiectarea 10 luni, santierul pe Magistrala Verde 3 ani 

In 5 luni ar trebui sa fie gata documentatia, iar in alte 5 proiectarea, pentru ca alte 36 de luni sa fie dedicate asistentei tehnice pentru viitoarele lucrari de pe cele doua bulevarde. Santierul, dupa ce va fi gasit si un constructor, ar trebui sa dureze 3 ani.

Cand a dezvaluit planul pentru Magistrala Verde, primarul Dominic Fritz preciza ca isi pune nadejdea in bani din Planul National de Redresare si Rezilienta.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dupa ce ca orasul e plin de santiere care din start au termen 2 ani pentru un kilometru de drum primarul mai vrea sa deschida unul si sa stranguleze circulatia pe una din arterele principale de intrare in oras. Este de-a dreptul halucinat ce elucubratii genereaza creirul unui personaj cu IQ redus. In plus vrea sa taie pomii care vara ofera umbra pe trotuar dar vor fi necesari ani buni pana cand se va ajunge la acelasi nivel de acoperire cu copacii nou plantati. Si ca orice operatiune speciala a primariei sub conducerea lui Fritz sigur se vor desfiinta si o serie de locuri de parcare ca sa se pastreze traditia. Probabil ca deja s-a adunat o masa critica de cetateni care de abia asteapta alegerile locale pentru a-i multumi primarului.

    • e vorba de proiectare, nu de inca un santier… daca ai fi citit macar titlul ai fi inteles.
      Dar stiu, nu conteaza ce articol e atata timp cat esti platit pentru el

      • Nu contează că încă nu e deschis șantierul, problema e ideea în sine care e un cretinism, nu poți bloca intrarea în oraș pentru viziunea unui tâmpit care nu aduce nimic bun orașului… Ok, as înțelege dacă s-ar fluidiza traficul, dacă ar aduce ceva bun…

        • Ai răbdare sa vezi proiectul.

          • cu proiectul o sa ramanem, si cu banii dati pt consultanta

          • Atunci ai să vezi pe cine ai votat fraiere cu ciucuri!
            De abea acum poate să-şi satisfacă fanteziile fetişiste de politruc verde ca balega de gâscă din Bündnis 90/die Grünen partai Deutschland (partidul verzilor german, ca să ştii şi tu ce este ăla) unde a fost activ până in ziua când şi-a depus candidatura şi unde probabil activează si astăzi!

      • Aaa, NUMAI proiectare!Asta o fi gratis.

  2. Foarte bine să se facă ..dar nu se zicea că copacii nu vor mai fi tăiați..de ce nu se începe din Maria ..până îi gata proiectarea este gata și centura de Sud și nu va mai fi atât de aglomerat pe cl sagului

  3. Deci o sa se mearga in sir indian. Daca faci o banda pentru transportul in comun, dispar parcarile. Sa speram ca nu mai este in primarie si raman doar banii dati pe studiul de fezabilitate/proiectare, asa cum ii place sa faca.

  4. Speram sa dispara pacostea asta de la primarie pana termina proiectarea si sa nu se apuce de lucrari. L-am criticat pe Lae-drujba si ne-am trezit cu Fritz-drujba….Banda pt mijloace de transport + piste si trotuare late?! In zona cimitirului fizic abia e loc de 2 benzi/sens + trotuare si o fasie ingusta de spatiu verde. Asta inseamna sa dispara complet spatiul verde si circulatia sa se desfasoare pe o banda/sens iar cealallta sa fie pt autobuze.
    Trei ani de santier pt niste operatiuni de reconfigurare a trotuarelor si benzilor??!? Incredibil cata batjocura…

  5. 46 de luni pentru 3 km ? De unde a venit asta ? Germania ? Germania aia in care s-au facut autostrazi peste tot ? 1 km in 15 luni ? Asta vrea sa lase mostenire la umratorii 2 primari proiectul asta.

  6. Opriti nebunul!

  7. Calea Sagului : intrare- iesire esențială in-din oraș! Inițiativa STUDIULUI- PROIECTULUI – REALIZARII pare de domeniul „imaginar” , dar implicațiile vor fi dramatice.
    Am urmarit azi – timp de cca 1/2 ore – numarul de autobuze intrare – iesire in Timișoara. Deprimant , 8 – 10 bucăți!
    Sper ca cineva competent sa fi studiat problema.
    Exista cărți foarte bune privind controlul circulației in orașe, drumuri naționale, autostrăzi. Intoarceti-va interesul si in această direcție!
    Asta înseamnă „sabotarea” circulației rutiere! Daca asta se vrea, atunci OK!

  8. Nu contează cine vine după și pe următo,rul îl veți înjura și batjocori tot la fel pentru că așa este faita.Moștenirea pe care a lăsat-o vopsitul tot la ăsta iau băgato pe gît ,următorul tot așa o ia din față și din spate , istoria ne învață.

  9. Parca acum cativa ani s-a modernizat zona de pe Sagului. Orice proiect se va face pentru banda unica de autobuze va strangula traficul rutier si/sau va elimina locurile de parcare. Va ramane probabil la stadiul de proiect uitat in sertar, chiar daca au folosit termenul trendy european “ green”. In plus aceeasi durata nesimtita de executie 3 ani. Nu ma intereseaza politica, dar vad ca Fritz are aceeasi abordare ca si Robu, deranj maxim pt. cetateni si “protejarea” firmelor ce executa lucrarile.

  10. bani aruncati in anumite buzunare , proiectul asta. din banii nostrii. ideea tembela. nu fac lucruri care ar fluidiza gratis, adica stanga verde , fata rosu. sensuri unice pe bulevarde, sincronizare semafoare etc.

  11. Asta ne nenoroceste!
    Pe Budai Deleanu vezi cate un biciclist cand si cand, iar masinile gramada. Cine p… mamii lui se crede nenorocitul asta sa-mi spuna mie cu ce sa circul? Bata-va D-zeu de usr-si si pe cine v-a votat!

  12. Avem 5 autobuze pe ora și marele biciclist al orașului vrea ca mașinile sa circule pe o singura banda pe sens.
    Pe budai deleanu nu prea exista pietoni și el a anulat 2 benzi de circulație pentru citiva bicicliști.

  13. Motto: croitorul bun masoara de 3 ori si taie o sigura data
    Astfel de idei „geniale” sunt prezente si într-un mare oras situat la cca 300 km N-V . Blocari de arterele, reducerea numarului de benzi crearea de asa- numite zone pietonale, piste de biciclete (cu discontinuitati) s.a.. Rezultatul: ca sa ajungi dintr-un punct in altul alorasului, situat de exemplu la 5 km , stai si câte 1 , 1 1/2 ore. Primatului i se rupe de cetateni doar se amuza de criticile permanente care i se aduc.

    • „Rezultatul: ca sa ajungi dintr-un punct in altul alorasului, situat de exemplu la 5 km , stai si câte 1 , 1 1/2 ore”

      Daca ai rabdare stai. Daca nu, te urci frumos pe bicicleta si faci cei 5km in 15min. La orice ora.

      • Dar cine esti tu băi maimuţă opărită sa vii din pm si să-mi spui mie cu ce să merg şi să iţi bati joci de un oraş cu aproape jumatate de milion de locuitori.

        • Un cetatean care circula cu ochii deschisi si intelege ca nu putem sta fiecare in cotetul propriu care ocupa 10mp pe carosabil si sa avem pretentii legate de fluiditatea circulatiei.

          Masina personala are rolul sau, dar intr-o aglomeratie urbana trebuie sa fie ultima optiune pentru deplasarea zilnica.

          • Felicitări, „Tu geniu al Timișoarei ”
            Cred ca ar trebui să-ți dai doctoratul (daca nu cumva l-ai plagiat deja) !
            In rest, succese in cariera!

  14. Pe o foaie paralelă citeam de „amenajarea miraculoasa”
    istorică a Fabricului, zona Pta. Traian.
    Ca vechi „fabricant” (oare câți au mai ramas in Timișoara?) mi-as dori ca aceasta „reinnoire” sa țină seama de istoria reala a zonei si nu a localității (,generic) „Ciorogarla”.
    Oare cati din cei care se vor ocupa de problemă au ceva comun cu istoria „fabricului” (nu isteria actuala a zonei)

  15. Bulevardul ala a fost nu demul redesenat / renovat / reasfaltat / cu alte cuvinte banuiesc ca a fost adus la zi conform cerintelor urbanistice !! daca este nevoie de redesenare pentru asta nu cumva ar trebui sa plateasca cei care au facut initial studiile de fezabilitate si proiectele aferente !?
    In alta ordine de idei .., continuarea acelui bulevard spre iesirea din oras cam lasa mult de dorit .. de ce nu se consuma acele resurse sa se faca o pista de biciclete cum e normal in secolul asta / pe vremurile astea ???!! – este o zona industriala acolo / cati oameni nu ar putea sa mearga la servici cu bicicletele fara sa isi puna viata in pericol !!??

  16. Vineri am trecut pe langa o coada de masini ce se intindea de la kauflandul din circumvalatiunii pana la iulius mall. In 80% din masini era numai soferul! Am ajuns intr-un punct critic in care trebuie sa alegem: sa fim la fel de egoisti si ocupam strazile cu masini si sa stam la cozi lungi, sau alegem transportul in comun sau bicicleta cand suntem singuri si nu se mai formeaza atatea cozi pe strazile orasului si ajungem mai repede acasa?

    • Bine ca nu a trecut si DoNimic pe acolo ca ii venea vreo idee sa mai taie o banda si acolo…

    • Care transport în comun? Având treaba la un service pe calea „slogului” am aștepta 50 de minute autobuzul 33/ .în orar era o cursa pe ora dar … .
      Am abandonat așteptarea, am trecut pe sub pod liniile de c.f. sidupacca o ora + ceva am reușit sa urc in autobuzul 33.
      Cam atat despre „sistemul de circulatie ” din Tms

  17. Chiar nu intelege nimeni ca nici un oras mare nu poate sa faca fata numarului de masini? Orasele noastre nu au fost proiectate pt 2-3 masini per familie. E simplu. Orice ar incerca sa se faca, o sa fie suparare de o parte sau de alta. Cum e acum, nu e bine. Daca se taie o banda, iar nu e bine. Daca se adauga o banda, o sa fie si aia plina si se taie din spatiu verde. E incredibil de usor de inteles ca orasul nu face fata la numarul mare de masini si navetisti.

    • Lărgirea o bandă sau „tăierea „unei benzi nu se face de-a moaca!
      De ești tu acela … (deși nu cred) mai bine taci!

  18. Eu vreau numai mașini diesel fără filtru și fără treceri de pietoni și fără trotuare și fără biciclete și fără firobuze. Și vreau să merg cu mașina de la bloc până peste drum și să scot fum când stau la semafor+ 80 : 90 în oraș . M..i Frutz love PNL = PSD

    • Ce vrei tu nu poţi primi pe net, dar poţi să-ţi procuri!! Cred că ai deja frigiderul aproape plin de carne!😎

  19. Dupa capul vostru nu ar mai trebui facut nimica in oras.
    Toti sunteti constructori si arhitecti, dar habar nu aveti sa bateti un cui.

  20. Tipic comunist gândit, în toate țările din Vest se lărgesc artere ca să reducă timpii în trafic.

    Mai cunosc un tovarăș, și el defrișa pomi umbroși și punea la pământ catedrale și planta tei în loc, aparent USR-ii sunt nostalgici după el și după acele obiceiuri de tristă amintire