Incepe reabilitarea cladirilor monument din Piata Victoriei din Timisoara. Primele palate care se intorc la frumusetea si stralucirea de odinioara

TIMISOARA. Apropierea anului 2021 cand Timisoara va fi Capitala Culturala a Europei, dar si taxa pe paragina aplicata de Primarie incep sa produca efecte. Mai exact, o parte dintre proprietarii cladirilor neingrijite, care se afla chiar in plin centrul orasului, au inceput sa faca demersurile pentru a-si reabilita imobilele monument, astfel incat sa nu fie nevoiti sa plateasca impozite marite.

CITESTE SI: Palatele din Timisoara, zestrea fabuloasa a orasului lasata de mesteri iscusiti din imperiu, inspirati de simboluri ale Europei. Care e cel mai frumos 

Mai multe asociatii de proprietari si-au aratat interesul pentru programul de sprijin al municipalitatii care cofinanteaza lucrarile de reabilitare, urmand ca apoi sa recupereze o parte din bani pe parcursul a 10 ani.

„Singura solutie pentru reabilitarea cladirilor din Piata Victoriei este cea la care noi am recurs, am instituit un cadru de cofinantare de catre Consiliul Local. Se pun toti banii de la Primarie si 50% din ei se recupereaza pe parcursul a 10 ani, printr-un impozit crescut pe care il au de platit proprietarii. Este un mecanism ultraavantajos, dar din pacate, pana la ora actuala, nicio cladire nu a intrat efectiv in reabilitare. Suntem in faza avansata cu doua, dar niciuna nu este intrata efectiv in reabilitare pe acest cadru, pe care noi l-am instituit inca din 2013”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Detalii despre programul de sprijin pentru renovarea imobilelor istorice gasiti AICI.

Una dintre cladirile care urmeaza sa intre in reabilitare, spune primarul Nicolae Robu, este Palatul Hilt-Vogel, ridicat intre 1912-1913, avandu-l ca arhitect pe László Székely. Imobilul a fost proiectat lipit de o alta cladire-monument: Palatul Széchenyi, planuita si realizata de acelasi arhitect. In prezent, palatul are 17 apartamente, care sunt fie ocupate de familii de timisoreni, fie inchiriate. In momentul actual, Palatul Hilt este evaluat la 3 milioane de euro.

Cea de-a doua cladire pentru care documentatia de reabilitare este in stadiu avansat, potrivit Primariei Timisoara, e Palatul Neuhausz, un imobil care combina mai multe stiluri arhitectonice.

Palatul Neuhausz este o cladire simetrica, ce a fost construita in perioada 1911-1912, intr-o combinatie de stiluri eclectic, seccesion si art nouveau maghiar. Astazi, la mai bine de 100 de ani de la construirea palatului, doar cativa batrani mai stau in cele 22 de apartamente. Restul celor care isi duc viata acolo sunt chiriasi ai unor proprietari plecati in strainatate in perioada comunista si care in ultimii ani si-au castigat in instanta dreptul de proprietate a cladirii ce s-ar vinde in prezent cu 2,5 milioane de euro.

***
Pana in prezent, in Timisoara au fost identificate 35 de cladiri pentru care s-a aplicat taxa pe paragina in 2017, iar in 2018, alte aproximativ 350 de cladiri au fost puse in atentia comisiei pentru a fi propuse la supraimpozitare.

CITESTE SI: Inapoi la stralucirea de odinioara. Inca o cladire isi dezvaluie frumusetea dupa renovare, la Timisoara. Povestea casei unei familii burgheze de acum un secol 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In ritmul actual, nu se va reconditiona nici macar una pana in 2021.
    Timisoara va arata jalnic si, pe langa murdaria omniprezenta, lipsa iluminatului public, transport public execrabil vom mai avea si o fata cazuta , mutilata si ne vom umple de ridicol si rusine!
    Multumim lui Robu pentru „marili”realizari!

  2. Cine-l mai crede pe Pinocchio?

  3. Trebuie puse supraimpozite atat pe proprietarii plecati in strainatate, dar mai ales pe cei care au cumparat apartamente pe doi lei (cele nerevendicate) cum ar fi cele deasupra librariei Eminescu ( si multe altele) si care acum cer 150-200 000 euro! Atunci daca au valoare sa plateasca si impozit si taxe de supraimpozitare. Adica eu care stau intr-un bloc ceausist din prefabricate cumparat atunci echivalent cu valoarea de acum de 60 000 euro sa platesc pentru infrumusetarea apartamentelor lor cumparate dupa 1990 cu doi lei, iar blocurile noastre raman cenusii ca acum 50 de ani!

  4. Daca reabilitarile se vor face de catre asociatiile de locatari/proprietari, acestia vor gasi mesteri buni la pret rezonabil si vor fixa termene de executie omenesti, deaorece dau bani din buzunar. Inteleg ca propunerea primariei e sa organizeze totul, ceea ce stim deja ce inseamna: bani pe studiul de fezabilitate (cat jumate de apartament, la o firma de experti din Zalau), bani pentru proiect (inca o jumatate de apartament, la o firma de arhitecti din Pojejena), apoi constructori din Pascani care n-au destui oameni (ca la reabilitarea zonei pietonale din Centru), preturi umflate, materiale proaste (ca la poarta de intrare de pe Lugojului), termene de executie amanate pana unii dintre locatari se muta la locul de veci. In final locatarii vor plati 50% in 10 ani, care va fi mai mult decat 100% cu solutia care ocoleste primaria. Oare de ce „schema” primarului infiintata inca din 2013 nu-si gaseste fraieri in Timisoara, ca doar in Vaslui colegii lui de partid au facut bani frumosi?

  5. Care sunt cele 3 stiluri totusi? Art Nouveau maghiar se numeste secession, iar eclectic inseamna combinat.

    • @alex. E simplu. Combini un lucru cu acelasi lucru si ai enumerat trei stiluri in articolul de ziar, ca sa ramana cititorii uimiti ce multe chestii stie autoarea.

  6. Asa cum am primit articole de stieri ca va incepe reabilitarea politehnicii, a casei cu lei si o o gramada de alte cladiri acuma un an de zile, si nu sa inceput nimic? Lasati-o mai moale, ne-am obisnuit cu ideea ca stam intr-un oras condus de incmpetenti buni de nimic.

  7. Mie unul mi-ar fi rusine sa vorbesc inca, dupa atitia ani despre faptul ca acum, repet acum se incep lucrari de reabilitare in centru. In centrul Timisoarei, nu intr-o alta localitate….

    Ma intreb, retoric de altfel nu s-au putut gasi modalitati pana acum?

    Si nu, nu sunt numai proprietarii de vina. De peste 70 de ani oamenii care locuiesc in aceste cladiri au platit chirie, taxe, impozite si de peste 70 de ani putine, foarte putine au fost reparate sau reabilitate.

  8. Nu-s trei nici doua….cam un stil jumate. Dar ca sa scrii pe site articole despre genuri arhitecturale trebuie sa te documentezi, adica sa citesti ( preferabil carti de specialitate ).

  9. Si cum se rezolva situatia in care, eu locatar, doresc sisustin financiar reabilitarea dar ceilalti locatari nu vor? Platesc in avans suma cota-parte la primarie? dau in judecata pe cine, colocatarii ? ma autoevacuez? …. ?
    Actualmente lucrurile se paseaza catre asociatiile de locatari si in fond, astfel se „rezolva” ( a se citi se ingroapa) problema (problema pisicii moarte).