Azi a inceput recensamantul populatiei si al locuintelor in toata tara. Sute de recenzori vor bate la usile timisenilor sa ceara informatii necesare pentru numaratoare.
Cei care se ocupa de recensamant in judetul nostru sunt pregatiti pentru orice problema ar putea sa intervina si spun ca nu vor da amenzi, in cazul in care timisorenii nu vor dori sa raspunda. Aceasta desi legea prevede amenzi de pana la 5.000 de lei pentru cei care nu coopereaza.
”Daca nu raspunde omul, nu chemam pe nimeni, nu dam amenzi. La intrebarile simple trebuie sa raspunda, nu trebuie sa ne zica neaparat cate casatorii are. Cum il cheama trebuie sa ne zica”, ne-a explicat Ioan Cojocari, secretarul Primariei Timisoara, responsabil cu organizarea recensamantului in Timisoara.
Si seful Directiei de Statistica din Timis este de aceeasi parere si crede ca timisenii ar trebui sa raspunda la intrebari din bun simt, nu pentru ca sunt obligati. ”Noi trebuie sa ii lamurim ca este foarte important pentru ei, ca cetateni, din punct de vedere al orasului in care traiesc, al familiei pe care o au, sa stie ca banii vin de la Consiliul Judetean pentru localitatea in care stau, ca daca ei se inregistreaza in Timisoara, vom avea drumuri mai bune, scoli mai curate. Alta sansa mai au abia peste zece ani”, crede Sorin Belea, seful Directiei Regionale de Statistica Timisoara.
Informatii de la vecini
Daca recenzorul nu il gaseste pe respondent acasa, are posibilitatea sa ceara informatii despre el de la vecini, dar nu inainte de a lasa o instiintare pentru o noua vizita.
Chestionarele care vor trebui completate contin informatii importante despre fiecare persoana in parte, despre locul ei de munca, veniturile obtinute sau despre proprietatile sale. Este vorba despre opt chestionare.
n cele din urma, daca recenzorii nu reusesc sa obtina informatii de la vecini, persoanele recenzate vor avea obligatia sa mearga la comisia de recensamant din localitatea in care se afla pana la 31 octombrie.
Cine trebuie sa raspunda si la ce intrebari
Recensamantul populatiei se face o data la zece ani, asa ca toti cetatenii trebuie sa raspunda la intrebari. Chestionarele se vor axa pe inregistrarea romanilor cu domiciliul in tara, indiferent daca se afla in Romania sau sunt plecati in strainatate. De asemenea, vor fi inregistrati si strainii fara cetatenie care au domiciliul sau resedinta in tara noastra. In plus, recensamantul va aduna si date despre toate cladirile de locuit, despre cladirile cu alta destinatie in care se afla locuinte, precum si despre unitatile de locuit in comun.
Recenzorii vor trebui sa afle si ce meserie are fiecare om chestionat, precum si date personale, cum ar fi adresa, numarul de telefon, seria de buletin, codul numeric personal si multe altele. Pe langa intrebarile de baza, timisenii vor trebui sa le spuna acestora si daca au dificultati de memorare sau de concentrare, de vorbire, de ingrijire proprie, de comunicare, de vedere sau de auz, de cate ori au fost casatoriti, dar si multe alte informatii mai mult sau mai putin personale.
Timisoara, pe locul 2 ca numar de locuitori
Capitala Banatului se afla pe locul doi pe tara ca numar de locuitori, dupa Bucuresti. Potrivit responsabililor din Primaria Timisoara, aici locuiesc, oficial, 340.000 de oameni, insa neoficial numarul locuitorilor ajunge la 480.000. ”Trebuie sa ne mentinem acolo”, spune Ioan Cojocari, secretarul general al Primariei Timisoara.
”Pana la urma interesul este al Primariei, care vrea sa recenzeze toti oamenii care stau in Timisoara. Nu ii intereseaza acum adresa din buletin, ci unde sta omul. E normal ca Timisoara sa primeasca banii alocati acestui om de la bugetul de stat, pentru ca acest om are nevoie de o scoala buna pentru copiii lui, are nevoie de drumuri asfaltate si de altele”, a explicat Sorin Belea, seful de la Statistica.
In Timisoara au fost constituite 18 circumscriptii urbane, 189 de sectii si 1.334 de sectoare. Potrivit secretarului Ioan Cojocari, 129.968 de locuinte vor fi calcate de recenzori si 311.428 de timisoreni vor fi chestionati.
Pareri
Din textul articolului
„Recenzorii vor trebui sa afle si ce meserie are fiecare om chestionat, precum si date personale, cum ar fi adresa, numarul de telefon, seria de buletin, codul numeric personal si multe altele”
Care dintre formulare are rubrica pentru „seria de buletin” ?
Datele culese de pe teren vor intra într-un sistem de prelucrare informatizat şi vor fi „prelucrate anonim” pentru efectuarea statisticilor. Totuşi, Codul Numeric Personal (CNP), principalul element care poate stabili identitatea unei persoane, este solicitat în interiorul chestionarului.
seria de buletin!!!! -> Act de identitate -> (pardon) – Carte de identitate
Întrebările ce fac referire la etnia, limba maternă, ->religia şi posibilele ->dizabilităţi ale persoanei sunt neimpuse practicilor europene din domeniu!!
La noi, sunt practici SECURISTE
Toate ca toate dar in cele 5 zile de lucru/scoala de la ce ora vin recenzorii??!!
Sau in weekend??
Ca nu ma trezesc cu recenzorul la ora 21,oo la usa…
Au baza de date. Sa ia informatiile de acolo.
Cum spunea un alt cititor pe un alt ziar. Vreti o tara vestica, drumuri bune si curate, justitie corecta , sanatate si educatie dar sunteti incapabili sa nu deveniti mai carcotasi ca niste babe pensionare la orice actiune a statului care implica vreun efort din partea voastra.
„Baze de date” ? ce inseamna asta la tine nu imi dau seama dar evident nu intelegi complet notiunea si nu ar trebui sa o folosesti public inainte de asta (sau sa te obisnuiesti cu criticile 🙂 ).
Te deranjeaza orele ? Inteleg ca ai timpul foarte pretios daca ora 21 e o ora care iti creaza probleme cand e vorba de completarea unui chestionar :).
„Securiste” intr-adevar :)), si probabil toate datele astea vor fi folosite impotriva ta de organizatia secreta a evreilor care controleaza lumea. Datele pot fi folosite „anonim ” daca SW care face prelucrarea pentru diferitele statistici nu iti trece in sus numita statistica si cele 15 mil de CNP-uri aferente referendumului :).
Nu cred ca din grupul babelor carcotase a iesit vreodata o idee care sa avanseze cunostitele umanitatii dar vad ca in Romania metodologia lor de reactie la cam orice stire e cea folosita de multi din cititori :).
ar fi bine sa aflati ca si selectionarea recenzorilor de teren de catre recenzorii sefi s-a facut in anumite zone tot pe baza nepotismelor si a sistemului Pile-Cunostinte-Relatii,cei care locuiesc in zona nefiind chemati,in schimb fiind aduse pilele si haverii sefilor,chiar daca domoiciliaza in alte zon
In localitatile mai mici numai cei cu pile au ajuns recenzori. Se vede clar ca nu a disparut sistemul „PCR”
chiar trebuie sa traiesti in pestera sa crezi ca statul vrea sa iti faca ti-e un bine prin acest proces,exista doua fete, una pentru creduli gen cati membri,masinilocuinte etc, alta sa se stie cum sa te mai impoziteze,sa iti taie din nimicurile de drepturi pe care le mai ai,sa iti cunoasca secretele,cati bani primesti de afara, pe cine ai afara, cat castiga,etc…. iar datele sa fie trimise evreilor, asa cum au fost trimise datele despre romani israelului de basescu, de ce oare!…ma fas pe recensamantul lor.
Aveti grija sa-i cereti recenzorului cartea de identitatea pt a afla CNP-ul lui. Sa vedeti daca va mai pune atatea intrebari…
Mai marcel radu…esti prost.
Argument:
1 Daca recenzorul se legitimeaza corect si mai are si ecusonul la vedere, iti va pune intrebarile (si numei pe acelea) care sunt in chestionar. Nu te va intreba nimic in plus sau in minus. Dupa mintea ta creata, daca ii cer recenzorului C.I. …el se roseste la fata si nu te mai intreaba mare lucru, si pleaca cu chestionarul necompletat de frica…no ??? Unde-i capul mic…si mintea sta lejera…bag sama.
Ba tu esti prost sau esti unul dintre ei… Se legitimeaza corect si are ecuson ? Care e mai fraier dintre noi doi 🙂 De unde sa stiu ca nu e de la vreun partid sau din alta localitate sa nu-l mai vad niciodata? De ce-i trebe CNP-ul meu? Bag sama ca tie nu-ti pasa, ca esti unul dintre ei…