Incepe Saptamana Mare: Martea cea Mare, parabola celor 10 fecioare. Tu cunosti semnificatiile zilelor?

Au loc slujbe speciale in toate bisericile ortodoxe in aceasta saptamana, cunoscute sub numele de denii, incepand din seara Floriilor si pana in Sambata Mare. Aceasta zi ne pregateste pentru intrarea in camara Mantuitorului, cu doua parabole strict eshatologice – parabola celor zece fecioare (Matei 25, 1-13) si parabola talantilor (Matei 25, 14-30; Luca 19, 12-27).

Cand Domnul se suia la Ierusalim si se ducea la Patima, a spus ucenicilor Sai si aceste doua parabole, pentru ca nu cumva cineva traind in feciorie sa nu se ingrijeasca si de celelalte virtuti si mai ales de milostenie, prin care se vadeste stralucirea fecioriei. Pe cinci dintre fecioare le numeste intelepte caci impreuna cu fecioria au avut si minunatul si imbelsugatul undelemn al milostivirii. Pe celelalte cinci le numeste nebune pentru ca, desi si ele aveau virtutea fecioriei, nu aveau in aceeasi masura milostenie. Pe cand se scurgea noaptea acestei vieti au adormit toate fecioarele, adica au murit. Cu adevarat moartea se numeste somn. Pe cand dormeau ele, strigat mare s-a facut la miezul noptii; cele care au avut undelemn din belsug au intrat cu mirele la deschiderea usilor, iar cele nebune, pentru ca nu aveau undelemn din destul il cautau dupa ce s-au sculat din somn.

Pentru aceasta deci, au randuit dumnezeiestii Parinti pilda celor zece fecioare, impreuna cu cea a talantilor, ca sa ne indemne sa veghem necontenit si sa fim gata sa iesim in intampinarea adevaratului Mire prin fapte bune, dar mai cu seama prin milostenie, pentru ca nestiuta este ziua si ceasul sfarsitului vietii. Daca vom savarsi o singura virtute, cea mai mare chiar, si nu ne vom ingriji de celelalte, si mai cu seama de milostenie, nu vom intra cu Hristos in odihna vesnica, ci vom fi intorsi rusinati. si intr-adevar nu-i lucru mai rusinos ca fecioria sa fie biruita de bani.

Traditiile din Saptamana Mare

Traditia populara spune ca in Saptamana Patimilor oranduiala se schimba. Batranii spun ca in Joia Mare este indicat sa nu dormi dupa-amiaza pentru ca acest somn va atrage dupa sine lene pentru tot anul.

Anumite activitati sunt oprite cu desavarsire in Vinerea Mare, fiindca, se crede ca au contribuit la adancirea chinurilor lui Iisus. Nu se consuma urzici si nici otet pentru ca, pe cruce, Mantuitorul a fost bitut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu otet. in plus, nu se lucreaza, pentru ca, spun batranii, daca nu respecti ziua de doliu crestinesc, totul „va seca”. Nu se framanta si nu se coace paine, in schimb, se rosesc ouale – un simbol al sangelui curs dupa ce Iisus a fost rastignit.

In Vinerea Mare, dupa datina, se tine post negru – nu se mananca si nu se bea nimic toata ziua. Numita si Vinerea Seaca, in aceasta zi nu se spala rufe, nu se coase si nu se sacrifica pasari sau animale. in unele zone ale tarii se afuma cu tamaie pomii si casele pentru a le feri de animalele salbatice, de trasnete, boli si daunatori.

Prima zi din Saptamana Mare incepe cu Vecernia de sambata seara in memoria Intrarii Domnului in Ierusalim (Duminica Floriilor).

Citeste mai mult!

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.