Incepe scoala si iti faci probleme ca parul tau te da de gol? Iata ce poti face ca sa scapi de matreata!

TIMISOARA. Medicii spun ca un sampon antimatreata bun trebuie sa distruga ciuperca si sa micsoreze viteza de crestere a celulelor de la nivelul radacinii parului Matreata reprezinta una din cele mai importante probleme ale pielii pe timp de vara.

Temperaturile ridicate creeaza conditii prielnice pentru aparitia matretii, iar solutiile pentru indepartarea acesteia nu sunt foarte multe. Forumurile abunda in sfaturi despre ce trebuie facut pentru a stopa aparitia matretii, dar si cum putem sa o indepartam. Numai ca dermatologul este cea mai potrivita persoana pe care trebuie sa o intrebam. Pentru ca fiecare organism are propriile caracteristici, motiv pentru care nu exista o reteta universala. Matreata este o afectiune raspandita a pielii capului provocata de o hipersecretie a unei ciuperci care se gaseste, in mod natural, in sebumul (secretie a glandelor sebacee) produs  de pielea capului. Consecinta unei supraproductii a celulelor pielii o reprezinta cojitele care apar la radacina firului de par.

Medicii dermatologi sustin ca sunt mai multe cauze pentru aparitia matretii. Astfel, aceasta problema apare mai ales din cauza unui dezechilibru hormonal, a stresului, a regimului alimentar sau a intolerantei la un produs de ingrijire a parului. Vopsirea parului si folosirea permanentului provoaca uscarea exagerata a pielii capului, ceea ce reprezinta un factor de risc major pentru aparitia matretii. Totodata, matreata poate reprezenta unul din simptomele unor boli de piele ca psorazisul, exima, dermatite alergice, explica specialistii.

Cum scapam de matreata?
In cele mai multe cazuri, matreata se trateaza cu efecte imediate daca folosim sampoane special concepute in acest scop, care pot fi gasite in farmacie. insa este important sa alegeti samponul cel mai potrivit pielii. Astfel, un sampon antimatreata bun trebuie sa aiba urmatoarele calitati: sa distruga ciuperca, sa micsoreze viteza de crestere a celulelor scalpului si sa inlature cojitele. Produsele antimatreata contin ingredienti activi, precum piritonat de zinc, seleniu, ketoconazol, climbazol sau octopirox. Climbazolul si ketoconazolul nu permit ciupercii sa se inmulteasca. Acestea repede se spala cu apa de dus, de aceea samponul trebuie lasat 3-5 minute pe par inainte de a-l spala. Zincul nu este la fel de efectiv in lupta cu ciupercile, dar el ramane mult timp pe pielea capului chiar si dupa spalare, protejand-o o perioada indelungata. Octopiroxul si disulfidul de seleniu franeaza cresterea celulelor pielii capului si micsoreaza producerea de sebum.
Miscarile de masare a pielii capului trebuie sa fie lente si blande pentru ca zona este deosebit de sensibila si iritata. Matreata este provocata de o ciuperca ce se transmite de la o persoana la alta, astfel pentru a aranja parul nu trebuie folosit un pieptene strain, dar trebuie evitata purtarea sepcii.

Iata cateva metode naturiste antimatreata
Medicii dermatologi recomanda ungerea parului cu ulei de castor sau masline cu 20-30 de minute inainte de a spala capul. Pentru a mari efectul acestei proceduri trebuie sa va infasurati capul cu un prosop sau o pelicula de polietilena. in acelasi mod se utilizeaza solutia spirtoasa de galbenele. O alternativa extraordinara sampoanelor antimatreata o reprezinta infuzia de urzica. Daca nu ati reusit in timpul verii sa colectati si sa uscati urzica, o puteti procura la farmacie. Metoda de preparare a infuziei: 500 grame de frunze uscate de urzica se pun in apa clocotinda si se fierb 20 de minute, apoi filtram solutia, o lasam sa se raceasca putin. Turnati aceasta infuzie pe par dupa spalatul capului si masati cu putere capul pentru ca solutia sa patrunda pana la radacina parului. Aceasta procedura va ajuta nu doar sa scapati de matreata, dar si sa preintampinati caderea parului. Produsele pot fi lesne gasite in farmacie.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.