Indemnizatiile pentru mame – nicio decizie noua in sedinta de la Palatul Victoria. Vezi cele 3 variante la concediul maternal

UPDATE: „Intotdeauna voi sustine locurile de munca. Mi se pare corect sa sustin stimularea intoarcerii mamelor la munca dupa un an de stat acasa in concediu pentru cresterea copilului” – este declaratia ministrului muncii, Ioan Botis.

_________________________________________________

Astazi, in cursul serii, vom afla pe ce bani se pot baza mamele. Se discuta aprins indemnizatiile pentru ele, iar in dezbatere s-a implicat inclusiv presedintele Traian Basescu. Vezi in text cele 3 variante discutate in coalitie!

Presedintele a stat la Guvern aproape o ora. Iar la finalul sedintei ministrul muncii si cel al finantelor au fost desemnati sa poarte o ultima runda de consultari cu grupurile parlamentare ale PDL, UDMR, UNPR si cu minoritatile.

Ministrul muncii a declarat in urma intalnirii de la Palatul Victoria ca sustine in continuare reducerea perioadei de acordare a indemnizatiei la 12 luni.

Cat priveste plafonul maxim, coalitia a discutat pana acum 3 variante de reducere a acestuia : la 1000, 1500 si 2500 de lei. Guvernul intentioneaza sa se reuneasca luni seara pentru a aproba varianta finala a indemnizatiilor pentru mame.

Potrivit ministrului culturii Kelem Kunor, variantele luate in calcul sunt urmatoarele:

1. mamele sa aiba in continuare un concendiu de 2 ani si sa primeasca intre 600-1200, 1500 sau 2000 RON;
2. reducerea concediului la 1 an,  indemnizatie de 600- 3400 RON plus posibilitatea de a sta inca 12 luni fara indemnizatie, dar cu pastrarea job-ului;
3. reducerea cu un an plus reducerea plafonului maxim  si acordarea de stimulente pentru mamele care revin la serviciu inainte de termen.

In schimb, ieri surse din coalitie spuneau ca indemnizatia se va acorda ca si pana acum timp de 2 ani si ca plafonul minim va ramane la 600 de lei.

Aceasta masura nu se aplica retroactiv si are drept scop acoperirea unui deficit de 500 milioane de lei.  Potrivit unor surse, presedintele Basescu opteaza pentru a doua varianta.

Curtea Constitutionala a validat, in 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea, insa, sa scada mai jos de 600 lei.

Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.