India va legaliza spaga? Lupta cu coruptia este mai eficienta asa, spun oficialii. Exemplu de urmat si de Romania?

Guvernul indian este pe cale sa ia o masura inedita la nivel mondial pentru a stavili coruptia: legalizarea darii de mita! Coruptia la scara mica provoaca pagube mari statului indian.

Iar lupta impotriva evaziunii fiscale este cu atat mai grea cu cat contribuabilii au tot mai putina incredere tocmai in reprezentantii fiscului. Dar consilierul-sef al ministrului indian de Finante, Kaushik Basu, a gasit o solutie: legalizarea ”unor anumite tipuri de dare de mita”. Propunerea a provocat dezbateri furtunoase in India.

Un site din India – ­ipaidabribe.com, infiintat de activisti anticoruptie, arata cat de corupti sunt oficialii acestei tari: sunt prezentate peste 8.500 de cazuri de dare de mita, in valoare de 375 de milioane de rupii (8,4 milioane de dolari). De exemplu, pentru ca un politist sa binevoiasca sa inregistreze o plangere privind furtul unui telefon mobil trebuie sa-i bagi in buzunar 100 de rupii, pentru eliberarea unui certificat de casatorie spaga functionarului ajunge insa la vreo 500 de rupii, scrie site-ul amintit, potrivit www.capital.ro.

Cifrele sunt mult mai mari cand este vorba, de exemplu, de restituirea impozitului pe venit, unde „comisionul“ este fix 10%, ceea ce inseamna sume intre 5.000 si 50.000 de rupii pentru fiecare caz in parte.

Dar mai mult decat sa le sesizeze astfel de rapoarte nu pot rezolva mare lucru. Kaushik Basu, consilier-sef al ministrului indian de Finante, sugereaza ca de vina e tocmai legea, care trateaza drept infractiuni atat darea de mita, cat si primirea de mita. In opinia sa, este greu sa arati cu degetul un oficial corupt, pentru ca nu doar el, ci si cel care i-a dat mita incalca legea, iar daca acesta face plangere, risca sa fie judecat sau, mai probabil, silit sa dea inca o data mita, de data aceasta politiei.

Basu vrea sa legalizeze doar asa-numita „mita de hartuire“, cea pe care o persoana o plateste pentru a obtine lucruri la care are dreptul legal. in astfel de cazuri, sustine Basu, „donatorului“ trebuie sa i se asigure imunitate, iar plangerea sa, daca e dovedita, ar trebui sa duca nu doar la pedepsirea „beneficiarului“, ci si la despagubirea „donatorului“. Teama de a nu fi prinsi ar trebui sa-i faca pe „beneficiari“ mai retinuti, atunci cand e vorba sa ceara mita.

Din tonul plangerilor raportate site-ului anticoruptie rezulta ca exista multe persoane hotarate sa riposteze impotriva oficialilor corupti, iar ideea lui Basu ar putea fi luata in considerare. Ca si cea de a transfera cat mai multe tranzactii pe Internet, pentru a evita contactul dintre „donator“ si „beneficiar“.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.