Inelul IV din Timisoara, numai bun de circulat, abia din 2018. Unde se deschid noi santiere?

TIMISOARA. Nicolae Robu le promite un inel de circulatie complet timisorenilor din anul… 2018. Daca in prezent se poate circula doar pe peste o treime din Inelul IV, din 2018 soferii il vor putea parcurge complet. Cel putin aceasta este noua promisiune facuta de Administratia Robu.

Oficialii primariei anunta inceperea lucrarilor la tronsoanele din Inelul IV care sunt necirculabile. 4 la numar, sustin reprezentantii Directiei Tehnice.

Anul acesta ar urma sa demareze lucrarile pe tronsoanele str. Macin – Constructorilor si Calea Aradului – Calea Torontalului. Acum se pregatesc licitatiile. De asemenea, pentru tronsoanele Calea Bogdanestilor – Dambovita si intersectia AEM pana la strada Macin se lucreaza la proiectare: SF si PT. Seful Directiei Tehnice din cadrul municipalitatii spune ca doar 35% din Inelul IV este circulabil in prezent.

„Suntem gata sa dam drumul proiectului Inelului IV, ultimul document de care mai aveam nevoie a fost obtinut. Vom crea un traseu de trafic din sensul giratoriu de la AEM prin partea de est a orasului, pana la intersectia cu Calea Lipovei si, de acolo, din partea de nord inspre vest, pana in Dambovita. O parte din acest traseu este circulabila in momentul de fata, alta parte exista, dar intr-o formula care nu este satisfacatoare si va trebui sa fie supusa unei modernizari. O alta parte nu exista deloc si va intra in lucru in perioada urmatoare”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Oficialii primariei apreciaza ca pana in vara anului 2016 va fi gata inca un tronson. „Estimam ca pana in 2018 tot Inelul IV va fi functional. Din pacate, Timisoara nu are nici acum aprobata finantarea pentru centura ocolitoare si, cu atat mai mult, in absenta centurii, este important sa avem un inel periferic. Daca centura nu este pe teritoriul municipiului, Inelul IV este in totalitate pe teritoriul nostru”, a completat Robu.

Lucrarile se vor face cu bani din bugetul orasului, pentru ca nu se poate astepta dupa fonduri europene.

Potrivit sefului Directiei Tehnice din cadrul Primariei Timisoara, Culita Chis, Inelul IV incepe de la sensul giratoriu de la AEM. Merge pe Bulevardul Industriilor, prin spatele unitatilor industriale din Calea Buziasului, se intersecteaza cu strada Chimistilor si continua cu noua strada amenajata de municipalitate pe Calea Mosnitei.

traseu inelul 4 de circulatie harta

„Urmeaza podul peste Bega din zona Bobalna, iar traseul continua pana la intersectia cu Calea Ghirodei”, a explicat Culita Chis. Dupa spusele primarului, in zona UMT se va trece peste calea ferata din zona UMT, unde va fi amenajat un „suprapasaj”.

„Acest tronson duce pana la strada Macin, care se intersecteaza cu Avram Imbroane, este un tronson nou pe liziera padurii, unde acum nu exista niciun drum. Se va lucra de la intersectia Macin – Imbroane pana la Calea Lipovei”, a mai spus Culita. Este vorba despre 1,6 kilometri, sustin oficialii primariei, tot inelul avand 12 kilometri.

Asadar, potrivit spuselor celor din primarie, soferii pot circula din Calea Lipovei pana in Calea Aradului pe Inelul IV. Anul acesta se va lucra, daca licitatia merge cum trebuie, pe tronsonul care leaga Calea Aradului de Calea Torontalului. Acolo vor fi 4 benzi de circulatie, locuri de parcare, trotuare si piste de biciclete.

Soferii mai pot circula si pe tronsonul existent de pe Calea Torontalului pana pe strada Bogdanestilor, mai spune Culita Chis. Proiectul cuprinde si modernizarea Caii Bogdanestilor.

„Continua inelul pe Calea Bogdanestilor, unde exista o singura linie de tramvai. Proiectul cuprinde si modernizarea Bogdanestilor, liniile de tramvai vor veni pe mijloc, se vor amenaja trotuare si tot ce trebuie”, a mai spus Chis.

Pentru inchiderea Inelului IV este nevoie insa si de un pasaj in zona Solventul. Se asteapta un document de la firma care detine terenul, pentru ca proiectul afecteaza si 1.000 de metri patrati din terenul acesteia. In acea zona va ajunge si tramvaiul.

„In principiu ei au fost de acord, dar nu avem comunicarea scrisa din partea firmei. Pentru a nu strica la suprafata unitatea unui teren imens, mergem prin subteran, pe sub calea ferata, pe acolo va fi dusa si linia de tramvai si ajungem pe strada Garii, astfel incat de acolo ne vom putea racorda si cu Gara de Nord, pana la linia de tramvai existenta in momentul de fata”, a explicat primarul Timisoarei.

inelul IV de circulatie strada noua timisoara

Dupa spusele edilului-sef, se va sapa in subteran pe sub calea ferata, pe unde va fi dusa si linia de tramvai.

„Mai intai facem podul peste Bega de la Jiul, care este foarte important, el va inchide pe acolo Inelul II si vom diminua numarul de masini care intra in zona centrala. Totul este gandit in ansamblu. Noi nu putem sa facem totul in cativa ani… toate aceste lucrari ar fi trebuit facute in ultimii 30 de ani. In Timisoara nu s-au facut lucrari substantiale in ultimii 40 de ani, trebuie sa se lucreze in forta”, a mai spus Nicolae Robu.

Primarul considera ca toate aceste lucrari se vor face in 3-4 ani, podul peste Bega din zona Jiul urmand sa fie gata pana in 2016. Cel de la Jiul ar fi primul pod pe care l-ar realiza autoritatile locale peste Bega, avand in plan sa mai ridice inca doua: la Bobalna si la Solventul. Ramane de vazut daca se vor gasi bani in bugetul local pentru toate aceste lucrari.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.