Infectia care poate ucide in cateva ore de la instalare. Explicatiile medicilor de la Spitalul Victor Babes din Timisoara

TIMISOARA. Este o afectiune rara, dar care poate ucide extrem de rapid. Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara vorbesc despre Purpura Fulminans si prezinta simptomele care trebuie sa ne alarmeze de indata.

⛔ Purpura fulminans este o afecțiune medicală severă și rară, caracterizată prin apariția bruscă de leziuni cutanate purpurice, hemoragice și necrotice. Afecțiunea este de obicei asociată cu coagulopatii severe (tulburări de coagulare a sângelui) și se poate manifesta în contextul infecțiilor severe, deficiențelor de proteine anticoagulante sau în cadrul unor tulburări autoimune.
📍Purpura fulminans de cauză infecțioasă este adesea asociată cu sepsisul bacterian, cel mai frecvent cauzat de meningococ, dar poate fi cauzată și de alte bacterii, precum Streptococcus pneumoniae și Staphylococcus aureus.
Debutul este unul brusc, prin febră înaltă, frison, dureri ale articulațiilor ori musculare, dar și purpură vasculară (mici pete roșii-mov care apar pe piele din cauza spargerii vaselor de sânge) care este prezentă în 30-75% din cazuri.
❌Purpura poate fi precedată de un rash maculopapulos (erupție cutanată caracterizată printr-o zonă plată, roșie pe piele, care este acoperită cu mici umflături). În majoritatea cazurilor, purpura vasculară evoluează rapid către leziuni hemoragice și necrotice, fiind adesea simetrice, localizate la nivelul trunchiului și al extremităților.
🆘Ținând seama de gravitate și de riscul de evoluție fulminantă către deces, administrarea primei doze de antibiotic în purpura fulminans este o urgență majoră și primează în fața testelor de diagnostic. Gestionarea multidisciplinară, incluzând medici infecționiști, hematologi și medici de terapie intensivă, este esențială pentru un management optim al pacienților afectați.
👉 Evoluția este extrem de rapidă (fulminantă) către insuficiență pluriorganică (organele cedează pe rând), sindrom de coagulare intravasculară diseminată, necroză hemoragică de suprarenale, șoc septic și deces. Prognosticul este rezervat, cu o rată de mortalitate ridicată, în special dacă nu este tratată prompt. Supraviețuitorii pot prezenta sechele pe termen lung, incluzând amputări datorate necrozei tisulare extinse.
Profilaxia Purpurei Fulminans de cauză infecțioasă se concentrează pe prevenirea infecțiilor care pot declanșa această afecțiune gravă. Iată câteva măsuri esențiale de profilaxie:
1️⃣Vaccinarea împotriva Neisseria meningitidis, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae tip b. Este recomandată în special copiilor, vârstnicilor, persoanelor care trăiesc în comunități (ex. aziluri de bătrâni, cămine studențești etc.), precum și persoanelor cu condiții medicale preexistente (boli cronice, imunodeficiențe).
2️⃣Spălarea mâinilor. Practicarea unei igiene riguroase a mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectanți pe bază de alcool poate reduce transmiterea agenților patogeni.
3️⃣Evitarea contactului strâns cu persoanele bolnave. Limitarea expunerii la persoane cu infecții respiratorii sau alte infecții contagioase„, precizeaza dr. Andra Saizu, medic rezident boli infecțioase in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Aceeasi medici care ne invitau cu lumanari in spitalul,,lor,,? Acelasi Oancea cel sponsorizat de Pfizer care ne ameninta ca daca nu ne vaccinam,murim? Acelasi Musta care plangea cu lacrimi de crocodil de mila celor nevaccinati care vor ,,muri,,?
    Hai sictir ,,medicilor,,…