Infertilitatea se poate trata si la Timisoara. Ce solutii ofera medicii timisoreni pentru problema sterilitatii!

TIMISOARA. Tot mai putine nasteri sunt inregistrate an de an la Timisoara. Specialistii spun ca aproape 15% din cuplurile tinere se confrunta cu problema infertilitatii, sporul demografic fiind in scadere.

„Ne confruntam cu o scadere a populatiei tinere si o crestere a populatiei imbatranite la nivel european si chiar la nivel mondial. Romania, in anul 2050, va avea o populatie de circa 16,7 milioane de locuitori, iar in 2075 va avea o populatie de 12 milioane de locuitori. In 2010, in Timisoara au fost inregistrate circa 7.000 de nasteri, ceea ce inseamna sub rata medie pe tara la natalitate”, explica Viorica Dumitru, director adjunct la Directia de Sanatate Publica.

Maternitatea Odobescu din Timisoara a demarat un proiect european in colaborare cu Universitatea din Szeged, prin care incearca sa aduca bucuria in sanul mai multor familii. Problema sterilitatii este una destul de grava, iar cuplurile tinere prefera sa mearga peste hotare, in loc sa apeleze la medicii timisoreni.

„Rata infertilitatii este mare in Timisoara, este in crestere. Nici macar nu avem o evaluare corecta, pentru ca foarte multe din pacientele de aici merg la Szeged sau merg in alte centre. Avem 20 de paciente, dupa ce am facut o estimare a numarului de paciente care se adreseaza in principiu spitalului nostru pentru patologia de acest gen. Numarul este mult mai mare insa”, ne-a declarat Mihai Bacila, directorul Maternitatii Odobescu din Timisoara.

Cu aproape 100.000 de euro, specialistii timisoreni au reusit sa cumpere aparatura necesara pentru a incepe tratamentul la mai multe femei care au probleme de acest tip. Alti 100.000 de euro se duc la Departamentul de Obstretica Ginecologie al Universitatii din Szeged, cu care Spitalul Municipal, din care face parte si Maternitatea Odobescu, colaboreaza pentru acest proiect.

„Practic, noi am reusit achizitia de instrumentar care sa ne permita interventiile de rezolvare a cazurilor de infertilitate pe cale endoscopica, in valoare de 100.000 de euro. Este un prim pas, care a deschis calea unei colaborari foarte bune cu Universitatea de la Szeged”, explica Bacila.

In cadrul proiectului „Cooperare transfrontaliera activa in tratamentul infertilitatii feminine” vor fi instruiti in comun 40 de medici de specialitate obstretica-ginecologie in folosirea metodelor inovative de diagnostic si tratament al infertilitatii prin endoscopie. Durata de implementare a proiectului este de un an, timp in care vor incepe si primele tratamente.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.