Info Point deschis la CCIA Timis, in cadrul proiectului transfrontalier LaborNet

TIMISOARA. CCIAT, Primaria Kikinda si Camera de Comert a Serbiei prin Camera Regionala din Districtul de Nord al Banatului Kikinda, au inaugurat Info Point-ul din Timisoara, creat in cadrul Proiectului LaborNet.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera România-Serbia si vizeaza imbunatatirea potentialului zonei pentru a asigura o crestere favorabila incluziunii si a facilita accesul pe piata fortei de munca.

Prin realizarea acestui birou de informare, s-a dorit cresterea oportunitatilor de angajare in zona tranfrontaliera, atat pentru oamenii care se afla in cautarea unui loc de munca, cat si pentru firmele care intampina dificultati in gasirea de angajati. Iar odata cu inaugurarea Info Point-ului la Timisoara, va fi asigurat suportul logistic, iar cei interesati vor putea afla toate informatiile necesare companiilor din judetul Timis care sunt interesate sa angajeze oameni din Republica Serbia.

„Una dintre activitatile cele mai importante din cadrul proiectului LaborNet este inaugurarea acestui Info Point si mentinerea lui pe toata perioada de derulare a proiectului, dar si dupa finalizarea lui. In cadrul acestui Info Point se vor putea obtine informatii atat de catre persoanele care isi cauta angajaţi din zona non UE, cum se intampla in acest proiect cu Republica Serbia, dar si pentru persoanele care sunt in cautarea unui loc de munca in Romania. Mai concret, in acest proiect vom elabora un manual care va contine pasii pe care o firma trebuie sa ii parcurga pentru a angaja persoane neocupate din Serbia”, a spus Cosmina Mirea, coordonatorul proiectului, din partea CCIAT.

Pe de alta parte, proiectul este bine-venit pentru oamenii din Serbia, care cu greu isi gasesc un loc de munca in zonele din care provin.

„Avem un numar mare de persoane fara un loc de munca in zona Banatului sarbesc si ar fi mai aproape sa lucreze aici decat la Belgrad sau in alte parti ale Serbiei. Fluctuatia si schimbul fortei de munca ar trebui sa se desfasoare ca si cum frontierele nu ar exista, pentru ca de sute de ani am fost orientati unii spre ceilalti si ne-am sustinut reciproc. Avem persoane fara loc de munca din toate domeniile, iar scopul acestui proiect era si pastrarea fortei de munca, a angajatilor, in apropiere de domiciliile lor, pentru ca, chiar daca se muta pe o perioada mai lunga in Romania, sa pastreze locul de origine si sa se poata intoarce acasa, in Serbia, de exemplu, la sfarsit de saptamana”, spune Tibor Horvat, directorul general al Camerei Regionale Kikinda.

Proiectul face parte din principalele preocupari ale Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, care cauta solutii viabile la criza fortei de munca din judet, inclusiv prin facilitarea accesului cetatenilor sarbi pe piata fortei de munca din Romania.

In cadrul aceluiasi proiect, in 24 octombrie 2017, la Kikinda a avut loc si un targ de job-uri, la care au participat nu mai putin de 17 firme timisene ce se confrunta cu lipsa fortei de munca si care sunt interesate sa angajeze personal din Serbia. De asemenea, la targ au participat si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar si Inspectoratul Teritorial de Munca. Targul de joburi s-a dovedit a fi un real succes, fiind prezente peste 300 de persoane neocupate si someri din zona Kikinda.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.