Initiative de simplificare a birocratiei in justitie, anuntate de ministra Alina Gorghiu, la Timisoara

Preocuparea Ministerului Justiției pentru rezolvarea problemelor sistemului rămâne în continuare, a transmis, zilele trecute la Timișoara, ministra Justiției, Alina Gorghiu. Senatoarea PNL Timiș a participat la ședința Consiliului Baroului Timiș organizată cu prilejul împlinirii a 149 de ani de la atestarea Baroului Timiș. Gorghiu le-a transmis avocaților câteva dintre soluțiile pentru problemele din sistem, probleme aflate în cele 8 luni de mandat la Justiție.  ”Am început să fac un turneu prin țară pentru că unde poți să afli problemele reale ale profesiei de avocat, ale sistemului judiciar, decât discutând cu cei din sistem. Primul loc unde m-am oprit a fost Timișul. Au urmat alte 13-14 județe și demersul meu prin țară va continua. La unele probleme sesizate de către avocați le-am găsit deja soluții, altele se găsesc într-un stadiu foarte avansat de soluționare”, a precizat senatoarea liberală.

Taxa de timbru din procesele de partaj se va reduce cu aproximativ 50%

Problema taxelor de timbru a fost una dintre principalele probleme ridicate de avocați, deoarece, spun aceștia, ele restricționează accesul la justiție. ”Am luat foarte în serios această problemă pentru că justiția nu este făcută pentru stat, ci pentru fiecare dintre cetățenii români. S-a publicat pe site-ul Ministerului Justiției, în transparență decizională, un proiect care propune modificări punctuale a legislației specifice. În principal, Ministerul Justiției reduce anumite taxe și un exemplu pe care mi l-ați repetat în fiecare județ în care am fost este taxa de timbru la partaj. Taxa de timbru din procesele de partaj, care în anumite situații era chiar prohibitivă, se va reduce cu aproximativ 50%. Vă dau un exemplu, dacă până acum plăteai 4.500 de lei taxă de timbre, conform acestui demers, se va plăti o taxă de doar 2.050 lei. Ministerul Justiției simplifică birocrația prin acest proiect. Dovada că ai achitat taxa de timbru online se va putea face și cu un simplu extras de cont, fără nicio altă formalitate suplimentară sau alte drumuri la bancă. E o chestiune de mobilitate care ajută deopotrivă avocații și justițiabilii”, a anunțat Gorghiu.

Fugarul să suporte costurile aducerii sale în țară

S-a abordat și tema combaterii fenomenului fugarilor, acele persoane care se sustrag executării pedepselor în România, o ”moștenire” care trebuie rezolvată. ”Ministerul Justiției a inițiat, zilele trecute, un proiect legislativ, aflat deja în dezbatere publică, care spune un lucru simplu: fugarul să suporte costurile aducerii sale în țară. În România, justiția trebuie înfăptuită până la capăt! În 2023, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru aducerea fugarilor în țară”, a mai spus Gorghiu.

Ministra Justiției: Timișul nu e ferit de fenomenul drogurilor

Un aspect pentru care ministra Justiției a solicitat suportul Legislativului și al tuturor instituțiilor este cel al consumului drogurilor. ”Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut până la 10-11 ani. Timișul nu e ferit de acest fenomen. În Parlament, sunt trei inițiative bune pentru combaterea fenomenului: Legea 2 Mai care presupune ca traficanții de droguri de mare risc să nu mai putea primi pedepse cu suspendare. Pedeapsa va fi întotdeauna cu executare în penitenciar; Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni din sfera traficului de droguri – ”Registrul traficanților” și înființarea, prin lege, a opt centre regionale de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri. Degeaba vorbim cum prindem traficanții de droguri, cum îi pedepsim, dacă nu vorbim și de consumatorii de droguri. Multe vieți și destine vor fi salvate, dacă ele vor deveni legi cât mai repede”, a concluzionat Alina Gorghiu.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.