TIMISOARA. Acceleratorul Innovation Labs anunță cele 70 de tinere echipe de startup tehnic calificate în programul de mentorat din țară, în urma Hackathoanelor simultane din Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, din acest weekend.
Hackathonul, evenimentul de început al programului Innovation Labs, este o aventură de peste 30 de ore de efervescență creativă, efort intens, mentorat, deschidere spre idei și oameni noi, animată de o doză serioasă de imaginație și voie bună. La finalul acestei explorări în lumea posibilului, cele mai determinate echipe au fost selectate pentru a intra în etapa de dezvoltare a produsului organizată în următoarele 10 săptămâni de către Asociația Tech Lounge, Transylvania Institute of Technology, Asociația Calemis, EduHub și ROSENC în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara.
În cele cinci orașe, programul este susținut academic de către 10 universități de top din România, ce oferă o acoperire de peste 90% printre studenții de tehnologie din România: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.
La cele 4 evenimente din acest weekend au participat 102 echipe formate din peste 250 de tineri cu inițiative curajoase și imaginative. Aceștia și-au prezentat în prima zi a evenimentului ideile de produse tehnice aliniate cu cele șapte direcții ale programului: Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility.
Hackathoanele au debutat sâmbătă, 9 martie, printr-o prezentare inițială de 60 de secunde a fiecărei echipe. După o primă selecție, prin votul Juriului și al publicului, cele mai promițătoare idei au fost admise în experiența propriu-zisă de dezvoltare a Hackathonului. Pe parcursul după-amiezii, serii și nopții ce a urmat, tinerii au construit și au șlefuit un prototip cât mai persuasiv pentru produsul conceput de ei, sub îndrumarea mentorilor – antreprenori și profesioniști de top din industriile IT&C și business, precum și reprezentanți ambasadori ai universităților partenere.
Duminică, 10 martie, în cea de-a doua zi a Hackathoanelor, cele 70 de echipe din cele 4 orașe și-au prezentat noua versiune a produsului și a strategiei de business. Prezentările au inclus o demonstrație tehnică, precum și un elevator pitch de 2 minute în fața Juriului și publicului. Juriul, incluzând personalități din ecosistemul inovării digitale din România, a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai performante 46 prototipuri, ce intră astfel în programul condensat de dezvoltare și mentorat de 10 săptămâni al Innovation Labs din Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, alături de echipele calificate pe 3 martie în urma hackathon-ului din București. Acestea vor începe de astăzi o experiență intensă de interacțiuni săptămânale cu mentori, utilizatori și potențiali investitori, intrând gradual în lumea inovării digitale și a antreprenoriatului tehnic.
Ce inovații tehnologice ne propun tinerele echipe din Hackathoanele Innovation Labs din Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara?
La Cluj, echipa Xcite dezvoltă o soluție complexă formată dintr-un device care se folosește de tehnologia Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) pentru a stimula senzorii de la nivelul cortexului orbito-frontal lateral. Acești stimuli vor avea efecte similare cafelei, iar utilizatorul va putea selecta cantitatea dorită prin intermediul unei aplicații mobile ușor de utilizat. Încadrată tot în verticala de Health&Lifestyle, echipa CNEO își propune digitalizarea la distanță a întregului proces de recuperare medicală pentru pacienții clinicilor de kinetoterapie. Produsul propus îmbină utilizarea unei aplicații software, ce folosește algoritmi de machine learning, cu folosirea unor senzori medicali, cu scopul de a ușura procesul de recuperare.
Aqua Smart, una dintre ideile inovatoare ale tinerilor din Iași, oferă un sistem auto-sustenabil de monitorizare și mentenanță, care furnizează informații în timp real despre chimia și temperatura din acvariu afișate în cadrul unei platforme digitale. În plus, pe baza datelor colectate, produsul va controla automat parametrii de mediu din acvariu, precum iluminarea, fertilizarea și hrănirea peștilor. vCatalog este o soluție ce vine în ajutorul părinților, profesorilor și elevilor prin intermediul unei platforme de catalog virtual care își propune să modernizeze educația în școli.
În Sibiu, pe direcția Smart Cities, echipa SEM a atras atenția juriului printr-o soluție automatizată de analiză și de optimizare în timp real a consumului electric, ce folosește un dispozitiv conectat cu panoul electric al utilizatorului. O altă echipă, Burnout Hub, încadrată în verticala business de Health&Lifestyle, propune o platformă online de machine learning, care va spori bunăstarea angajaților unei companii prin prevenirea stresului, oboselii mentale și a scăderii motivației.
Echipa AIStatistici din Timișoara propune un serviciu de predicții prin intermediul căruia companiile pot identifica noi oportunități de creștere. Pentru realizarea predicțiilor, serviciul folosește atât volume mari de date despre procesele de durată din interiorul companiei, cât și informații din mediul socio-economic extern. Tot în Timișoara, însă în domeniul de CyberSecurity, IntelScale oferă posibilitatea companiilor să își reducă riscul de apariție a unor atacuri cibernetice. Soluția lor folosește multiple surse de informații din companie împreună cu algoritmi de machine learning, pentru realizarea unor automatizări de securitate și raportarea vulnerabilităților în timp real.
Pe parcursul următoarelor 10 săptămâni, antreprenori și oameni de business de vârf vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți, orientându-i în explorarea ecosistemului antreprenorial românesc. În plus, prin intermediul partenerilor programului, echipele au posibilitatea de a folosi tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produselor, oportunități de poziționare eficientă pe piață, precum și acces direct la clienți.
În aprilie se vor desfășura evenimente de tip Boost Day în toate cele cinci orașe din program, unde echipele vor prezenta evoluția și transformarea ideii lor de startup, până la mijlocul programului de mentorat. La începutul lunii mai vor urma Demo Day-urile regionale, unde cele mai bune echipe care au dezvoltat un produs viabil, testat cu utilizatori reali, vor fi selectate pentru a participa la etapa națională de pe 20 mai, ce se va desfășura la Teatrul Național din București.
În cadrul evenimentului Innovation Labs National Demo Day de pe 20 mai 2019, finaliștii își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie recunoscute prin premiile Innovation Labs 2019. Echipele pot continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte activă din comunitatea de alumni a Innovation Labs, formată în cei șapte ani de activitate.
Cele 17 echipe calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2019 din Timișoara
Caietvirtual reprezintă o platformă de e-learning, prin intermediul căreia elevii de liceu pot acumula noi cunoștințe într-un mediu de lucru interactiv și colaborativ. Platforma integrează lecții personalizate, sesiuni de tutorat sau activități de pregătire a temelor pentru acasă, oferind o experiență de învățare atractivă și adaptată intereselor specifice vârstei elevilor. Prin modul de concepție, platforma contribuie la inițierea unor interacțiuni constructive între profesori și elevi care, pe termen lung, să poată contribui la rezolvarea unor probleme ce afectează sistemul național de învățământ.
Sitter.ro este o platformă ce oferă părinților posibilitatea de a identifica și contracta dădaca potrivită pentru copiii lor. Astfel, aplicația răspunde unei duble nevoi a părinților: aceea de a-și organiza timpul personal și aceea de a le oferi copiilor o educație adecvată în raport cu anumite valori sau nevoi. Totodată, aplicația oferă tinerilor pedagogi sau altor persoane care iubesc să lucreze cu copiii posibilitatea de a accesa un venit suplimentar, conform unui program de lucru flexibil.
GeoConnector îți propune să utilizeze analize geospațiale complexe pentru a oferi informații relevante în procesul de luare a deciziilor și de identificare a potențialilor clienți la nivelul unei companii. Produsul oferă o modalitate inteligentă de realizare a analizelor de proximitate, ceea ce ar putea contribui la optimizarea procesului de business și de identificare a surselor de capital.
Kiddos își propune, pe de o parte, să sprijine părinții în demersul de identificare a unor activități extracurriculare sau de divertisment pentru copiii lor și, pe de altă parte, să rezolve problema operatorilor educaționali de a ajunge la clienți. Produsul îmbracă forma unei aplicații ce pune în relație furnizorii publici și privați ai unor servicii de educație non-formală cu potențialii clienți reprezentați de părinți sau tutori ai unor copii de vârstă preșcolară sau școlară. Având la bază teoria inteligențelor multiple, aplicația își permite să valorifice potențialul copiilor prin dezvoltarea unor deprinderi și abilități potrivite personalității acestora.
LaNelu este o platformă dedicată amenajărilor interioare. Pe această platformă, persoanele interesate de renovarea locuinței sau de realizarea unor mici reparații în casă pot identifica specialiștii care să îi ajute în rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Concepută astfel, aplicația își propune să sprijine micii întreprinzători și să creeze o piață dinamică prin intermediul căreia să fie dezvoltată economia locală, stimulând competitivitatea și creșterea calității serviciilor.
OncoChain are scopul de a îmbunătăți calitatea actului medical în cazul pacienților cu probleme oncologice, prin crearea unui cadru care să faciliteze oferirea unor servicii medicale centrate pe pacient și bazate pe rezultate clinice riguroase. Produsul reprezintă o soluție pentru managementul clinic al pacienților și include totodată o platformă de centralizare, raportare și gestionare a informațiilor medicale, cu potențialul de a genera date ce vor putea fi utilizate în cercetarea fundamentală. Nu în ultimul rând, produsul poate fi integrat cu soluții de prevenție și monitorizare a stării de sănătate.
GoPack își propune să îmbunătățească timpul de livrare și gradul de securitate în transportul produselor la nivel internațional. Livrarea produselor va avea la bază rețeaua de transport deja existentă și va permite șoferilor care realizează drumuri curente sau ocazionale să își suplimenteze venitul printr-o activitate specifică economiei colaborative.
SmartMark este un sistem de marcaje cu laser ce utilizează o cameră capabilă de recunoască poziția unui obiect, ajustându-se automat în funcție de caracteristicile acestuia. Astfel, sistemul contribuie la reducerea semnificativă a timpului de procesare, fapt ce conduce la o creștere semnificativă a productivității și eficienței în cazul procesului de producție în masă.
PrepApp este o aplicație ce le permite elevilor sau studenților posibilitatea de a oferi evaluări anonime și imparțiale cadrelor didactice. Profesorii pot avea acces la informații care i-ar putea ajuta să-și organizeze mai bine conținutul sau structura cursurilor. Elevii sau studenții pot comunica direct cu profesorii lor într-un mediu sigur ce le permite să își exprime gradul de satisfacție, nevoile sau așteptările fără teama de a fi sancționați pentru opiniile lor. Modul de lucru pe care aplicația îl propune ar putea contribui la creșterea calității actului educațional.
The Story of a Nation este un produs care oferă turiștilor o experiență inedită de vizitare a monumentelor sau siturilor arheologice, fiind transpus într-o soluție multimedia bazată pe realitate augmentată. Produsul contribuie la reconstituirea unor locuri din trecut într-o formă tridimensională, capabilă să ofere informații îmbogățite despre locurile cu valoare istorică.
Meridia reprezintă o soluție end-to-end ce poate fi utilizată în cultivarea plantelor de apartament. Produsul oferă informații privind condițiile optime de creștere a plantelor în spații mici. Funcționând pe baza unor parametri de umiditate, temperatură, stadiu de evoluție sau tipuri de nutrienți, aplicația integrează componente hardware și software ce cresc nivelul de eficiență în mico-agricultură.
AIStatistici își propune să valorifice volume mari de date prin utilizarea acestora ca resursă pentru realizarea unor predicții capabile să ofere un avantaj competitiv companiilor. Caracterul inovator al aplicației derivă din capacitatea acesteia de a corela date ce reflectă procese interne de durată din interiorul organizației cu date ce pun în evidență tendințe manifestate în mediul socio-economic extern.
IntelScale își propune să eficientizeze procesele informatice prin reducerea riscului de apariție a unor atacuri cibernetice. Caracterul inovator al soluției derivă dintr-un modul de raportare a datelor privind vulnerabilitățile, fapt ce contribuie la formularea unor soluții pentru rezolvarea problemelor în cel mai scurt timp de la apariția lor.
Minds este o aplicație care își propune să faciliteze stabilirea unor interacțiuni bazate pe empatie și ascultare activă, contribuind astfel la dezvoltarea personală și emoțională a utilizatorilor. Utilizatorii pot identifica persoane cărora să le împărtășească propriile probleme și de la care să primească sfaturi psihologice specializate, sub imperativele anonimatului. Astfel, aplicația îi ajută pe utilizatori să treacă mai ușor peste momentele dificile, integrând un sistem de reputație ce poate susține un climat de încredere și siguranță.
FestiTravel este o aplicație adresată persoanelor care participă în calitate de spectatori la evenimente muzicale. Prin intermediul acesteia, utilizatorii pot identifica rapid ofertele de cazare pe durata unui festival sau concert, în funcție de criterii relevante precum distanța față de locul concertului, nivelul de zgomot, facilitățile oferite, evaluările altor utilizatori, etc. Astfel, amatorii de festivaluri pot avea acces rapid și sistematizat la informații de interes.
CMON se adresează, în special, operatorilor economici care activează în domeniul comerțului. Mai exact, produsul își propune să rezolve problema caselor de marcat care funcționează în mediul online, oferind o alternativă distribuită de stocare a datelor și de utilizare a acestora în generarea rapoartelor financiare lunare. Prin caracteristicile conectivității și flexibilității, produsul își propune să reducă mai multe categorii de costuri ce afectează activitatea agenților comerciali.
Craft3D este o soluție ce își propune să faciliteze procesul de producere a unor obiecte de masă plastică prin intermediul tehnologiei bazate pe imprimarea 3D. Soluția se adresează întreprinderilor mici și mijlocii, startup-urilor și persoanelor pasionate de industria 3D. Tuturor acestor categorii de actori li se oferă posibilitatea de prototipare, la scală mică sau medie, a unor produse la prețuri concurențiale.