Inovatie la liceu. Doi elevi de la Liceul CD Loga din Timisoara au construit un robot pe care vor sa-l trimita in pesteri

TIMISOARA. LogaBOT. Asa se numeste robotelul scorpion construit de doi liceeni, Adrian si Razvan Ionica, din Timisoara. Tinerii l-au facut de la A la Z cu bani de la parinti, in casa bunicilor, intr-o vacanta de vara.

I-au vazut pe studentii de la Poli de la robotica si au ramas impresionati de „copiii” lor. Adrian si Razvan sunt gemeni si s-au rugat de parintii lor sa le dea 5.000 de lei sa-si cumpere tabla, motorase si senzori pentru a-l construi pe LogaBOT. Au fost ajutati de profesorul lor, Alexandru Iovanovici, care studiaza in prezent masteratul la Universitatea Politehnica.

„Robotelul a fost facut dupa modelul de la Polo. Ei au fost impresionati de robotei. Toata vara au taiat table, au cumparat motoare, au facut un picior, apoi au facut 8, dupa modelul unui scorpion. La inceput nu se misca, dar in decembrie anul trecut am avut o platforma functionala care se misca”, povesteste Alexandru Iovanovici pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Baietii, elevi in clasa a XI-a, la Liceul C.D. Loga au participat deja la doua concursuri, unul national si altul international. La cel national au iesit pe locul 2 si au castigat 500 de lei, iar la concursul international locul 7 si 300 de dolari.

S-au gandit sa faca si bani cu robotelul. Pentru inceput, vor incepe colaborarea cu un club de speologie, care va folosi LogaBOT-ul sa patrunda in pesteri inguste si in locuri mici.

„Am o colega interesata de o platforma de genul acesta, care sa patrunda in cavitatile mici, ca sa stie daca pestera merita explorata mai departe. I-am montat si o camera infrarosu, dar si senzori care citesc gaze, monoxid de carbon si dioxid de carbon”, a mai spus profesorul liceenilor pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Mai mult decat atat, Adrian si Razvan Ionica sunt in discutii si cu o agentie de publicitate, care are nevoie de robotul lor pentru a-l trimite in strada, cu un stegulet, in scop de publicitate.

„Am vorbit cu o agentie de publicitate care sa-l faca sa care un steag. Ne-au spus ca este mai simplu, ca nu au nevoie de aprobari, deoarece se misca, nu este fix”, a mai povestit Iovanovici.

LogaBOT poate fi controlat cu telecomanda, se misca inainte si inapoi, dar si la stanga si la dreapta. Un singur motor costa 110 lei, iar intreaga investitie s-a ridicat la 5.000 de lei, bani pe care elevii i-au investit din bugetul familiei. Inspectoratul Scolar nu are cu ce sa-i ajute, dar ii lauda.

„Noi am facut anul trecut o sectiune de inovare. Cu bani nu putem sa-i ajutam, dar sustinem perspectiva imaginii”, a spus inspectorul scolar general Marin Popescu pentru www.opiniatimisoarei.ro. Inspectorul i-a indemnat pe elevi sa se duca la Experimentarium, un proiect initiat de Universitatea Politehnica.

Un plus pentru elevii care sunt pasionati de robotica il reprezinta o serie de intalniri ce au loc vinerea, la Poli. Acolo participa, pe langa studentii universitatii, si aproape 10 elevi de liceu.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bravo copii! Dupa multi ani, pot spune ca sunt din nou mandru de a fi absolvent al C.D. Loga. Nu renuntati la visul vostru si veti ajunge departe. Respect si pentru prof. Iovanovici.