Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a prezentat, miercuri, la Simpozionul cu tema "Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei la Moscova", monede si lingouri de aur asemanatoare cu cele expediate din tara in timpul razboiului
TIMISOARA. Sucursala BNR Timis nu detine o evidenta a cantitatilor de aur si pietre pretioase restituite populatiei in baza Ordonantei 190/2000.
Acestea au fost restituite, desi in perioada 2000-2009, cat timp s-a aflat in vigoare actul legislativ care viza repararea prejudiciului suferit de persoanele de la care au fost confiscate obiecte din metale pretioase, peste 5% din numarul proceselor civile aflate pe rolul instantelor din Timis vizau restituirea a diverse cantitati de metal galben.
Mai precis, daca luam ca etalon anul 2007, cand, doar in primul semestru, la judecatoriile din Timis au fost inregistrate 574 de cerereri de revendicate a aurului confiscat de comunisti, putem spune ca in cei aproape 10 ani cat a „functionat“ Ordonanta 190/2000, BNR Timis, ca reprezentat al statului in aceste procese, a fost chemata in judecata in circa 12.000 de cazuri.
„In cei aproape zece ani de ordonanta, am avut foarte multe cereri de restituire a cantitatilor de aur si pietre pretioase confiscate abuziv intre anii 1947 – 1990, dar nu avem o situatie a proceselor castigate sau pierdute. Cu atat mai mult, nicio situatie a cantitatilor de aur restituite in baza hotararilor judecatoresti. Aceste situatii se afla in posesia Sucursalei BNR Bucuresti, unde se afla tezaurul si arhivele vechi, singura institutie care detine gestiunea de specialitate a obiectelor confiscate si o evidenta a cantitatilor de aur si metale pretioase restituite persoanelor indreptatite“, ne-a comunicat consilierul juridic al BNR Timis, Gabriela Farcasiu.
Abuzul institutionalizat prin care populatia a fost lasata la discretia militienilor de la Economic a fost legiferat in 14 august 1947, cand s-a instituit monopolul statului roman asupra metalelor pretioase, in special asupra aurului.
„Se va ceda aurul sub orice forma, precum si medaliile jubiliare emise in baza Decretului-lege 656/1944“, se preciza in actul legislativ. Ulterior, Dej si Ceausescu au semnat alte doua decrete care reglementau cantitatea si felul aurului ce putea fi detinut de populatie, respectiv bijuterii, ducati austro-ungari si monede turcesti cum erau mahmudelele si icusarii, pentru care nu era stabilita o cantitate limitativa. „Din cele 150.000 de persoane pagubite, care au depus peste 35.000 de cereri de restituire a aurului, BNR a despagubit aproape 20.000. Restul ori nu mai sunt si n-au mostenitori, ori n-au documente si n-au stiut ce sa faca“, a afirmat directorul Trezoreriei BNR, Ion Nitu, conform ultimelor statistici facute publice de reprezentantii BNR, inainte ca acest subiect sa fie trecut in zona secretului de serviciu.
In perioada 1 ianuarie 1990 – mai 2007 s-au restituit fizic circa 2,8 tone de aur, din care 820 de kilograme de aur fin, adica 29,6% din total. S-au dat inapoi celor pagubiti 200 de kilograme de monede, 500 de kilograme de bijuterii si 115 kilograme de aur dentar. Diferenta de 70,4%, pentru bunurile care nu mai exista fizic, a fost restituita in lei. Tot pana la nivelul anului 2007, BNR Timis a restituit pagubitilor peste 500 kilograme de aur si obiecte pretioase. in aceste conditii, daca ne raportam la o cantitate medie anuala restituita de 70 – 100 de kilograme de aur, putem concluziona ca instantele din Timis au obligat statul sa restituie pagubitilor circa o tona de aur, in valoare de 40 milioane de euro…