TIMISOARA. Sorin Ciurariu se intoarce pe functia de director executiv al Directiei de Urbanism din cadrul Primariei Timisoara, care a fost recreata in urma votului consilierilor locali. El si-a castigat dreptul de a reveni pe functie in instanta, dupa ce Directia pe care o conducea a fost desfiintata in 2010, in locul ei fiind infiintata Institutia Arhitectului Sef, arhitect sef fiind numit Ciprian Cadariu.
Consilierii locali au aprobat, marti, noua organigrama a Primariei, prin care Institutia Arhitectului Sef si-a schimbat numele in Directia de Urbanism. El nu va avea insa atributii de arhitect sef.
„Stiti bine ca domnul Ciurariu a castigat in instanta repunerea pe functia avuta, cu atributiile avute. Se impune o modificare a organigramei care sa recreeze Directia de Urbanism, care sa prevada in fruntea ei pozitia de director executiv. Dansul avea in fisa postului si atributii de arhitect sef. Avem nevoie de pozitia de arhitect sef in acelasi timp, pentru ca daca am desfiinta-o, timp de un an n-am mai putea sa reinfiintam postul si in acest rastimp ar trebui sa ne adresam Consiliului Judetean pentru a da verdictele pe care in mod normal ar trebui sa le dea arhitectul sef”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Dupa votul alesilor locali, denumirea Institutiei Arhitectului Sef s-a schimbat in Directia de Urbanism. Ramane insa si functia de arhitect-sef, dar se infiinteaza si functia de director executiv al Directiei de Urbanism.
„Se modifica denumirea Institutiei Arhitectului Sef in Directia de Urbanism, iar functia de arhitect sef va functiona sub primar”, a declarat consilierul local Petru Ehegartner, care a supus la vot un amendament in acest sens, aprobat cu 16 voturi.
Potrivit lui Robu, postul de arhitect sef este vacant. „Momentan, postul de arhitect sef este vacant si atunci chiar se doreste ca directorul executiv sa preia atributiile de arhitect sef”, a completat Robu.
Arhitect sef al orasului este inca Ciprian Cadariu, dar contractul lui expira peste 2 saptamani, dupa care se va organiza concurs pentru ocuparea postului, ne-a declarat Ioan Cojocari, secretarul Primariei Timisoara.
Pareri
un nenorocit ciurariu asta, lipsit de profesionalism si de etica! vai de Timisoara daca vine iar.
Toti cei carora v-a facut necazuri acest ciurariu, cu blocurile intre case, cu PUD-urile de blocuri intre case, cu bataia de joc si aroganta dezbaterilor publice de pe vremea lui, cu autorizatiile de construire date ti.ganilor, sa transforme monumente istorice in case cu turnulete si marmura, mergeti la primarie cu memorii si „sprijiniti-l” pe ciurariu sa ocupe si functia de arhitect sef, spre manelizarea in continuare a arhitecturii orasului nostru!
Nu pot comenta dispozitia instantei de repunere pe functie a dlui Ciurariu; dar imi aduc aminte (cu groaza) ca dl Ciurariu a fost initiatorul mult contestatelor si nelegalelor (dar ce conteaza ca erau nelegale din start?) HCL-uri de blocuri intre case: HCL 140/2007 si HCL 300/2008, prin care se puteau construi blocuri printre case familiale, numai cu o autorizatie, fara PUZ (care costa multi bani si este supus dezbaterii publice). Intre timp, aceste HCL s-au anulat, pentru ca incalcau legi organice; noroc si cu sprijinul domnului Voin, prin emisiuni la Analog tv si articole.
Dar sa va spun si ceva de sezon: dl arhitect Ciurariu a afirmat public, in repetate randuri, ca aceste HL-uri sunt o creatie originala a domniei sale, mult admirata la un simpozion al arhitectilor…dar la Cluj, aparuse o HCL similara (431/2005), care a fost facuta cam copy-paste la Timisoara…dupa ce a fost anulata la Cluj! Dar in Timisoara se poate sa purtam ce a aruncat Clujul, ca noi suntem mai prosti…
Tot sub aceeasi directie a dlui Ciurariu, au aparut minunate PUD-uri care plasau cladiri in gradinile proprietate privata ale altora!
Si au prosperat palate cu turnulete, acoperisuri din tabla de cupru si coloane de marmura…ca zicea dl arhitect Ciurariu ca nu are cum sa intervina asupra mirobolantelor proiecte; dar legea zice: “Autorizarea executarii constructiilor care, prin conformare, volumetrie si aspect exterior, intra in contradictie cu aspectul general al zonei si depreciaza valorile general acceptate ale urbanismului si arhitecturii, este interzisa” (HG 525/1996, art. 32); bag de seama, centrul nostru istoric era plin de turnulete, cupru si marmura si palatele se potriveau la fix…
Si iata, dl arhitect binemerita din nou functie de raspundere in orasul nostru (vai de noi si de lege!)