Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Timisoara, prof. dr. Marian Gaspar, incearca sa reia transplanturile de inima la Timisoara, dupa mai bine de 13 ani de pauza. El spune ca a primit asigurari de la Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu ca exista bani pentru acest program.
Marian Gaspar a remis un comunicat presei in care spune ca a stabilit contacte cu cel mai mare spital universitar din Croatia pentru o colaborare. „In intervalul 28-31 august 2013 am vizitat cel mai mare Spital Univeristar „Rebro” din Zagreb, Croatia, la invitatia Prof. Dr. Bojan Biocina- Seful Departamentului de Chirurgie si Transplant Cardiac, pentru a stabili un Program de Colaborare intre Institutul de Boli Cardiovasculare, Timisoara si cel din Zagreb”, a spus Marian Gaspar.
„Motivul care ne da cele mai intemeiate sperante, este cel al cresterii numarului si calitatii managementului donorilor in Spitalul Judetean- Timisoara, organizat de Prof. Dr. Dorel Sandesc, recunoscut ca un centru foarte eficient cu peste 20 de recoltari de organe pe an.
Aceste rezultate sunt datorate unor echipe bine antrenate si coordonate de cardiologi: Prof. Dr. Davor Milic, Dr, Maya Cisek, care pregatesc pacientii pe Lista de Asteptare si ii urmaresc posttransplant, a coordonatorulul de transplant, recunoscuta in toata Europa prin devotament si profesionalism, Dr. Anestezist Jasna Brezak (Foto), echipa chirurgicala condusa de Prof Biocina si a Ministerului Sanatatii care asigura cadrul legislativ si financiar”, se mai arata in comunicatul remis presei de seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara.
La Timisoara, Programul de Transplant Cardiac a fost organizat din 1997 iar prima recoltare de cord a fost efectuata in ianuarie 2000 (cordul a fost transplantat la Tg. Mures – Prof. Dr. Radu Deac), iar in luna mai a fost efectuat primul si singurul transplant de cord la un tanar de 16 ani, in Timisoara. Programul a fost intrerupt din motive de finantare.
In 2012, Croatia a fost pe primul loc in lume privind numarul de proceduri, transplant de organe pe milionul de locuitori, inaintea Norvegiei, USA, Germania, Spania. Au fost efectuate un numar de 400 de transplanturi: 44 de cord, 231 rinichi, 128 ficat, 8 de pancreas.
Pareri
20 recoltari de organe anual??? Probabil ii lasa sa moara pe toti care vin in coma sau in stare grava ca sa le ia organele !! Foarte ciudat….
Cenzurati cam mult…