Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile va face parte dintr-o retea europeana de centre de cercetare

Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara a primit vizita d-lui dr. h.c. Jochem Gieraths si a doamnei dr. Angelika Thomas, de la Centrul pentru Europa de Est al Universitatii Hohenheim, structura specializata in dezvoltarea de proiecte pentru zona Europei Centrale si de Est. Scopul vizitei a fost de a identifica potentialul de cercetare al noului institut in vederea dezvoltarii de proiecte comune cu participarea tarilor din aceasta zona a Europei.

In urma vizitei si a discutiilor avute, membrii delegatiei germane vor prezenta la Viena o propunere de retea de centre de competente interdisciplinare axate pe valorificarea resurselor energetice si un pachet de propuneri de proiecte de dezvoltare regionala cu implicare in spatiul rural. Prin aceasta colaborare Universitatea Politehnica Timisoara urmareste valorificarea Institutului de Cercetari pentru Energii Regenerabile si a celorlalte structuri de cercetare ale UPT, precum si implicarea activa in dezvoltarea regional.

„Suntem in faza de declansare a activitatilor in cadrul ICER. Astfel de vizite precum cele ale delegatiei de la Universitatea Hohenheim au menirea de a identifica potentiali colaboratori in vederea dezvoltarii de parteneriate si proiecte de cercetare la nivel european.”, a mentionat rectorul Universitatii Politehnica, prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel SERBAN.

Despre ICER

Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile este un proiect ambitios al Universitatii Politehnica Timisoara, finantat din fonduri europene cu 17,5 milioane de euro. ICER este unul dintre cele mai moderne institute de cercetare din tara, al carui sediu se afla intr-o cladire nou-nouta cu o suprafata de aproximativ 2.000 de metri patrati, dotata cu echipamente de ultima generatie. Printre achizitiile efectuate prin proiect se numara un microscop electronic de transmisie unic in Romania care a costat un milion de euro, spectrometre cu rezonanta magnetica nucleara RMN, cromatograf de gaz cuplat cu spectrometru de masa, difractometru cu raze X pentru pulberi etc.
Toate echipamentele achizitionate prin proiect au fost puse ȋn functiune. Pentru ca ele sa fie utilizate la parametri optimi, unii specialisti au afectuat stagii de pregatire/instruire in tara si strainatate. Cadrele didactice, cercetǎtorii, doctoranzii si postdoctoranzii au utilizat ȋncǎ de la ȋnceput aceste echipamente, fapt dovedit de numǎrul mare de lucrǎri stiintifice publicate si comunicate, majoritatea ȋn reviste si la simpozioane stiintifice de prestigiu din strǎinǎtate. Toate acestea au contribuit la propulsarea Universitatii Politehnica Timisoara ȋn topul universitǎtilor europene.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cu atata rezonanta nucleara, poate iese macar o bomba mica, mica

  2. Cu Tucu in frunte veti avea victorii multe. O tara de trestie…. energetica!

  3. Energii regenerabile vizibile numai la microscopul ala, de-i unic in Iuropa.

  4. Institutul asta a fost evaluat foarte prost de o comisie internationala.
    Se stia de la inceput ca asa va fi.
    In afara de faptul ca a tocat banii nu a produs mai nimic in domeniul pentru care a fost conceput.

  5. Scopul acestor institute e sa blocheze toate ideile care ar pune in pericol corporatiile petroliere. Asta fac de 70 de ani! Orice idee buna care ajunge la institutele astea e ingropata.

    Chiar si cu tehnologii de acum 100 de ani (oglinzi, cazane cu apa, turbine, motoare sincrone) se poate produce suficienta energie pentru tot globul, acoperind doar 10% din Sahara. Pretul ar fi mult mai mic decat daca se folosesc celule fotovoltaiece, iar randamentul mai mare.

    Nici nu vreu sa ma gandesc ce tehnologii zac prin sertare.