Intalnire importanta la Timisoara. CCIAT cauta solutii concrete pentru rezolvarea crizei fortei de munca din judet

TIMISOARA. Eveniment deosebit de important, organizat de Camera de Comert Industrie si Agricultura Timis. Joi a avut loc o masa rotunda cu tema „Solutii concrete pentru criza fortei de munca calificata din judetul Timis”, la care au participat cei mai importanti actori din domeniu, reprezentantii administratiei judetene si locale, oameni de afaceri, dar si secretarul de stat in Ministrul Energiei, Doru Visan.

„Acest eveniment s-a organizat din dorinta de a fi aproape de mediul de afaceri pe care il reprezentam, pentru a rezolva cat se poate criza fortei de munca in judetul Timis. Noi, Camera de Comert, ne-am preocupat ca, in afara de atragerea fortei de munca in judetul Timis, sa promovam, respectiv sa atragem investitii straine, atat in judetul Timis cat si in intreaga Romanie. Ne preocupam sa realizam un echilibru pe piata muncii la nivel national, atat sa aducem forta de munca in judetul Timis, cat si la nivel national, sa aducem investitii straine. Ce se intampla astazi este un eveniment premiera, dorim insa sa ia amploare si sa organizam mai multe si la celelalte Camere de Comert din tara”, a spus directorul CCIAT, Florica Chirita.

Masa rotunda a fost organizata cu sprijinul Mitropolitului Banatului, Ioan Selejan care intotdeauna si-a indreptat atentia spre problemele sociale ale oamenilor si a incercat sa ii ajute.

„Oarecum sunt initiatorul acestei intalniri. Eu am trait mai bine de 10 ani in Gorj si cunosc situatia de acolo relativ bine. Am auzit ca sunt posibilitati de disponibilizare a unui numar important de oameni din acea zona si, vazand ca aici, la marginea de vest a Romaniei, tot se pleaca din tara, am preluat si eu deviza ostasilor romani de la Oituz si de la Marasesti in care au spus ”pe aici nu se trece” si atunci as vrea sa fim un punct de oprire a fortei de munca romanesti care pleaca in strainatate pentru ca este de lucru si la noi in tara. As vrea sa prezentam forta de munca ce este disponibila in judetul Gorj si as vrea sa mentionez ca sunt foarte multi oameni calificati, electricieni, lacatusi, ingineri, care ar putea sa lucreze in aceasta zona a Banatului. Totodata incercam sa ducem acolo investitori”, spune mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

La eveniment au participat reprezentanti ai conducerilor Complexul Energetic Oltenia si Societatea Complexul Energetic Hunedoara, care deruleaza un amplu program de restructurare si relocare a unui numar de peste 2400 de salariati calificati cu experienta in meserii ca: electrician, sudor, lacatus, mecanic, masinist, excavatorist, vulcanizator, precum si salariati cu studii superioare in domeniile tehnic si economic.

„Asa cum stiti tranzitia in sectorul energetic de la energia clasica la un alt tip de energie pe care marea majoritate ne-o dorim, energia curata, este o certitudine. In acest context tot o certitudine o reprezinta faptul ca aceste companii producatoare de energie electrica vor exista in continuare, dar este un moment zero. Din pacate aceasta tranzitie se face cu momente dureroase. Pentru companii, unul dintre cele mai dureroase momente il reprezinta procesul de disponibilizare. Acest proces nu numai ca este o greutate in sine. Sa dai oameni afara reprezinta, poate, cea mai mare pierdere pentru companie. Prin criteriile care se stabilesc se disponibilizeaza oameni foarte valorosi. Apreciem deosebit de mult initiativa, este pentru prima oara cand se intampla asa ceva. Angajatorii sa aiba incredere in oferta, sunt oameni foarte bine pregatiti profesional”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Energiei, Doru Visan.

La masa rotunda au mai participat si oficiali ai administratiei publice din judetele Timis si Gorj, Camera de Comert si Industrie Gorj, directori de institutii publice din domeniul fortei de munca (A.J.O.F.M. Timis, Inspectoratul Teritorial de Munca Timis), asociatii si cluburi ale oamenilor de afaceri straini.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Solutia nu este sa vina toata lumea la buotiul cu miere ci sa se opreasca furnizarea ajutoarelor de stat si atunci va fi forta de munca.

  2. Teme in plus:
    _ dezvoltarea orasului (urbanism): circulatie publica, parcari, locuinte, infrastructura (inclusiv cea energetica electrica, gaz, apa-canal) …, poluare, s.a.m.d..
    Sau se merge catre „megapolisul” Tim-arad? Dar cum cu ce fonduri (private? totul?)?

  3. Sa meargă în control și la parlament și la guvern ca sunt acolo niște hoți și puscariasi de la psd care sunt angajati (dacă. ..sunt!)cu forme ilegale și astfel își bat joc de România și subminează economia națională! !!