Intalniri de poveste cu scriitorul Francesc Miralles, in premiera la Timisoara. 400 de elevi, profesori si simpli timisoreni iubitori de carti s-au bucurat impreuna de evenimentele marca Initiativa in Educatie

TIMISOARA. La invitația Asociației „Inițiativă în Educație”, Francesc Miralles, celebrul autor catalan al bestsellerurilor din seria Ikigai, a fost prezent în premieră la Timișoara, în perioada 21-23 noiembrie, participând la 5 evenimente de anvergură, desfășurate sub umbrela „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Maratonul de activități cu scriitorul Francesc Miralles a cuprins 4 evenimente, ajungând la peste 400 de elevi și tineri, 30 de cadre didactice si 70 de adulți care au participat la activitățile organizate. a declarat Elena Ilie, asistent coordonare evenimente.

Pentru început, acesta a participat cu un discurs de deschidere la vernisajul expoziției „Inner Cosmos” în data de 21 noiembrie, la Centrul de Proiecte Timișoara, unde, alături de aproximativ 50 de participanți, a acceptat invitația artistei Livia Mateiaș de a păși într-un univers pictural aflat la intersecția dintre real și imaginar, oferind audienței perspective și instrumente pentru explorarea universului interior.

În data de 22.11.2023, a avut loc atelierul pentru elevi „Întâlniri cu scriitori. De vorbă cu Francesc Miralles” la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș. Cei 280 de elevi participanți au avut ocazia de a adresa întrebările pregătite pentru scriitorul spaniol și de a primi autografe, în cadrul unei întâlniri însuflețite și memorabile. Activitatea s-a desfășurat în limbile română, engleză și spaniolă.

În deschiderea evenimentului a vorbit Cristian Alin Moș, Vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș. Acesta i-a provocat pe elevi să se gândească la beneficiile lecturii, să reflecteze la lecțiile luate din cărți și să continue să se bucure de o copilărie.

Jose Miguel Viñals Ariño, Consulul Onorific al Spaniei la Timișoara, le-a povestit copiilor despre relațiile de colaborare și parteneriat dintre cele două țări, despre importanța prieteniei și a cooperării internaționale în spațiul european.

A treia activitate cu invitatul special, „Cultură și educație AZI”, desfășurată la Centrul de Proiecte în data de 22 noiembrie, a fost dedicată cadrelor didactice. Autorul a împărtășit despre parcursul său în mediul educațional și despre cum a devenit ulterior editor, traducător și scriitor celor 20 de dascăli prezenți la eveniment. Acesta a vorbit publicului și despre motivația personală de a scrie, despre procesul de scriere a unei cărți și despre experiențele sale formatoare, dar și despre metoda Ikigai aplicată în activitatea didactică.

Tot în data de 22.11.2023, la Muzeul Național al Banatului, s-a desfășurat activitatea pentru publicul larg ”Dialog cu Francesc Miralles. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită”. Scriitorul Francesc Miralles a povestit despre conceptul japonez Ikigai și despre cum ne pute descoperi adevarata pasiune și atinge țelurile în viață.

Ultima activitate a avut loc în data de 23 noiembrie 2023, la Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timișoara. Activitatea „Întâlniri cu scriitori. De vorbă cu Francesc Miralles”, desfășurată integral în limba spaniolă s-a bucurat de un interes deosebit din partea tinerilor și a fost primită cu multă deschidere de conducerea școlii.

Sala festivă a fost neîncăpătoare pentru cei peste 150 de elevi ai liceului Calderon și 25 de elevi de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, care au fost implicați activ în dialog cu scriitorul.

Suntem recunoscători pentru deschiderea scriitorului de a accepta invitația noastră și de a organiza toate aceste evenimente. Ne bucurăm nespus de impactul pe care l-au avut în comunitate. Întâlnirea cu scriitorul și copiii a fost cea mai mare activitate dedicată promovării culturii scrise pentru un public atât de tânăr din programul cultural TM2023. Am reușit să ajungem la un public numeros datorită parteneriatelor dezvoltate în cadrul proiectului și a unui efort comun. Mulțumim Consiliului Județean Timiș, Muzeului Național al Banatului și Asociației Via Rumania Cultura pentru sprijinul oferit, dar și tuturor instituțiilor de educație și asociațiilor care au susținut demersul nostru. Cu siguranță va rămâne o amintire frumoasă din povestea Timișoarei în anul 2023. a declarat Andrada Mazilu, coordonator proiecte și programe educaționale din cadrul asociației.

Activitățile fac parte din proiectele „Spațiul de cultură” și „Timișoara e culoare” (ediția a II-a).

Filmul de prezentare a activității poate fi urmărit mai jos!

Proiectul „Spațiul de cultură” creează contexte educaționale interdisciplinare cu conținut cultural, artistic și științific pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Mai multe detalii pe site-ul https://timisoara2023.eu/en/projects/spatiul-de-cultura/ și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/InitiativaInEducatie

Proiectul „Timișoara e culoare” (ediția a II-a) își propune să valorifice bogăția și multiculturalitatea orașului nostru prin crearea de contexte educaționale cu conținut cultural și artistic în perioada august – noiembrie 2023 în diferite cartiere ale Timișoarei. Proiectul face parte din „Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″ și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Despre Asociația Inițiativă în Educație:

Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.