Interes al CCIA Timis pentru gasirea de solutii in crearea viitorului regiunii carbonifere Gorj

În data de 9 decembrie 2020, la sediul Camerei de Comerț și Industrie Gorj din Târgu Jiu, a avut loc workshop-ul „Să avem un cuvânt de spus în crearea viitorului regiunii” dedicat priorităților zonei miniere Gorj în vederea tranziției de la actuala dependență economică ridicată de cărbune la un viitor cu emisii reduse de carbon.

Este primul workshop dintr-o serie de ateliere de simulare a politicilor colaborative care vizează sprijinirea comunităților locale în a reflecta cu ajutorul instrumentelor vizuale asupra situației regiunii, în prezent dar și în următorii 10-20 ani.

Evenimentul a oferit un cadru deschis de dialog pentru 20 de reprezentanți ai administrației publice locale (Instituția Prefectului Județul Gorj, primării locale), asociații profesionale, patronate, firme (Complexul Energetic Oltenia), ONG-uri interesate să exploreze noile posibilități economice ale regiunii și să identifice căi de transformare viabile. Moderatori au fost Cristina Bădulescu, coordonator Hub EIT Climate-KIC / CCIA Timiș și Dan Dobre, reprezentant al Bankwatch Romania.

Workshopul a fost organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Camera de Comerț și Industrie Gorj, în calitate de parteneri ai Proiectului REBOOST – A Boost for Rural Lignite Regions.
Proiectul este finanțat de UE prin Programul EIT Climate KIC și are ca obiectiv principal sprijinirea entităților interesate din trei regiuni carbonifere din Europa (Lusatia în Germania, Marea Polonie de Est în Polonia și Gorj în România) să exploreze noi posibilități economice și să sprijine tranziția de la actuala dependență economică ridicată de cărbune la opțiuni sustenabile. Stakeholderii din aceste regiuni vor analiza particularitățile politice, socio-economice și geografice ale regiunii iar prin intermediul unui instrument de simulare on-line vor sprijini entitățile locale să exploreze căi alternative care se înscriu în profilul actual al regiunii și să dezvolte strategii viitoare durabile. Iar acolo unde este posibil, proiectul va sprijini implementarea efectivă a soluțiilor de dezvoltare viitoare.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ACUM vreo 10 ani era o idee cu captarea underground a CO2 ului.
    Eu trec asta la ABS (american Bull Shit) ca si alchimia modernă cu masini autonome: probably never full autonmy (poate autostrazi dedicate & imipnzite de senzori).
    Singura potiune: DUMP luam banii de la yankei facem plus 2 reactoare si din proceeds plătim vreo 25/30 ani 2.000 lei each carbonifer iar copii sa vina la TM (Craiova sau Buc) ca in centre urbane mari va fi de lucru (si fuel piata imobiliară, care si la noi – ca si la CANADIENI rusi & ukranieni – e un ponzi mai parfumat !
    se spune că e mai important unde locuiești DECAT ce lucrezi cînd vine vorba de personal net worth – Boston & Vancouver susțin această ipoteză!
    Alt issue, încercați ” monetizarea ” stadionului 🙁 a lor ca a vostru va mai fi pa hartie vreo min 4 anișori. Varianta optimistă!