TIMISOARA. Promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial al orașului Timișoara continuă la nivel internațional, proiectul Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara devenind un exemplu de integrare a tehnologiilor digitale în cultură și educație în cadrul programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, Institutul Cultural Român de la Budapesta, Ambasada României la Budapesta și Universitatea Óbuda din Budapesta au organizat în perioada 19 – 20 ianuarie 2023 „Festivalul Internațional de Cultură Digitală și Patrimoniu – Demonstrații XR”.
În cadrul Institutului Cultural Român de la Budapesta, în 19 ianuarie 2023, a avut loc lansarea și prezentarea Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 pentru Ungaria. În deschidere, au luat cuvântul Andreea Dogariu, șef de misiune, Institutul Cultural Român de la Budapesta , E.S. Gabriel Șopanda, Ambasadorul României în Ungaria, Ovidiu Megan, director executiv Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, conf. univ. prof. dr. ing. Florin Drăgan, Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului și dr. ing. Diana Andone, directorul Centrului e-Learning din Universitatea Politehnica Timișoara și coordonatorul Spotlight Heritage Timișoara. Au participat numeroși ambasadori, atașați culturali, profesori și studenți, cetățeni români cu domiciliul în Ungaria, jurnaliști ai secției române a Televiziunii naționale maghiare, profesori și studenți UPT și prof.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului UPT, dr. Sorin Predescu, directorul Direcţiei de Cultură Timiş și Zoran Marcov, șeful secției de Istorie a MNaB.
Festivalul Internațional de Cultură Digitală și Patrimoniu – Demonstrații XR Patrimoniul sub Reflectoare își propune promovarea diversității culturale a orașului, a comunităților și vecinătăților, prin multiplele povești ale Timișoarei, spuse prin intermediul tehnologiilor digitale. Instalația interactivă ce combină ilustrații și povești documentate în cadrul Spotlight Heritage Timișoara, a fost prezentată în structură multiplă de print integrat cu spații interactive prin ecrane tactile, aplicații mobile, aplicații de realitate virtuală (VR) și aplicații augmentate (AR).
Aplicația VR a permis participanților să viziteze, cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală, 4 cartiere emblemă ale Timișoarei – Iosefin, Elisabetin, Fabric și Cetate. Pornind de la o perspectivă panoramică, spectaculoasă, a orașului, participanții s-au putut “teleporta” pe străzi, în parcuri sau piețe publice, vizitând unul dintre cele câteva zeci de repere documentate în cadrul Spotlight Heritage Timișoara, prin imagini 360 de înaltă calitate realizate atât în exterior cât și în interiorul clădirilor. Profitând de interacțiunile oferite prin tehnologia VR, participanții au putut să afle povestea locurilor și a persoanelor care au trăit acolo. Aplicația este bilingvă, fiind disponibilă și în română și în engleză.
În paralel, aplicația AR a oferit ocazia tuturor celor prezenți să testeze tehnologiile de realitate augmentată și mixtă. Cu ajutorul unor ochelari speciali, ce le-a permis să interacționeze atât cu obiectele fizice din jurul lor cât și cu hologramele unor obiecte virtuale, participanții au fost capabili să manipuleze în timp real obiecte de patrimoniu virtuale, obținute prin scanarea 3D a celor reale aflate în colecția Muzeului Național al Banatului. Firul epic al aplicației, organizat sub forma unui joc, a încântat participanții, în plus față de noutatea și posibilitățile tehnologiei în sine.
12 printuri de mari dimensiuni cu imagini a celor mai reprezentative repere din Timișoara și ecrane tactile interactive pentru navigarea în site web și aplicația mobilă, toate unite și printr-un joc de testare a cunoștințelor dobândite, au completat experiența participanților și a evidențiat importanța legăturii dintre istorie, patrimoniu și sustenabilitate culturală, influențate de tehnologie digitală.
Experiența a fost completată de un concert oferit de Cári Tibor la pian și Szabo Attila la violoncel, combinate și cu tehnologii diverse sonore, într-o interpretare modernă a compozițiilor lui Cári Tibor.
Festivalul Internațional de Cultură Digitală și Patrimoniu – Demonstrații XR a continuat, prin susținerea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, în data de 20 ianuarie 2023 la Universitatea Óbuda din Budapesta, cu o serie de activități dedicate culturii și patrimoniului orașului Timișoara. Informarea directă prin prezența prof. Levente Kovács, Rector Óbuda University și absolvent UPT și Dr. György Eigner, Decanul Facultății de Informatică a permis o participare a sute de profesori și studenți dar și elevi ai liceelor din Budapesta. Aceștia au avut posibilitatea de a interacționa cu o lume complexă, real-virtuală, prin utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generație prin care nu numai au aflat despre Timișoara dar și despre cum pot să se implice în dezvoltarea și co-crearea de conținut cultural digital.
Echipa Spotlight Heritage s-a bucurat de numeroasele întrebări ale vizitatorilor despre activitățile din acest an, despre Timișoara 2023, precum și de numeroasele impresii despre cultura și istoria orașului și în special, de evaluarea aplicațiilor prin care au reușit să afle toate aceste informații în detalii vizuale inedite.
Înregistrarea evenimentului de la ICR Budapesta, imagini și mai multe informații despre eveniment:
Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș. În Ungaria, proiectul a fost prezentat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Budapesta și al Universității Obuda Budapesta.
Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.
Link aplicații pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv
Link aplicații pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV
Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:
Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/
Twitter: @spotlight_TM21
Instagram: @spotlight_tm