Interventia lui Traian Basescu pentru romani! Citeste aici declaratia sefului statului despre protestele din Romania!

Presedintele Traian Basescu s-a adresat romanilor si le-a explicat care este situatia actuala a Romaniei in contextul crizei economice. In interventia pe care a facut-o, seful statului a vorbit despre politicieni, despre Guvern si despre ce e de facut mai departe.

Iata DECLARATIA lui Traian Basescu!

„S-a creat impresia falsa ca presedintele nu-i mai reprezinta pe romani si societatea in relatia cu institutiile statului. Eu stiu ca pentru romani obligatia presedintelui de a-i reprezenta continuu este una dintre imperativele majore, fiind vorba de un presedinte ales prin vot direct. As vrea ca romanii sa inteleaga ca imi este extrem de clara situatia in care se afla. Stiu ca masurile precum cresterea TVA, reducerea salariilor in sectorul bugetar, restructurarea sectorului bugetar, introducerea contributiei pentru sanatate la pensiile pana la 750 de lei, i-au facut sa iasa in strada ca urmare a traiului greu.

Stiu, in acelasi timp, ca aceeasi abordare o au si milioane de romani care nu au iesit in strada. Si ei s-au simtit solidari cu cei care prin scandarile lor, prin pancartele lor din pietele oraselor din tara dadeau semnale legate de saracie, de aroganta politicienilor sau legate de coruptie. Este clar pentru mine ca prima mea obligatie este aceea de a restabili legatura de incredere intre mine si acea parte a populatiei care si-a pierdut increderea in presedinte. In momentul de fata, ne aflam intr-o situatie de criza. Revolutiile interne din ultimii 2 ani au suprapus peste criza si masuri extrem de puternice de modernizare a statului. In acelasi timp, alianta aflata la putere, sustinuta de mine, a realizat 2 lucruri extrem de dificile: lupta cu criza si procesele extrem de dificile de modernizare a tarii. Si as aminti: legi extrem de controversate sau nu foarte bine primite de cei carora li se adresau: Codul Penal, Codul Comercial, Codul de procedura penala, Codul de procedura comerciala au fost legi destinate sa reformeze justitia, restructurarea aparatului bugetar…

Se asteapta cresterea economica

Datorita eforturilor populatiei, Romania a iesit din recesiune. Sper ca la mijlocul lunii februarie, cifrele de la Statistica sa confirme ca am inregistrat o crestere economica de 2,5. Stiu ce trebuie facut. Va trebui ca in continuare, in parteneriat cu Guvernul, sa deschidem acest orizont de tara noua pentru romani. Cred ca cele mai importante lucruri sunt revizuirea Constitutiei ca pilon de flexibilizare a statului si ca raspuns la votul romanilor de la referendumul din 2009, noiembrie, cand peste 80% dintre romani au votat pentru Parlament unicameral si pentru un numar maxim de 300 de parlamentari.

Toate partidele uita de vot

Toate partidele, fara exceptie, se fac ca uita de votul pe care romanii l-au dat in noiembrie 2009, insa nu ezita sa spuna ca asculta vocea poporului. Eu nu as crede in niciunul din ei. Repet, nu vizez niciun partid anume, ci toate partidele. Indiferent ce declara, niciunul nu a vrut sa miste lucrurile inainte, desi a primit in timp util proiectul cu rectificarile Constitutiei.

Avem nevoie de o lege electorala

Avem nevoie de o noua lege electorala, care sa le permita romanilor sa-i voteze pe cei mai buni. Avem nevoie de un comportament modest si decent al politicienilor. Eu nu spun ca toti au venit saraci in politica, dar cand esti in Parlamentul si Guvernul Romaniei si in tara se impun masuri de austeritate, parca deranjeaza comportamentul arogant si lipsit de modestie.

Va trebui sa continuam lupta impotriva coruptiei si a evaziunii fiscale. Mentionez separat evaziunea fiscala pentru ca este un element extrem de important in realizarea veniturilor bugetului de stat. Va trebui sa cream locuri de munca, prin banii europeni.

Absorbtia fondurilor europene este o alta cheie si prioritate care ar trebui sa fie in atentia oricarui demnitar. Avem nevoie de accelerarea programului de autostrazi, avem nevoie de dezvoltarea agriculturii, a turismului…

Basescu recunoaste esecul cu Legea Sanatatii

Avem nevoie de o lege a sanatatii. Am avut un esec, mi se datoreaza in cea mai mare parte. Mai avem de muncit la proiectul care a fost in tentativa de a intra in dezbatere publica.

Stim unde suntem, stim ce avem de facut, stim care este orizontul pentru ca la terminarea crizei Romania sa poata valorifica din plin sansa iesirii din criza.

In momentul de fata, nu se mai poate miza pe investitiile straine pentru crearea locurilor de munca.

Dincolo de micile programe de sustinere a companiilor, a IMM-urilor, esenta mentinerii locurilor de munca in Romania in 2010, 2011 si in 2012 a fost in alocarea mare de bani pentru investitii pentru crearea de locuri de munca.

Neaga ca e dictator

ORICAT DE MARE AR FI PRESIUNEA CU ETICHETA DE DICTATOR, VOI CONTINUA SA SUSTIN FARA REZERVE TOATE INSTITUTIILE STATULUI CARE LUPTA IMPOTRIVA CORUPTIEI, fie ca vorbim de politie, fie ca vorbim de parchet, fie ca vorbim de justitie, ceea ce nu inseamna neaparat ca voi fi un om care sa nu observe si sa nu se manifeste atunci cand va constata sau cand va crede ca s-au produs erori. De asemenea, as vrea sa mai dau o explicatie pentru niste etichetari pe care le-am primit constant in mod nedrept, dincolo de cea de dictator. Un dictator pe care il injuri de dimineata pana seara nu imi pare a fi un dictator, doar un mic exemplu.

DNA nu este instrumentul presedintelui

Basescu face dosare. Eu il voi considera om de rea credinta pe acela care nu va putea sa spuna ce procuror i-a spus treaba asta si despre ce om politic este vorba. Aproape ca s-a creat o imagine propagata continuu ca DNA este instrumentul presedintelui. Va asigur ca nu este asa, nu exista niciun procuror in Romania care sa poata spune ca presedintele i-a cerut sa faca un dosar impotriva unei persoane sau a alteia. Este sub demnitatea unui presedinte sa faca asa ceva, iar cei care au aceasta abordare nu fac decat sa minta. Eu ii rog sa fie corecti, pentru ca totusi, vorbesc despre presedintele Romaniei.

Basescu conduce PDL. Aici nu am niciun comentariu decat sa spun ca daca l-as fi condus eu, partidul ar fi fost mai bine condus. De Guvern. Intrebati UDMR sa vedeti de cati ori a primit instructiuni de la mine. Sigur ca am negociat cu ei.

Cei care imi recomanda sa ma duc pe muntele Gaina sa contemplez ce se intampla si din cand in cand sa mediez, se inseala. Nu asa se comporta un presedinte, mai ales cand poporul lui trece prin momente de criza si de transformari fundamentale ale institutiilor statului. Iar aceasta dezbatere pe care am avut-o continuu cu partidele din coalitie nu este in folosul meu personal, nu este in folosul ministrilor, este in folosul romanilor si voi continua sa o fac.

Cum presedintele stabileste hotararile Curtii Constitutionale. Orice roman poate sa intrebe orice judecator al CCR daca vreodata am cerut o anumita solutie. Nu am cerut niciodata, dar asta nu inseamna ca nu am tinut legatura si cu Curtea Constitutionala.

Anul 2012 este un an in care zona Euro intra in recesiune

Anul 2012 este un an in care zona Euro risca sa intre din nou in recesiune. Este esential ca Romania sa fie pregatita, pentru ca atunci nu vom putea miza pe sprijinul prietenilor nostri europeni.

Romania va trebui sa faca fata cu resursele ei oricarei crize si oricat de adanca va fi aceasta criza. Indemnul meu pentru oamenii politici este prudenta, indemnul meu pentru romani este solidaritate pentru ca nimeni nu poate scapa de criza individual. Din criza ori iesim toti, dar numai odata cu tara. Nu exista loc in tara asta in care sa fugim din criza. Ori scoatem tara din criza si am iesit noi toti, ori daca nu, salvari individuale nu exista.

Suntem mult mai bine pregatiti decat in 2009, dar trebuie sa fim responsabili. (…) Zona care va iesi prima din criza este zona non-Euro. Prioritatile sunt plata datoriilor. Trebuie sa dezvoltam relatii comerciale care au fost dezvoltate bine in anul 2011, dar ne trebuie mult mai mult.

Basescu isi recunoaste greselile

Cu certitudine, voi face observatii publice si legate de ce ar trebui sa facem si legate de ce nu se face. NU AM NIMIC DE SCHIMBAT IN COMPORTAMENTUL PE CARE L-AM AVUT IN CELOR 2 MANDATE PE CARE L-AM FACUT, DECAT LA UNELE GAFE: INTRARILE PE POST IN DISPUTA CU RAED ARAFAT.

As mai face cateva observatii care nu vreau sa fie lectii pentru mine, dar le fac, pentru ca trebuiesc facute. In ultima perioada, societatea civila de buna calitate s-a retras in cochilie. Astfel, locul lor va fi ocupat de foarte multi neaveniti care se vor revendica a fi reprezentantii societatii civile. Avem o intelectualitate care probabil descurajata de criza, s-a retras si nu vrea sa se mai implice in viata sociala si politica. Este un apel pe care il fac la revenirea societatii civile de buna calitate in prim-planul vietii politice si sociale prin contributiile pe care le poate aduce.

Inca o observatie este legata de partidele politice. Este si o mai veche tema a mea care cred ca ar fi bine sa fie reluata. Toate partidele politice sustin ca ele pot moderniza Romania. Nu pot fi credibili spunand ca reformeaza Romania cand ele nu s-au putut reforma ele insele. Deci, o reformare a partidelor este singurul element care poate credibiliza afirmatiile, ca sunt pregatiti sa-si asume modernizarea Romaniei in continuare, pentru ca fara modernizarea Romaniei, trebuie sa stiti ca se condamna romanii.

NIMIC NU VA MAI FI CA INAINTE DE CRIZA. Institutiile vor trebui sa functioneze altfel, sa aiba alt tip de relatii, sa se implice altfel decat pana acum in viata de zi cu zi.

As incheia cu un apel. Poporul si-a facut datoria. A fost supus proceselor de austeritate. A reactionat la criza.

Eu pot sa lupt fara probleme cu politicieni, niciodata insa cu poporul.

Presedintii nu pot sa demisioneze in perioada de criza. OBIECTIVUL MAJOR ESTE SA-TI ASUMI CRIZA SI SA TRECI TARA SI POPORUL PRIN CRIZA. NU IAU IN CONSIDERATIE O ASEMENEA SOLUTIE, DECAT DACA VA FI EVIDENT CA ASTA ESTE SOLUTIA.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. saptamana

    Ma cheama GHEORGHE, si m-am nascut LUNI, ca si ION. MARTI am fost la gradinita, IMPREUNA. Tot IMPREUNA am fost si MIERCURI, dar la scoala. Suntem nedespartiti si JOI, la facultate. VINERI, ne hotaram sa mergem cu familiie in concediu. SAMBATA, ION ma cheama la el si-mi spune ca a intrat in POLITICA, e deja SENATOR. M-am bucurat pentru el, dar si pentru mine. DUMINICA, of, ce DUMINICA, ma cheama la el sa negociem. Ce ? Cum ce, conditiile NOASTRE de viata. Pai, daca sunt ale NOASTRE, de ce sa le negociem, doar le cunosti, am stat impreuna LUNI, MARTI, MIERCURI,JOI, VINERI si SAMBATA, nu inteleg? Conditiile NOASTRE, erau doar ale mele. Ce-o fi patit prietenul meu ION, SAMBATA noaptea, nu stiu, asa ca m-am hotarat sa-l caut la servici, adica la senat. Acolo, o gramada de IONI, de peste tot, dar toti erau ION. Aveau birouri diferite, dar vorbeau ACEEASI LIMBA. Eu veneam de acasa, unde am lasat o gramada de GHEORGHE, care nu vorbeam ACEEASI LIMBA. Am inteles, pentru ca sunt multi IONI, ei pot sa IONIZEZE, spre deosebire de noi, GHEORGHE, care nu puteam sa GHEOGHENIZAM, nici macar nu suna bine. Asta chiar ca-i tare, nu suna bine. De ce cand suntem multi de GHEORGHE, nu suna bine ? Intreb cativa dintre ei.
    Pai mai GHEORGHE, imi spune un alt GHEORGHE, fi destept. Il gasesc pe ION al meu, un salut scurt si pleaca, nu are timp. Plec acasa cu singuratatea lipsei unui prieten si cu sfatul unui alt GEORGHE, adica sa fiu destept, dar si cu nedumerirea ca ce o fi patit ION al meu, SAMBATA noaptea. Trec saptamanile, viata mea a ajuns doar servici si casa, ION al meu nici o veste, pana-ntr-o SAMBATA, cand ma cheama la el. Maine e DUMINICA, se voteaza, vezi unde pui stampila PRIETENE, ne stim de o viata, si pleaca, e grabit din nou. In timp ce ma gandeam unde sa pun stampila, imi aduc aminte de sfatul lui alt GHEORGHE, adica, fi destept. Dau drumul la televizor. Pe un canal, un ION e destept, doi sunt prosti, ala destept are 70%, celilalti restul. Schimb, iar aici unul dintre cei doi prosti e destept si ceilalti doi sunt prosti, adica desteptul de pe celalat canal e prost, iar prostul ce a ramas e si mai prost, dar desteptul de aici are 66%. Schimb pe alt canal, ce sa vezi, incedibil, ala prost, prost, aici e cel mai destept, si ceilalti doi sunt prostii, nu mai stiu exact care dinte ei era mai prost, dar stiu ca pe fiecare erau cate doi prosti. Aici pe al treilea, desteptul avea 68%. Ma gandeam la GHEORGHE ala care mi-a zis, mai GHEORGHE, FI DESTEPT. Daca eram destept, nu ma nasteam in aceeasi LUNI, cu ION.

    • esti meseriash Malexe, mi-a placut maxim povestioara ta cu talc. pb e ca putini o vor intelege. hai noroc! ma bucur ca mai exista si romani care gandesc si care au inteles ca atunci cand au ales calea capitalismului si a democratiei au priceput ca asta inseamna responsabilitate si nu cretinism. dar comunistilor obisnuiti sa le dea statul tot de pomana. nasolia e ca au ajuns prea multi paduchi sa ne conduca, si asta tot din cauza putorilor care asteapta pomana si acu urla ca descreieratii in strada jos basescu. vedea-i-as cautandu-si locuri de munca, as vrea sa stiu daca au vreo pregatire, daca is in stare sa faca dracului ceva calumea. dar ei sunt doar niste pomanagii care fac larma.

  2. Presedintele puncteaza lucruri foarte importante, il felicit pentru discurs. Evaziunea fiscala este cea mai mare gaura in bugetul statului iar acoperirea ei ar duce tara catre bogatie extraordinara pentru ca noi avem cu ce !

  3. Fondurile europene sunt ce mai deschisa si larga poarta catre restabilirea economica a tarii. Nu dau voie furaciosilor sa le foloseasca ci pot fi folosite doar de oameni care vor sa constuiasca ceva bun.

  4. Aici sunt de vina si primarii oraselor deoarece ei trebuiau sa acorde un interes deosebit acestor fonduri. Cu ele se pot face foarte multe lucruri benefice oaraselor de la izolarea blocurilor si racordarea la diverse utilitati pana la poiecte ecologice. Tara este unde este din cauza ignorantei. Stop ignorantei!

  5. . Fondurile europene trebuiau exploatate la maxim pana acum iar noi nu am folosit nici jumatate din cat puteam folosii. Inca mai este timp informati-va despre cum le puteti accesa si folositi-va de ele . sunt bani gratis!

  6. Sa se construiasca fabrici si sa se consume din produsele facute in tara nu din import. Ma uit pe rafturile magazinelor si vad ca importam tot ce consumam de la alimente la ce vreti voi. Asta este o solutie de iesire din criza si va creea si locuri de munca si stabilitate economica

  7. Parteneriatul cu sectorul privat este cheia. Pace!

  8. Desi tara este in criza acest guvern a reusit sa investeasca in proiecte nationale. Ar trebuii apreciati pentru asta

    • O fi, dar unde ca nu prea se vad

  9. Mai sunt multe de schimbat in legile pe care le avem dar ma bucur ca macar se incearca acest lucru. Daca ne vom implica cu totii vom obtine exact ceea ce speram.

  10. Criza este mai mult psihologica tinand cont de faptul ca oamenii care au stiut sa se adapteze pot traii decent si in perioada de criza

  11. Romania va iesii din criza… Romanii sunt oameni muncitori si inventivi ce nu asteapta salvare de nicaieri. Dupa cum a spus si presedintele iesirea din recesiune se datoreaza poporului. Nu uitati oameni buni oricat de prinsi de sistem va simtiti parerea voastra conteaza iar daca o veti face auzita se va tine cont de aceasta

  12. Cand cineva isi da silinta pentru ceva intotdeauna reuseste. Cei ce nu isi dau silinta sa rezolve problemele pe care le au ci doar se plang de ele si asteapta rezolvare din alta parte se ingroapa singuri. Trebuie sa luam atitudine in toate evenimentele care ne inconjoara. Doar asa putem schimba ceva

  13. „As mai face cateva observatii care nu vreau sa fie lectii pentru mine, dar le fac, pentru ca trebuiesc facute. In ultima perioada, [b]societatea civila de buna calitate[/b] s-a retras in cochilie. Astfel, locul lor va fi ocupat de foarte multi neaveniti care se vor revendica a fi reprezentantii societatii civile. Avem o intelectualitate care probabil descurajata de criza, s-a retras si nu vrea sa se mai implice in viata sociala si politica. Este un apel pe care il fac la revenirea societatii civile de buna calitate in prim-planul vietii politice si sociale prin contributiile pe care le poate aduce.” Iata ce stie despre sustinerea dansului 🙂

  14. Tot asa a luat fiinta si primul CAP, (cooperativa agricola de productie), era o realizare comunista facuta de propagandisti, sau in cazul nostru de propagandist. Intre 3:29 si 3:36, sunt nu mai putin de 11 interventii cu 9 propagandisti care sunt defapt unul. Timpii dintre comenturi este suficient pentru a scrie un rind doua si schimba autorul. Oricum toate au acelasi IP. La ce bataie o fi fost pe calculatorul ala, am fugit pe la spitale, dar nu a fost nimeni internat pe motiv de „scandal propagandistic”, asa ca a fost doar, unul. De ce unul, simplu, acelasi neuron. Pentru „TOTI” cel care a scris, pe parcursul celor 7-8 minute, NU MAI ATENTATA LA INTELIGENTA NOASTRA. Am o intrebare, ce ai de castigat ? Daca ai fi asteptat inca o ora si ceva, ai fi putut sa-l citesti pe mircea leanca, cu comentul de la 4:55. Corect mircea leanca, e doar un dans, dupa ce se termina si plecam, tot frig ne este!