TIMISOARA. Decizia faimoasei vedete de la Hollywood Angelina Jolie de a-si face dubla mastectomie, adica de a-si taia ambii sani, pentru a nu face cancer, castiga din ce in ce mai multi adepti in Romania.
Celebra actrita americana a recurs la aceasta interventie pentru ca atat mama, cat si bunica ei au avut cancer mamar, iar analizele genetice au aratat ca intr-o asemenea situatie riscul este unul urias ca si ea sa aiba aceeasi soarta. La Timisoara, in ultimele zile, au avut loc doua interventii de acest fel. Doua femei care au avut cancer la unul dintre sani le-au cerut medicilor sa le indeparteze si cel de-al doilea san pentru a preveni astfel imbolnavirea.
Alina are 32 de ani, iar in 2017 a aflat ca are cancer la unul dintre sani. Era deja intr-un stadiu destul de avansat, dar inca se putea interveni cu succes. Boala nu se extinsese si la alte organe. Analizele genetice au aratat ca exista posibilitatea ca boala sa apara in viitor si la cel de-al doilea. Femeia a hotarat imediat sa faca operatia care ar putea-o pune la adapost.
„Fiind un carcirom duptal exista posibilitatea sa apara in alta parte, in alt loc sau pe celalalt san si atunci am luat decizia de a face dubla mastectomie cu reconstructie„, a spus pacienta.
Langa ea, in aceasi rezerva a Casei Austria, spitalul din Timisoara unde a avut loc interventia, o alta pacienta care sufera de aceeasi boala, cancer mamar, le-a cerut si ea medicilor sa ii indeparteze, preventiv, al doilea san.
„Eu nu m-am mai gandit la san, m-am gandit la viata, pentru ca am doi copii, pentru mine nu au contat sanii, a contat viata„, a explicat femeia.
Numarul celor care inteleg insa cat de importanta este o asemenea interventie este destul de mic si asta pentru ca, in Romania, programul de screening nu functioneaza.
„In Germania, in conditiile in care femeia nu isi face controlul obligatoriu periodic, nu mai este valabila asigurarea de sanatate. In conditiile in care in Romania nu exista o forma de coercitie si educatia medicala e deficitara, fiicele mamelor cu cancer nu isi fac investigatii, desi riscul in cazul lor este foarte mare„, explica dr. Zorin Crainiceanu, medic specialist in chirurgie plastica si reparatorie la Spitalul Judetean Timisoara.
De aceea in occident, programele de screening sunt obligatorii pentru femeile de peste 40 de ani si astfel, intre 70 si 80 la suta dintre cancerele de san sunt diagnosticate in stadiile incipiente, spre deosebire de Romania. La noi, in fiecare an se inregistreaza peste 7000 de noi cazuri de cancer de san. Ca mortalitate, cancerul de san este al doilea dupa cel de plamani, la femei. Mai trebuie spus ca peste 80% dintre femei ajung la medic atunci cand boala este intr-un stadiu avansat.
Un asemenea program de screening ar reduce drastic numarul femeilor care isi pierd viata din cauza unui cancer mamar depistat tarziu.
„Din pacate, ajung la noi cazuri depasite, eu stiu, cu pielea invadata, cu tegumentul cu metastaze axiliare sau pulmonare. Cu alte cuvinte cand e foarte greu de facut ceva. De aceea insistam pe controalele regulate. Pot fi cu adevarat salvatoare„, precizeaza dr. Tiberiu Bratu, medic de chirurgie plastica si reparatorie la Spitalul Judetean Timisoara.
Singurul pas facut de Romania in acest domeniu este reconstructia gratuita a sanilor la pacientele care au suferit de o boala. Finantarea se face printr-un program national care nu este indeajuns promovat.
VIDEO: George Stefanita
Pareri
Pentru acuratețe și Cu scuzele de rigoare pentru intervenție, screeningul mamar obligatoriu, în Germania începe la împlinirea vârstei de 50 de ani.
În legătură cu articolul: Interventii dupa modelul Angelina Jolie la Spitalul Judetean Timisoara.
Dacă Redacția, ar fi interesată de o posibilă alternativă, pentru evitarea a extrem de multe boli, verificată de mii de ori, pe mii de pacienți, (exclus creme sau pastile miraculoase), vă rog luați legătura cu mine pentru a vă pune la dispoziție informațiile despre articolul respectiv. Cu stimă, Erdélyi Zoltán.