TIMISOARA. Pompierii din Timisoara vor ajunge mai rapid la interventii si in zone mai greu accesibile, odata cu intrarea unor super motociclete in dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
CITESTE SI: Cel mai cautat hot din Teleorman, depistat in Timis
Cele doua motociclete au ajuns de mai mult timp la Timisoara, insa abia acum vor putea interveni si in teren dupa ce formalitatile ce tin de documente au fost finalizate. Motocicletele sunt produse de BMW, au o viteza maxima de 240 km/h si sunt dotate cu camere video, dar si cu tot ce are nevoie un paramedic pentu o interventie de prim ajutor, inclusiv un defibrilator portabil. In plus, vehiculele sunt prevazute si cu un extinctor de mici dimensiuni.
Pretul total al unei motociclete, incluzand dotarea acesteia, dar si pregatirea personalului de interventie, ajunge la aproximativ 25.000 de euro si au fost achizitionate de Ministerul de Interne in colaborare cu fundatia SMURD si cu un important lant de magazine din Romania. La prezentarea celor doua vehicule a participat si Raed Arafat, secretar de stat in MAI.
„Acest concept inseamna reducerea timpului de raspuns semnificativ in orasele aglomerate si in zonele foarte greu accesibile pentru masini, pana ajunge echipajul SMURD sau al Serviciului de Ambulanta in sprijinul paramedicului care este la fata locului. Dotarea include un defibrilator semiautomat, care paramedicul poate sa il foloseasca imediat, este foarte usor de folosit. Include oxigen, trusa de resuscitare, include tot ceea ce este nevoie pentru a acorda primul ajutor imediat unei persoane si sa ii salveze chiar viata… Scopul nu este sa mearga motocicletele astea cu viteza mare, ci mai mult sa treaca in zonele greu accesibile, sa poata sa se strecoare intre masini, sa ajunga mai rapid la interventii decat o pot face ambulantele.Conceptul nu este numai in Romania. Am vazut conceptul si in alte tari unde rezultatele sunt foarte pozitive. Si rezultatele unde a pornit sistemul in Romania sunt foarte pozitive, iar orase cum ar fi Budapesta, Londra, Tel Aviv, Ierusalim, acestea folosesc motocicletele ca unul din componentele de raspuns la urgentele medicale de cod rosu si acest lucru incercam sa il implementam si in Romania„, a declarat ministrul secretar de stat Raed Arafat, la prezentarea motocicletelor.
CITESTE SI: Tragedie in vestul tarii. Doi tineri de 20 de ani au sfarsit carbonizati
Timisoara este al patrulea oras din tara inzestrat cu asemenea vehicule de interventie, dupa Bucuresti, Constanta si Cluj. Ministrul secretar de Stat a si facut o dovada a utilitatii motocicletelor prin prezentarea unei situatii in care acestea au intervenit.
„Eu pot sa va spun ca motocicletele care sunt la Bucuresti, la Constanta si la Cluj, cumulat, au deja peste 10.000 de interventii din datele pe care le avem in anii in care au lucrat. Povesti de cazuri care au fost salvate de catre paramedicii de pe motociclete pana au ajuns echipele de interventie sunt multe. Si una din povestile pe care le cunoastem este un stop cardiac intr-o garnitura de tren care era in Gara de Nord. Motociclistul, primul sosit, a intrat cu motocileta in gara pana la peron, a aplicat socurile, cand a ajuns echipajul medical dupa el, pacientul deja avea ritmul cardiac stabilit„, a declarat Raed Arafat.
Pentru conducerea celor doua motociclete ISU Timis a pregatit 10 oameni, atat din punct de vedere medical, cat si tehnic.
„Pentru cele doua motociclete am pregatit in prima faza un numar de 10 motociclisti, cinci pentru fiecare, astfel incat sa putem asigura o permanenta in ceea ce inseamna mentinerea lor in stare de operativitate. Acesti 10 pompieri paramedici, pentru ca pregatirea de baza este cea de pompier, au urmat cursuri de paramedici. Pentru conducerea acestor motociclete au urmat si o serie de cursuri de conducere defensiva, in scopul evitarii de producere a unor accidente rutiere in timpul deplasarii la interventie„, a declarat Lucian Mihoc, inspector sef al ISU Timis.
ISU Timis a mai fost inzestrata in acest an cu o masina de interventie unica in tara, ce a fost primita in urma cu aproape doua luni.
Noua autospeciala a pompierilor foloseste tehnologia numita Coldcut Cobra, cu ajutorul careia se poate interveni din exterior pentu stingerea unui incendiu, fara sa patrunda in vreo incinta in flacari.
Salvatorii folosesc mai intai o camera de termoviziune pentru a vedea daca in interior sunt sau nu oameni blocati. Dupa ce pompierii vad daca e cineva blocat in cladirea care arde, intra in actiune o pompa ce mai intai perforeaza usa sau zidul cu ajutorul unor granule metalice.Dupa ce a fost facuta gaura, se da drumul la apa cu presiune de 300 de bari. Aceasta raceste incinta pentru ca pompierii sa poata patrunde in siguranta.
Autospeciala va fi operationala insa abia de saptamana viitoare, dupa ce toate formalitatile vor fi incheiate.