Buziasul, socotit odata Perla Banatului, este cunoscut de multa lume ca o statiune balneara care, in perioada de glorie, rivaliza cu marile statiuni ale Europei. Dincolo de turismul balnear insa, orasul, cu cele doua localitati apartinatoare, are propriile probleme si nevoi.
– Pentru multa lume Buzias inseamna, de fapt, statiunea Buzias. Cum se vad lucrurile din interior, este Buziasul doar o statiune sau un oras cu identitate distincta?
– Buziasul a devenit oras datorita faptului ca, in perioda de dinainte de Revolutie, statiunea reprezenta cel mai important centru al orasului, cum este si acum ca idee, dar atunci totul se invartea in jurul apei minerale. Nu trebuie sa uitam insa ca exista orasul Buzias, care este format din localitatea propriu zisa si cele doua sate apartinatoare. In momentul de fata, eu consider ca statiunea nu mai are rolul pe care l-a avut. Exista si alte intreprinderi unde se gasesc locuri de munca, chiar daca este adevarat ca nu avem foarte multe locuri de munca disponibile, probabil si din cauza crizei care a facut ca investitorii sa nu se afle intr-un moment propice pentru a crea locuri de munca. Ince, incet insa, orasul ca atare se dezvolta. Primaria si Consiliul Local au preocupari legate de dezvoltarea infrastructurii … De exemplu, prin eforturile combinate ale autoritatilor locale si ale Aquatim se realizeaza o serie de investitii in infrastructura legata de apa-canal…
– Ce alte investitii se afla in derulare la Buzias, dincolo de ce observa un turist obisnuit la prima vedere, un parc paraginit si cateva ruine de bai? Se intampla ceva in oras?
– Tin sa va spun ca parcul nu este paraginit. Lasand la o parte colonada, acel coridor acoperit de plimbare, care este, intr-adevar, degradat – din cauza timpului dar si a oamneilor – parcul arata bine. Am facut alei, chiar daca parcul este revendicat, am schimbat mobilierul, banci, cosuri de gunoi … se infrumuseteaza zona centrala a lui cu flori, se matura, se curata dar, sa nu uitam ca este, de fapt, o padure-parc. Cu ajutorul specialistilor de la mediu si a ecologistilor vrem sa amenajam o parte ca o zona de parc, iar restul zonelor, cele mai retrase, sa ramana padure-parc. Suntem preocupati sa facem ceva si pentru colonada, am facut demersuri pentru tot felul de studii, inclusiv unul de fezabilitate, necesare pentru a obtine bani. Din pacate, fonduri europene nu putem obtine pentru ca nu suntem proprietari deplini. In momentul de fata revendicarea se afla la Bucuresti si asteptam raspunsul favorabil de acolo, procedura este avansata si avem inca o solicitare depusa la Ministerul Culturii pentru a fi sprijiniti cu bani, pentru a obtine un proiect…. Parcul este in proprietatea orasului, dar nu s-a rezolvat inca problema revendicarii, asta insemnand ca mostenitorii care au revendicat acest parc au acceptat faptul ca nu-l vor primii inapoi, ci vor lua compensatiile pe care le da statul roman. Cand toata procedura va fi complet finalizata vom putea investii intr-un proiect major care va aduce, la randul lui, investitii. In plus, trebuie sa se lucreze la acest proiect cu firme specializate pentru ca nu se poate interveni oricum la colonada si nici chiar la pomii din parc, care pot deveni un pericol. O alta probelma de care ati amintit sunt ruinele … tin sa precizez ca aceste ruine nu apartin orasului! Ele se afla in proprietatea deplina si fara nicio restrictie a Societatii Comerciale de Tratament Balnear, societate care datoreaza un impozit pentru ele.
– Daca aceste ruine arata atat de rau, nu s-a putut face ceva pentru ca ele sa nu ajunga in aceasta stare?
– Din pacate aceste ruine reprezinta ceea ce a fost odata Buziasul … baile, Cazinoul, vilele din jur, chiar si cantina nou facuta. Ele sunt foarte degradate datorita faptului ca au fost lasate asa. Revendicarea, faptul ca nu se stia exact ale cui sunt a contribuit la asta dar aveti dreptate, se putea face … Noi am incercat pe cale amiabila sa-i determinam sa le conserve, sa inceapa o procedura de consolidare, pentru ca acum reprezinta un pericol pentru cei care trec pe langa ele sau chiar se aventureaza in interiorul lor. N-am dat amenzi, imi recunosc gresala… este a mea, in totalitate. M-am gandit ca nu au bani si cum la Societatea de Tratament Balnear lucreaza oameni din Buzias nu am vrut sa-i mai incarc si cu aceste amenzi si am preferat sa incerc sa gasesc o cale de a ne intelege amiabil. Situatia dureaza insa de ani de zile, iar problema a fost sesizata si de institutiile de control ale statului care au facut verificari referitoare la activitatea noastra, a fost sesizata si de presa….
– Pare ca vreti sa-i ajutati, spuneati tocmai ca i-ati scutit de amenzi pentru ca au angajati oameni din Buzias si nu vreti ca ei sa fie afectati de problemele financiare ale societatii…si totusi ati ajuns intr-un conflict cu cei din conducerea societatii dupa ce le-ati blocat conturile. Nu vor avea de suferit tocmai angajatii din cauza acestei situatii?
– Tocmai ca am incercat, nu prin actiunile mele personale, ci prin legea pe care am aplicat-o, prin solutiile gasite de colegii mei, sa-i ajutam … Si refacerea parcului, pentru ca oamenii care vin la bai sa aiba un loc de promenada, tot un ajutor este… Discutam, nu cu directorul, care evita discutiile cu mine de cativa ani, dar cu cei care sunt in societatea respectiva, iar daca au cerut ajutor, au primit. Bazele noastre de sport, problemele legate de avariile la apa, cele legate de drumurile de acces, intotdeauna am colaborat cu ei si am gasit solutii pentru acest gen de probleme pe care le aveau.
– Si totusi, cum s-a ajuns la situatia ca Societatea de Tratamen Balnear sa aiba conturile blocate?
– Trebuie sa respectam legea. Ani de zile, pentru bai, in mod special, dar procedura este la modul general pentru toate firmele din Buzias, s-au facut demersuri la Consiliul Concurentei prin care am incercat sa-i sprijinim. Pentru ca nu au bani sa plateasca la inceputul anului, sa anulam penalitatile prin hotarare de consiliu local. Anul acesta insa nu s-a mai putut pentru ca si Consiliul Concurentei ne-a atentionat ca nu este bine sa acordam ajutoare de stat unei singure societati comerciale si, in acelasi timp, presupunea un efort care diminua accestul celorlalti la ajutorul de stat. Nu a fost vorba de rea voiinta, ci de o chestiune ce tine de limitarile impuse de lege, cu atat mai mult cu cat si Curtea de Conturi ne-a atras atentia ca trebuie sa asiguram facilitati in mod egal pentru toti agentii economici. Mergand pe firul lucrurilor, noi am atentionat toti datornicii la bugetul local, prin etapele prevazute de lege, de la somatii de plata pana la, doar in faza terminala, blocarea conturilor. Urmeaza sa vedem ce putem face pentru recuperarea banilor. Problema nu este legata de primar, chiar daca eu nu ma inteleg cu cel aflat la conducerea societatii, asta nu inseamana ca noi suntem singurii care decidem. Pana la urma, amandoi trebuie sa respectam legea … actele au fost facute de serciviul de contabilitate, nu de mine.
– Cum vedeti deblocarea acestei situatii, pentru ca, pana la urma, au de suferit si angajatii, si cei care beneficiaza de tratamente, poate chiar si turismul din Buzias, in general?
– Din datele furnizate de serviciul nostru de contabilitate deblocarea se poate face prin plata impozitelor catre primarie. Trebuie sa gaseasca o solutie ca sa faca asta, noi nu-i mai putem ajuta … Eu cred ca, dupa noua ani de zile, cu investitiile pe care le au, ar fi trebuit sa obtina venituri mai mari sau sa ceara de la SIF Transilvania … Pentru investitii au cerut bani, dar pentru impozite nu? Va dau un exemplu, exista firma Phoenix Apemin, cea care imbutelia apa minerala … din pacate si-a incetat activitatea. Dar isi plateste impozitele, acestea sunt legate de proprietati, nu de venituri. Vreau sa subliniez inca o data ca respectam legea, pe cine putem ajuta, ajutam, dar nu facand rabat de la lege.
– Sa revenim acum la investitiile facute in pentru orasul Buzias…
– Am reusit sa modernizam mare parte, 90% din strazile orasului, sa le aducem intr-o stare buna iar in ultima perioada, datorit investitiilor care se fac in infrastructura subterana – apa, canal – trebuie sa revenim pe strazile pe care se lucreaza, cu refacerea asfaltului. Sumele de bani investite in drumuri nu sunt deloc neglijabile. Pot sa mai amintesc de faptul ca orasul si satele Bacova si Silagiu sunt iluminate in totalitate. Si daca am ajuns sa vorbim despre localitatile apartinatoare, si strazile de acolo sunt in stare buna datorita faptului ca ne ingrijim, in fiecare an, sa le pietruim, pentru a le mentine practicabile. O suma extraordinar de mare, sustinuta o buna bucata de timp din bugetul local, pentru ca doar in ultima vreme am primit bani de la Ministerul Dezvoltarii, a fost folosita pentru introducerea apei curente in localitatea Bacova. Suma pentu ca ei sa aiba o apa buna este de 27 de miliarde de lei, plus ajutorul dat pentru ca sa-si poata trage apa in gospodarii. Urmeaza sa facem, tot pentru Bacova, impreuna cu Aquatim, un proiect pentru introducerea canalizarii, iar pentru Silagiu este in lucru proiectul de introducere a apei si sper ca in curand sa incepem si lucrarile, astfel incat in 2015 ele sa fie finalizate. Doresc din tot sufletul sa fac ceea ce isi doresc locuitorii, doar ca depind si de bani, nu merge doar cu voiinta…
Pareri
O bijuterie, asa cum este Buziasul, ar trebui sa arate altfel! Omul sfinteste locul, iar acest orasel, nu a fost „sfintit” de acest primar! Daca nu esti bun, retrage-te! Lasa si pe altii, sa vedem ce sint in stare sa faca!
o catastrofa de om!
Primar partinitor si slab administrator.
Buziasul e detinut de fonduri de investitii. Constrangeti-i si luati-le banii sau bagati-i in insolventa. Cum sa pui in pericol aspectul orasului pe principiul ca acum nu mai reprezinta o statiune? Pai acolo era pita omului. Din turism traiau mai multi. Acum traieste doar primarul din cele 2 firme de industrie. Statiune cu fabrici si uzine ati mai intalnit? Nu? Mergeti la buzias, locul de unde si veveritele au emigrat.. Penibil. Da-ti domnule demisia sau cauta-ti oameni inteligenti in primarie ca altfel muriti toti prosti si saraci. Macar ti-ai clarificat daca parcul se restituie in natura sau echivalent banesc?
Pestele de la cap se impute…
Cand eram copl mic,Buziasul era o oaza de liniste si relaxare…
Acum,in marea democratie,cu primari de doi lei,ce nu au studii,nu stiu sa-si atraga fonduri europene,au consilieri tot de doi lei.De aceea ,am intrebat buzesenii,ce se intampla,ca Buziasul a ajuns o paragina,arata a sat nelocuit si necondus de… nimeni.Ani la randul,Buziasul a avut toate drumurile sparte,parcuri in paragina,locuinte ce au ajuns daramaturi…vai,vai si iar vai de cel ce vine de undeva din Teleorman si vede ceea ce vede…!Ramane deceptionat de Banat si banateni…Din cauza cui ?Din cauza capului de peste…!!!
O MARE TRAGEDIE IN ORASUL BUZIAS!!!E NEVOIE DE SCHIMBARE.ORASUL A AJUNS IN ULTIMUL GRAD DE URIT SI PLIN DE CHICIURI.COLONADA MINDRIA ORASULUI SI A TARII DISTRUSA ,HOTELURILE SI PARCUL NENOROCITE.UNDE E DNA SA-I PRINDA PE PESTI DE LA CAP?
SINGURUL LUCRU PE CARE LA INTELES ILAS,A FOST ACELA DE A SE IMBOGATII,ORASUL A DEVENIT O ISTORIE’CA MESERIA LUI ,DE ALTFEL’ IN PARAGINA,DE ATATIA ANI,NU A FOST IN STARE SA REPARE COLONADA PARCULUI,MAI BINE A INCHIS-O.CRED CA IN BUZIAS SUNT CEI MAI SARACI OAMENI DIN JUDET.AR FI BINE SA SE URMAREASCA TOATE ROTROCEDARILE PE CARE D-UL PRIMAR SI LEA INSUSIT SAU LEA INSTRAINAT IN PROPRIUL INTERES
DE PLANS ,ASA A AJUNS BUZIASUL
PT. BOLIDUL TAU SI A LUI FIITO SUNT BANI,ESTI PRIMAR DE 4 MANDATE,SPUNE UN SINGUR LUCRU BUN PE CARE L-AI FACUT PT. BUZIAS?…NU CRED CA POTI SPUNE MACAR UNUL.RUSINE SA-TI FIE ,TOATE IN VIATA SE PLATESC,DAR O SA PLATEASCA FIITO SI TU O SA ASISTI,PACAT…OMUL ISI DORESTE IN VIATA…INSA TU AI FOST DE NEOPRIT…
Datil jos pe excrocu ala nu a facut nimic pentru oras de ani de zile acuma vrea fonduri.orasu a ajuns mai rau ca si un sat nu mai este nimic an oras un lc de munca nu gasesti sa asi vanda bolidurile si propietatile care le are an cluj si an timisoara si sa faca ceva pentru oras .sa ceara la tiganii fonduri ca lor lea vandut jumate de oras a taieat pomii a vandut fieru din tot orasu de la baii acolo sant banii orasului dar el siea facut avere pentru el si fisu cap de peste un gunoi de om trebuie schimbat nu e bun de nimic si la primarie daca te duci cu o problema trebuie sa astepti foarte mult daca nui dai spaga e un primar de cacat
Mincinosule ai distrus arasul ala intro zi ai sa plătești si tu si hoți cu care esti in cârdășie…. Orasul ala pe timpuri strălucea dar tu si cu tigani tai lai mancat…. Ai sa plătești domnule profesor ca răbdarea a ajuns la capătul drumului…. Si iti promit ca atunci am sa fiu acolo si am sa te chinui până o sa sara pulele din tine excrocule cap de bou
Deplorabil. Asa arată acest oras. Cât despre ‘domnul’ primar, nu stiu cum are nesimțirea sa se u i te in ochii alesilor lui dupa ce atatia ani nu a facut decat sa isi rotunjească veniturile dumnealui. Pentru oras nici măcar nu s-a sinchisit sa se prefacă ca face ceva. Rusine, rusine, rusine!!!
Dar de Hudrea nu spune nimeni nimic? Consilierul minune înfipt in toate licitațiile iar dacă nu-i dai cota nu te lasă… , a primit gratis avionul si magazia de lângă, conduce băut , conduce cu viteza , nimeni nu-l vede. Știți ce-i tragic? Vrea sa devină primar!!!
Au luat fonduri europeane si le-au băgat in Grădina Bănățeana… Unde e 50-50…DNA-ule Buziașul e aproape de Timi, poate vii mai des
Hai sictir….pe bune??????? RUSINE!!!!!!
Nu inteleg de ce oamenii din Buzias il mai voteaza?????? De 4 mandate nu face nimic!!!!
Numai hau hau în ce spune el. Un şpãgar şarlatan! Acum aruncã cu praf în ochii cu reparaţiile colonadei … cã e an electoral doar … iar singura firma care a fost prezentã la licitaţie ( care de altfel nu a fost anunţatã cum prevede legea ) a fost firma care a dat şpagã , totul se face la învoialã cat vreme acel paşã îşi ia tributul. De votat in ultimele mandate îl voteazã ţigani şi prostimea , ţigani carora le dã pe bandã rulantã autorizaţii de construcţie pe palate dar îi impoziteaza ca pentru o casã de vãiugã cu o camerã. Draxlamier a vrut sa deschidã fabrica in Buziaş – Nu se poate ca e oraş staţiune ( defapt nu au cotizat cât a cerut Clopotarul ) , şi multe multe altele. Din pãcate am doar un gust amar când mã gândesc ce a ajuns orãşelul in care am copilãrit… Sunt conştient cã nu o sã se schimbe nimic…nici mãcar in 20 de ani ( poate doar numele oraşului … Din Buziaş in Ilaşcity )
ATAT STIE ROMANUL SA CRITICE …DAR AS VREA SA VA INTREB NU A FACUT NIMIC DL.ALGER ILAS FOSTUL PRIMAR PTR. ORASUL BUZIAS ? VA MULTUMESC…!