Interviu cu Andrei Molnar – președinte UDMR Timiș, candidat la consiliul județean Timiș (P)

În considerarea faptului că voturile de bază ale UDMR sunt în mod general voturi etnice, care este situația maghiarilor în județul Timiș și în Timișoara, ce au însemnat datele de la recensământ pentru UDMR Timiș?

Ultimul recensământ nu ne-a adus cifre de care să ne putem bucura. În cei zece ani trecuți, din 2011 până în 2021, numărul persoanelor de etnie maghiară a scăzut considerabil atât la nivel județean, cât și la nivel de Timișoara. Acest lucru în mod clar ne îngrijorează, însă trebui să o luăm ca un fapt, și trebuie să ne adaptăm situației reale existente. În 2020, când ne-am pregătit de alegeri, atât locale cât și parlamentare, am făcut calculele pe datele de la ultimul recensământ de atunci și am avut rezultate slabe. Acum, cu datele noi, știm că ceea ce am așteptat în 2020 nu mai era susținut nici atunci de statistici. Așadar, nu am avut altceva de făcut decât să ne adaptăm strategia pentru acest an și să încercăm să convingem cetățenii de altă etnie decât cea maghiară, să ne sprijine. În ultima perioadă am comunicat bilingv, am avut multe teme care să mobilizeze electoratul general. Vom vedea rezultatele în 9 iunie.

UDMR în județul Timiș nu este într-o situație tocmai bună, aveți un singur primar în județ și câțiva viceprimari. Ați pierdut funcția de subprefect. Cum vedeți alegerile din 9 iunie din perspectiva organizației județene?

Într-adevăr, după cum am menționat anterior, la alegerile precedente nu am avut rezultate bune, cu toate acestea, avem un primar, la Dumbrava, patru viceprimari și în total 28 de consilieri locali prin județ. În ce privește funcția de subprefect, care m-a privit pe mine personal, deși am avut onoarea să ocup funcția timp de 10 luni, și am avut o activitate extrem de intensă, mi-a deschis ochii cu privire la un aspect deosebit de important: funcțiile care se ocupă prin numiri politice sunt importante, dar instabile. Cu adevărat important sunt mandatele câștigate la alegeri, prin votul oamenilor, pentru că își ele conferă un alt nivel de legitimitate și stabilitate. Tocmai de aceea candidez la Consiliul județean, și tocmai de aceea am pornit liste de candidați în 35 de unități administrativ-teritoriale.

Scopul nostru, la alegerile locale din 9 iunie, este să reintrăm în Consiliul Județean, să reintrăm în Consiliul Local din Timișoara, să mărim numărul primarilor, a viceprimarilor și a consilierilor locali în județ, pentru a putea asigura o politică locală și regională în beneficiul votanților.

Care sunt atuurile candidaților propuși de UDMR?

Cu siguranță depinde de la candidat la candidat, dar cred că cele principale și comune ar fi: competență, integritate, echilibru. Și ar mai fi ceva, cu toții suntem buni gospodari și cu mentalitate bănățeană. Dacă ne uităm la primarul nostru din Dumbrava, domnul Ihasz Ioan, el se pregătește de cel de al cincilea mandat, într-o comună unde ponderea locuitorilor de etnie maghiară este undeva la 16%. Este clar așadar că el primește voturi și mandat pentru că oamenii sunt mulțumiți de munca lui. La Jimbolia, fostul nostru primar și actualul candidat, dl Kaba Gabor, a avut în cele trei mandate anterioare o activitate semnificativă și a adus investiții în oraș,  esențiale pentru toată regiunea. Și pot să continui cu ceilalți candidați la primărie: la Tormac, Coșteiu, Balinț. Ar mai fi ceva, și anume faptul că noi suntem într-o organizație care, la nivel național și European, are un cuvânt de spus. Noi, de la  UDMR am arătat, cât timp am fost ultima dată la guvernare, că avem un program realist, cu perspective și avem profesioniști care să-l realizeze. Și am mai arătat că lucrăm pentru toată țara, în interesul tuturor.

 La Timișoara ați intrat într-o alianță electorală cu Dominic Fritz? De ce? Și de ce doar aici și nu și la județ?

Pentru noi prezența în consiliul local din Timișoara este de o importanță deosebită. Aproape jumătate din maghiarii din județ trăiesc în Timișoara, și cu siguranță peste jumătate lucrează aici. În Timișoara avem cele mai importante unități de învățământ, cele mai importante instituții, organizații civile. Este foarte important pentru noi, ca să îi putem reprezenta în Consiliul local. Dar noi dorim să reprezentăm și interesele tuturor minorităților naționale care trăiesc în Timișoara, ca reprezentanții celei mai mari minorități etnice din Timișoara și din județ. Noi credem că minoritățile trebuie să-și asume un rol activ în păstrarea și dezvoltarea caracterului multicultural al regiunii, pentru ca cei care au venit să trăiască în Timișoara din altă parte a țării, să înțeleagă multiculturalitatea Banatului. Am văzut cum este să lucrezi cu Nicolae Robu și nu dorim să ne întoarcem la vechiul sistem de administrare, care în mod evident nu a adus rezultatele dorite de toată lumea.

Credem că în acest moment Dominic Fritz este candidatul care reprezintă progresul și dezvoltarea pentru Timișoara. Împreună vom forma un front comun împotriva extremismului, înțelegem miza alegerilor din 9 iunie și dorim să contribuim la rezultatele acestor alegeri aici în Timișoara, unde extremiștii nu au ce căuta în administrația publică locală.

La nivelul Consiliului județean, credem că vom putea atinge pragul electoral și vom putea intra pe lista noastră.

Cu ce credeți că veți convinge alegătorii să vă voteze? Ce cuprinde programul electoral al UDMR Timiș?

Noi considerăm că UDMR Timiș este formațiunea politică cu adevărat bănățeană, înființată, dacă este să prezentăm istoria noastră din puncte de vedere politic, în 22 decembrie 1989, sub numele de Uniunea Democrată a Maghiarilor din Banat, transformată ulterior în UDMR.

Organizația județeană UDMR Timiș are mai multe priorități pentru alegerile locale din 2024, printre care cele mai importante sunt apărarea și salvarea multiculturalității specifice Banatului. În Banat, multi – și interculturalitatea au fost niște caracteristici care s-au manifestat la nivelul aproape fiecărei localități. În prezent, aceste caracteristici sunt într-o cădere liberă, iar scopul nostru este să oprim acest fenomen, ca peste zeci de ani să mai putem afirma că trăim într-o regiune multiculturală.

Ce ar fi nevoie pentru atingerea acestui scop?

Noi credem că este nevoie de sprijinirea suplimentară a minorităților din regiune de către autoritățile publice județene și locale, având în vedere faptul că, în primul rând lor se datorează acest caracter multicultural. Putem vorbi de sprijinirea învățământului în limbile materne, de predarea facultativă a limbilor minorităților la toate școlile, de sprijinirea cultelor religioase, în vederea păstrării caracterului multiconfesional, a asociațiilor și fundațiilor care au ca scop păstrarea identității regionale, dar ar fi de importanță deosebită și inițierea unor parteneriate în Banatul istoric, cu vecinii noștri din Ungaria și Serbia, dar și cu județele vecine.

Noi putem sprijini aceste demersuri, însă avem nevoie să ajungem în cadrul instituțiilor care au autoritate în domeniu și care stabilesc politicile în perioada următoare: consiliul județean, primării, consiliile locale.

Care ar fi mesajul de final pentru cititorii?

Îi rog respectuos pe cititori, în primul rând să meargă la vot în 9 iunie, să sprijine inițiativa noastră privind apărarea și salvarea multiculturalității specifice Banatului, să se delimiteze de extremiștii care nu au prezentat nicio viziune constructivă, să se uite dincolo de etnie și naționalitate, să se uite la candidații noștri peste tot în județ, să caute și să voteze UDMR pe toate buletinele de vot. La consiliul județean și la europarlamentare suntem pe primul loc, iar la Timișoara, Alianța Timișoara Unită este pe locul nouă la consiliul local și pe locul șapte la primar.

Comandat de UDMR Timis, CMF: 23240001, publicat de Ripensis Media Trust

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Printre puținii care au oameni competenți profesional și cu valori morale.
    A, și nu cu mentalitate de slugă.