INTERVIU cu Claudiu Ilas, directorul Muzeului Banatului din Timisoara: Pregatim o expozitie cu obiectele gasite in centrul Timisoarei

TIMISOARA. Directorul Muzeului Banatului din Timisoara, Claudiu Ilas a vorbit, intr-un interviu acordat opiniatimisoarei.ro despre expozitiile pe care le pregateste muzeul si despre lucrarile la Castelul Huniade.

Sunteti noul director al Muzeului Banatului. Ce planuri aveti pentru acest muzeu in perioada urmatoare?
– In primul rand doresc sa finalizam restaurerea Muzeului Banatului. Pana atunci vom face expozitii la Bastionul Theresia, avem spatiul necesar. O expozitie care a fost, ”Aurul si argintul” a securizat toata mansarda ceea ce ne permite sa facem expozitii cu patrimoniul nostru, cu tezaurul. Ma gandesc, in perioada urmatoare si la promovarea Muzeului Banatului pentru ca are o istorie valoroasa, un patrimoniu deosebit.

La ce expozitii ne putem astepta?
– Prima expozitie pe care o pregatim va fi cu obiectele gasite in centrul Timisoarei in urma sapaturilor arheologice. Va fi in luna decembrie, inainte de Craciun, anul acesta. De cand am preluat conducerea muzeului am discutat cu seful de la Arheologie si cu ceilalti arheologi, la fel si cu istoricii. Expozitia va fi in mansarda Bastionului Theresia.

Ce lucruri importante s-au gasit de arheologi in centrul Timisoarei si vor putea fi vazute de timisoreni la aceasta expozitie?
– Nu va pot spune exact pentru ca nu sunt specialist pe asa ceva. Pentru mine toate sunt importante, pana la urma importanta o dau si vizitatorii. O parte din cele gasite sunt restaurate. Acum incheiem contract cu primaria pentru restaurarea pieselor gasite. Anul acesta avem un buget pe care il vom suplimenta si noi, iar la anul vom continua aceasta restaurare. S-a spus ca piesele sunt aruncate in holuri, oasele sunt puse in saci. Ele se spala, va veni o specialista din SUA pe oase care si-a manifestat interesul pentru a face teste pentru a data oasele. Domnul Drasoveanu a intermediat aceasta legatura.

Ce se intampla cu oasele? Vor fi si ele expuse?
– In functie de importanta lor si cum considera specialistii nostri, adica arheologii si cei de la sectia de Istorie. Dupa ce se vor spala, data, numerota, inventaria vor ramane la muzeu, se vor depozita si se vor folosi la diferite expozitii. Sunt oase de animale, oase de oameni. Nu se vor arunca in niciun caz. Nu ne permite legea si eu nu voi permite asa ceva.

In ce stadiu sunt lucrarile de la Castelul Huniade?
– Consolidarea este finalizata in proportie de 80%. Am primit bani de la Consiliul Judetean si mai primim, oricum ne sprijina pentru ca sunt constienti de valoarea cladirii. La inceputul anului sper ca vom termina achizitia pentru restaurarea propriu-zisa a castelului. In primavara ar trebui sa se inceapa lucrarile.

Cand ar trebui sa se incheie toate lucrarile la Castelul Huniade?
– In mod normal  in 2-3 ani maxim. Dar fiind un monument de categoria I, cand dai jos tencuiala se pot gasi tot felul de probleme, tot felul de lucruri ascunse, probleme in ziduri. Orice modificare necesita avizul Comisiei Nationale a Monumentelor care se intruneste destul de rar. Daca lucrurile merg bine sper ca in 2 ani sa se termine restaurarea. Eu chiar imi doresc ca in iarna acestui an sa demareze licitatia.

A fost o discutie ca sectia de Stiintele Naturii sa se mute intr-o noua cladire. Ce ne puteti spune despre acest lucru?
– Sa se desprinda nu sunt de acord, insa e posibil sa aiba propria cladire. Avem colectii unice in Romania si in lume, foarte bine conservate. Dupa ce vom termina expozitia cu obiectele gasite in Timisoara vom afce o expozitie cu exponatele de la Stiintele Naturii. O vom face chiar cand va fi Scoala altfel. Am vorbit cu domnul Kiss (Andrei Kiss, seful sectiei de Stiintele Naturii din cadrul Muzeului Banatului – n.r.) despre asta. Acest Muzeu de Stiintele Naturii ar putea functiona si aici, la Bastion, insa aici cred, totusi, ca o expozitie de istorie ar fi mai binevenita. Exponatele de la Stiintele Naturii necesita conditii mai speciale. Nu e stabilit unde va functiona, dar avem in vedere functionarea intr-o alta cladire.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.