Interviu cu Cristian Amza, candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Giroc. Girocul are un potențial enorm, pe care administrația locală nu a reușit să îl fructifice (P)

Domnule Cristian Amza, ați ales să candidați la funcția de primar al comunei Giroc. Ce v-a motivat să faceți acest pas?

De 8 ani locuiesc în Giroc și am ales să mă implic activ în comunitate încă dinainte de 2020, când, alături de colegii mei am intrat în Consiliul Local. Am luat decizia de a candida pentru funcția de primar pentru că am convingerea că experiența mea, atât în mediul privat cât și în cel public, poate aduce o schimbare reală comunei Giroc. Vorbim aici despre 20 de ani de experiență în domeniul economic, în contabilitate, consultanță de afaceri și management. Am colaborat cu investitori străini importanți, dar și cu antreprenori locali aflați la început de drum.

Am preluat în 2021 administrarea companiei locale de termoficare din Timișoara, aflată atunci în insolvență, experiență care mi-a oferit o perspectivă din interior asupra administrării serviciilor publice. Și am reușit să aduc Colterm pe linia de plutire: compania nu a mai făcut datorii noi, am contractat rezerve importante de cărbune care au asigurat timișorenilor căldură peste iarnă, s-au schimbat o bună parte din conducte și s-au diminuat pierderile din rețea. Compania Colterm este la fel de greu de administrat ca o localitate – și am reușit.

În plus, de 10 ani activez ca expert judiciar, iar din 2019 sunt și antreprenor, am dezvoltat o afacere cu fonduri europene.

Cum credeți că vă va ajuta această experiență în gestionarea problemelor cu care se confruntă comuna Giroc?

Girocul are un potențial enorm, dar administrația locală nu a reușit să îl fructifice. Consider că experiența mea în gestionarea unor companii și proiecte complexe, cunoștințele solide în domeniul economic și pe alocuri juridic, dar și abilitățile de lider și negociator, mă vor ajuta să gestionez eficient bugetul local, să atrag investiții și să implementez proiecte concrete pentru modernizarea comunei, astfel încât toți girocenii să aibă tot ce le trebuie aproape de casă, o viață confortabilă. Vreau să fim comuna despre care se vorbește la știri pozitiv, nu în termeni de rechini imobiliari și corupție.

Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai stringente probleme cu care se confruntă locuitorii din Giroc și Chișoda?

Din discuțiile cu locuitorii însă și din activitatea depusă la nivel de consilier local și până la urma de la firul ierbii, ca cetățean al acestei comune, am identificat câteva dintre cele mai arzătoare probleme: dezvoltarea urbanistică haotică și lipsa unui PUG actualizat, insuficienta dezvoltare a infrastructurii școlare și preșcolare, sprijinul aproape inexistent pentru mediul de afaceri local, nivelul redus al investițiilor în infrastructură și comunicarea deficitară cu cetățenii.

Planul meu pentru Giroc este axat pe o dezvoltare armonioasă și transparentă a comunei. În primul rând îmi propun actualizarea Planului Urbanistic General, crearea unui regulament clar pentru construcții, încurajarea construcțiilor verzi și ecologice, construirea de noi unități școlare și preșcolare, modernizarea celor existente, dezvoltarea de programe educative moderne, simplificarea procedurilor administrative pentru mediul de afaceri local, crearea unui centru de afaceri, atragerea de investiții, modernizarea rețelelor de apă și canalizare, reabilitarea drumurilor, extinderea rețelei de iluminat public, crearea de spații verzi și locuri de joacă, organizarea de evenimente culturale, înființarea unui centru cultural și sportiv.

Să începem cu domeniul educației. Ce soluții propuneți pentru a ține pasul cu evoluția demografică a comunei?

Educația este esențială, iar creșterea demografică din ultimii ani ne pune în fața unor provocări. Prioritatea noastră este dezvoltarea infrastructurii școlare, în special crearea de noi locuri în creșe și grădinițe, cu focus pe zonele noi. Ne dorim ca fiecare copil să aibă acces la educație de calitate, aproape de casă.

Vrem să oferim elevilor merituoși stagii de practică la primărie și în instituțiile subordonate, dar și în companii private. Consider că implicarea mediului privat este esențială pentru o pregătire relevantă a tinerilor pentru piața muncii.

Un alt punct important este sănătatea. Ce planuri aveți pentru îmbunătățirea sistemului medical din comună?

Ne propunem dezvoltarea centrului de permanență din Chișoda și derularea de campanii de conștientizare a importanței unui stil de viață sănătos. De asemenea, ne dorim și asigurarea finanțării necesare pentru Centrul de bătrâni și înființarea unui centru similar pentru copii.

Pe termen lung, luăm în considerare amenajarea unei clinici medicale ambulatorii și, de ce nu, chiar construirea unui spital, având în vedere creșterea populației.

Urbanismul este un subiect sensibil în Giroc. Ce soluții propuneți pentru o dezvoltare armonioasă a comunei?

Aveți dreptate, de aceea urgentarea realizării noului Plan Urbanistic General este o prioritate absolută. În acest sens, încă de anul trecut, am prevăzut sumele necesare pentru demararea PUG-ului, însă primăria de aproape un an și jumătate nu este în stare să avanseze cu procedura pe SEAP. Avem nevoie de un PUG modern, care să stopeze haosul imobiliar și să ofere predictibilitate dezvoltării. Este important să avem un set de reguli clare și egale pentru toți, care să protejeze atât interesele cetățenilor, cât și pe cele ale mediului de afaceri.

Ce ne puteți spune despre infrastructura de transport?

Printre proiectele noastre se numără introducerea transportului școlar centralizat, modernizarea și extinderea rețelei de transport în comun, asfaltarea străzilor din zonele noi, realizarea Bulevardului Sudului și a Bulevardului Aviației cu pasaje peste calea ferată, conectarea Girocului cu zona Urseni, dar și implementarea de soluții inteligente de management al traficului.

Ce veți face diferit de actuala administrație?

Îmi doresc o administrație transparentă și eficientă, care pune pe primul loc nevoile cetățenilor. Prioritatea zero este utilizarea responsabilă a bugetului local, astfel încât fiecare leu investit să aducă plus valoare comunității, iar intervențiile mele asupra bugetului/ rectificărilor acestuia au fost mereu în acest sens, numai în 2023, amendamentele aduse de mine valorizând milioane bune de lei duse în zona de asfaltări, achiziții de mijloace de transport și utilaje pentru întreținerea drumurilor.

Un mesaj pentru alegătorii din comuna Giroc?

Giroc şi Chişoda sunt acel “acasă” pentru mai bine de 25.000 de suflete. Cum ne e casa, vrem să ne fie şi comuna. Aşa că, dragi giroceni, dragi chişozeni, vă îndemn să mergeți la vot pe 9 iunie și să faceţi alegerea cea mai înţeleaptă. Alegeţi responsabil, cu gândul la ce putem construi pentru viitorul copiilor şi nepoţilor noştri.

Mai multe informații despre Cristian Amza şi echipa sa puteți găsi pe www.amzaprimar.ro

Acest material a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România (parte a alianței electorale „Alianța Dreapta Unită”) și distribuit de operatorul economic SC Ripensis Media Trust SRL. Cod unic de identificare 21240009

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. revin cu intrebarea, cine sunt cei care vor intocmi proiectele de atragere de fonduri europene

  2. dna Balc?

  3. A dovedit la Colterm cat de capabil este…