Interviu cu deputatul PPDD Adrian Diaconu: Singura noastra dorinta a fost ca viata noastra politica sa nu fie efemera

TIMISOARA. Deputatul PPDD Timis, Adrian Diaconu, care este si presedintele filialei judetene a acestui partid vorbeste, intr-un interviu acordat opiniatimisoarei.ro, despre viata politica, despre initiativele legislative, dar si despre decimarea partidului.

Aproape ca putem spune ca suntem la mijlocul primului dumneavoastra mandat de deputat. Ce ati reusit sa faceti pana acum?
– Activitatea de parlamentar este o meserie ca oricare alta. Trebuie mai intai o perioada de acomodare, sa intelegi macar cum sa deschizi usile in acea imensitate de cladire care se numeste Casa Poporului. Sunt o gramada de proceduri cu care nu te poti familiariza decat daca te lovesti de ele. Asa ca, a fost nevoie de o perioada de acomodare. Practic, noi ne-am calificat la locul de munca si am inteles din mers ce inseamna sa faci o initiativa legislativa, ce inseamna sa faci o intrebare, o interpelare catre ministri de resort, ce inseamna sa redactezi si sa dezbati o motiune simpla si, iata ca, acum am semnat si prima motiune de cenzura. Din punctul meu de vedere, pot sa stau linistit sa arat cifric ca am avut o activitate peste medie, ca act parlamentar. Mai mult, am avut sansa sa devin si secretar al Camerei Deputatilor, o pozitie din care, dincolo de accesibilitate, presupune si sa dai viza de legalitate pe ce se intampla acolo. Eu, Adrian Diaconu, ca parlamentar, pot spune ca nu am motive sa rosesc in ceea ce priveste activitatea mea si nu i-am dezamagit pe cei care m-au trimis acolo.

Ati avut si anumite initiative legislative pentru anumite categorii sociale…
– Da, nu am avut doar o serie de promisiuni electorale, cum face orice partid in campania electorala. Noi am incercat sa transpunem ceea ce am  promis in campania electorala in texte de lege. Am observat un mod de lucru. Daca ne aducem aminte, guvernul precedent a picat pe o motiune de cenzura si in acea motiune de cenzura se faceau o serie intreaga de reprosuri. Toate acele reprosuri s-au constituit intr-un program de guvernare si, imediat dupa validarea noului Guvern, au ramas la stadiul de promisiuni. Mai mult, s-a manifestat nu acelasi zel, ci un dublat-triplat zel  de a indeplini sarcinile trasate de FMI, Uniunea Europeana. Se spunea ca pe noi nu ne voteaza Bruxellesul, ci romanii sunt cei care vor decide. Se dovedeste ca toate acele lucruri nu s-au indeplinit. Initiativele noastre sunt pe domeniul social. Au fost respinse pe motiv ca afecteaza anvelopa bugatara, ni se spune ca, daca nu identificam si sursa de venituri, nu se pot duce la indeplinire solicitarile noastre.

Si asa este?
– Este cea mai mare gogomanie scornita de cineva, pentru ca a guverna eficient inseamna a dramui banii existenti, a-i directiona catre proiectele pe care tu le ai ca tara si guvern. Or, noi am considerat ca sprijinirea liberei initiative, bani pentru investitii in tot ce inseamna atragerea investitorilor straini… Noi tot facem apel la marii investitori sa vina pentru ca le oferim lapte si miere, or daca nu ai infrastructura, daca nu ai o legislatie foarte clara, oamenii seriosi din business isi fac un plan al afacerii care se deruleaza pe 10 ani, dar la noi nu se poate, e o asa mare fluctuatie, incat nimeni cu scaun la cap nu vine sa arunce bani. Ca sa revin la ceea ce spuneam, trebuie mai intai sa cream cadrul necesar pentru cei care doresc sa vina si sa investeasca. Trebuie sa spun ca am avut o initiativa de marire a alocatiei pentru copii. Ne tot vaitam ca nu vine nimic din urma, dar nici nu facem nimic, nici nu stimulam natalitatea, nici frecventarea scolilor, nici nu stimulam bunicii sa isi ingrijeasca nepotii. Nu facem nimic sa ne sprijine nici trecutul, nici viitorul, cu atat mai putin prezentul.

Ca grup parlamentar ati reusit sa treceti vreo initiativa legislativa?
– Unele lucruri, care pareau viabile si au fost picate ca initiativele noastre, au fost preluate de majoritate si, intr-o forma sau alta, au trecut ca si initiativele lor. Noi ne-am bucura sa se intample cu toata asa. Macar asa ideile noastre pot fi transpuse in texte de lege. Nu va pot da exemple, nu au fost luate texte de lege, ci cateva idei.

Grupul PPDD a suferit unele modificari de la intrarea in Parlament pana acum
– Am fost decimati. Astea sunt dezavantajele novicilor in politica.

Si dumneavoastra sunteti novice si nu ati plecat
– Bine, tine de actiunile personale, tine si de structura morala, dar nu stau eu sa ii judec pe cei care au plecat. Fiecare are motivele lui. Foarte multi care au plecat s-au dus atrasi ca fluturii de lampa si acum s-au ars destul de tare, incat sunt cateva cereri sa vina inapoi. Problema se pune ca sunt mai multi ca niciodata de la fostul USL, actualul USD, care chiar fiind la putere nu au primit promisiunile de lapte si miere. Sunt multe cereri de posturi de conducere in deconcentrate, in agentii nationale, etc. Va asigur ca nu toti parlamentarii puterii sunt multumiti. Au ascultat cantecele de sirena care nu s-au materializat in ceva concret. Daca acum eram cei 68 de parlamentari care am intrat pe listele PPDD, eram a treia forta politica din parlament si puteam inclusiv sa initiem motiuni de cenzura.

Cati ati fost si cati ati ramas?
– Am fost 68 de parlamentari, 21 de senatori si 47 de deputati. Acum am ramas 21 de deputati si 3 senatori. Practic, nu mai avem grup parlamentar la Senat. Chiar si asa, daca vom actiona coerent, putem convinge ca suntem oameni demni si ca putem sa ne asumam inclusiv ca suntem partid de opozitie. Initial, exista o neincredere, pentru ca veneam de niciunde, puteam inclina balanta pe toate planurile, daca acel colos, numit USL s-ar fi destramat.

In Timis, cei care au fost alesi din partea PPDD au ramas acolo
– Este vorba de mine si de senatorul Iovescu. Vreau sa va spun ca eu am ramas in permanent dialog si cu senatorul si cu organizatia municipala si cu cea judeteana. Am actionat serios, coerent si consecvent. Daca s-a vorbit multa vreme ca am facut pacte, acorduri, sa participam la guvernare. Am spus-o, am acceptat sa contribuim la constituirea actualelor majoritati in consiliile locale si judetene, doar ca sa se puna pe roate lucrurile, in ideea in care actionam din mers. Unde am avut nelamuriri, am pus intrebari si poate am nemultumit pe cineva, asta este. Singura noastra dorinta a fost ca viata noastra politica sa nu fie efemera si sa ne putem prezenta in fata alegatorilor nostri si cu alte ocazii.

Faptul ca inca de la inceput ati fost asociati cu OTV a fost un plus sau un minus?
– OTV a avut rolul lui. A creat imaginea si impresia ca romanul din ultimul catun din tara asta poate suna si poate fi luat in seama cu problema lui, de o importanta mai mult sau mai putin planetara. Or, acest lucru, practic, a deschis si a creat imaginea si impresia oamenilor ca vocea lor poate fi ascultata. OTV a fost mult hulita si contestata de nasurile fine din societatea romaneasca. Eu nu am fost intrutotul de acord cu OTV. Dar s-a luat o decizie, a fost oprita televiziunea, dar ce a ramas in spate? Cu ce este mai septic acum peisajul media din Romania? Daca un om vine dupa multi ani in Romania si deschide televizorul, crede ca suntem o tara expusa tuturor vitregiilor naturii, tuturor molimelor, tuturor razmeritelor, rascoalelor, ca este o tara cotropita de mafie si de interlopi, in care justitia te face conform unui mercurial, in care toate femeile sunt de o moralitate indoielnica sau au acces in cariera altfel decat prin propria munca si pas cu pas pe treptele ierarhice, o tara in care s-au decredibilizat criteriile de valori. Acum, daca ai fost un om absolut constiincios, daca te-ai specializat intr-un domeniu si esti de valoare in acel domeniu, vei avea intotdeauna inca 10 contracandidati care au diplome similare cu ale tale, luate in night-cluburi ori de la facultati la care nu cunosc nici macar usa de intrare. Ca om implicat in administratie vezi ca se gasesc portite pentru a gasi calea legala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.