Interviu cu managerul Spitalului de Copii „Louis Turcanu” din Timisoara, dr. Ovidiu Adam: Avem conturile blocate. E o povara care ne va pune in imposibilitatea sa respectam standardele actuale

TIMISOARA. Spitalul de Copii „Louis Turcanu” se confruna cu probleme grave, generate de cladirile retrocedate in care-si desfasoara activitatea cateva dintre sectiile unitatii sanitare. Nu doar lipsa spatiului insa constituie o dificultate, ci si conturile blocate din cauza chiriilor ce trebuie platite retroactiv.

–    In ce masura campania demarata pentru strangerea de fonduri necesare construirii unui nou corp de cladire a Spitalului de Copii si-a atins scopul?

–    Din punct de vedere strict financiar, campania demarata pentru strangerea de fonduri pentru construirea unui nou corp de cladire al Spitalul de Copii nu are un mare succes, pentru ca suma  stransa este infima,undeva la 150 de mii de lei.  In schimb, campania si-a atins scopul prin sensibilizarea opiniei publice, prin sensibilizarea mai ales a autoritatilor si, ca urmare, am si obtinut finantarea pentru constructia noului corp. O parte de la bugetul de stat –  4 milioane si jumatate – cat si de la Primarie – 3 milioane si 500 de mii de la Consiliul Judetean. Nu acopera intergal costurile, dar este doar suma pentru anul acesta. Noi vor reusi sa incepem lucrarile abia spre sfarsitul anului, dupa licitatie. Asa ca nici nu avea rost sa primim mai multi bani pentru ca nu-i puteam cheltui. Anul acesta incepem lucrarile, eventual  reusim sa turnam fundatia spitalului pana la sfarsitul anului, asa ar fi ideal. Pentru anul viitor ar urma o alta finantare, deoarece proiectul este unul multianual. Cu maxim de noroc si optimism putem sa speram ca la sfarsitul anului viitor ar putea fi ridicata cladirea si gata de utilizare.

–    Inclusiv dotarile necesare?

–    Ma refer doar la cladire. Dotarea acesteia este deja un alt subiect, inclusiv o alta finantare, care probabil o va face Ministerul Sanatatii, speram.

–    Cat de grava este, la ora actuala, problema spatiilor in care-si desfasoara activitatea Spitalul de Copii “Louis Turcanu”?

–    Cea mai mare problema a noastra o constituie, asa cum am spus inca de cand am inceput campania de strangere de fonduri, cele doua cladiri deja pierdute. Una dintre ele este fara nicio sansa de a mai putea fi redobandita. Este vorba despre cladirea unde avem laboratorul si Sectia de Pneumologie si Ftiziologie. Acesta este si motivul pentru care am demarat campania. Nu a fost un moft al meu sau o utopie ca trebuie sa facem un spital. Noul corp de cladire este o necesitate, este o conditie esentiala pentru ca noi sa putem functiona in continuare. Am avut o vizita a proprietarului cladirii respective, domnul Vladimir Carpaci, care in urma sentintei definitve si executorii pe care o are a venit sa ne execute silit cu suma de 900 de mii de lei , respectiv chiria retroactiv pentru cladire si sa ne evacueze in termen de 8 zile. Asa spune legea. Am beneficiat de bunavointa lui, in sensul ca am reusit sa negociem, impreuna cu Primaria, patru luni perioada de gratie in care sa evacuam cladirea, timp in care sa amenajam un spatiu necesar pentru mutarea celor trei sectii, respectiv a laboratorului central si a Sectiei de Pneumologie si a Sectiei de Ftiziologie. Speram sa ne incadram in cele patru luni, spatiul l-am identificat aici in ambulatoriu, si amenajam sectiile. Laboratorul era deja in curs de amenajare, suntem in stadiu avansat, estimez ca in doua luni ne vom putea muta cu el, in schimb cu sectiile de pneumo si ftiziologie trebuie sa amenajam serios, pentru ca este vorba si despre  bolnavi de TBC, asa incat trebuie circuite speciale, trebuie amenajari specifice. De aceea am si gasit un spatiu care este in curtea spitalului si nu se intersecteaza cu celelalte circuite ale pacientilor.

–    Ramane problema achitarii chiriei, retroactiv ….

–    Chiria restanta urmeaza sa fie platita. Avem sase luni in care trebuie sa platim. Aici am avea sase luni de respiro. In schimb, avem la ora actuala executare silita si propirea conturilor din trezorerie pentru alte 500 de mii de lei, respectiv 5  miliarde de lei vechi pentru cladirea cealalta, pentru Chirurgie, unde  proprietarul este o doamna din Germania. Au trecut cele 6 luni de gratie si ne-au blocat conturile. Noi suntem,  la ora actuala, cu conturile blocate si suntem nevoiti sa platim aceasta suma din banii pe care-i luam de la Casa de Asigurari de Sanatate. Nu avem voie sa facem decat platile salariilor si ale utilitatilor. Nu putem insa sa ne platim  furnizorii, pentru ca nu avem voie sa facem niciun fel de altfel de plati pana cand nu achitam acesta suma. Trebuie spus ca aceasta suma este, pentru Spitalul de Copii, ca dealtfel pentru orice astfel de institutie, una fabuloasa. De suma asta, de exemplu puteam  achizitiona medicamentele copiilor pentru doua luni de zile, sau hrana pe trei sau patru luni de zile. Este o povara pentru noi care ne va pune in imposibilitate sa ne mai respectam standardele actuale. Standarde care implica inclusiv faptul ca suntem singurul spital din Timisoara in care pacientii nu primesc niciun fel de lista de cumparaturi. Noi tratam copiii de la A la Z pe banii spitalului, cu tot ce implica tratamentele respective . Copilul intra si iese din spital vindecat, fara ca familia sa aiba cheltuieli si fara ca sa trebuiasca sa  cumpere ceva. In conditiile in care avem de platit o astfel de suma ne va fi greu, chiar imposibil, sa mentinem actualul status, si probabil ca vom fi nevoiti sa recurgem si noi la astfel de artificii, care sunt neplacute. Noi am invatat pacientii ca la noi e totul gratis. Cand nu va mai fi asa, vor exista comentariile si spasmele de rigoare,  in momentul in care parintii vor fi pusi in fata faptului ca trebuie sa cumpere materiale santiare. Speram sa nu ajungem aici. Speram sa gasim intelegere si la Primarie si la Directia Sanitara, pentru ca executarea silita este a tuturor celor trei, in solidar. Adica, Spitalul ,DSP si Primarie. Ca de obicei, banii se iau de la spital, pentru ca este mai usor. Si acum doi ani am mai fost executati cu 8 miliarde si ceva de lei vechi, pe vremea cand era director profesorul Boia, si tot asa  – spitalul i-a platit, din banii pe care ii facem de pe contractul cu Casa de Asigurari, din banii pe care, de fapt, ar trebui sa-i folosim pentru tratamentul si pentru asigurarea conditiilor optime de tratament ale copiilor.

–    Cati pacienti sunt tratati, annual, in Spitalul de Copii “Louis Turcanu”?

–    Anual, in Spitalul de Copii  se trateaza in jur de 19 pana la 20 de mii de copii pe spitalizare. Cu tot cu tratamentele ambulatorii, respectiv cu ambulatoriul de specialitate, cu policlinica si cu cabinete de consultatii, in total, se ajunge pe la 60 .. 70 de mii de copii. Trebuie spus ca Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii “Louis Turcanu” este al doilea spital de pediatrie, ca si marime, din tara, dupa Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti. Este un spital care are o adresabilitate foarte mare pentru ca vin pacienti din tot vestul tarii, dar si din restul regiunilor pentru ca avem , de exemplu, pacienti si din nordul Moldovei si din Ilfov si din Ialomita … Avem 500 de paturi si aproximativ 900 de angajati, este un spital mare. E un spital cu standarde foarte inalte, iar dorinta noastra este sa le mai ridicam, ca sa ajungem un spital cu standard european. Suntem foarte aproape, daca nu cumva chiar am ajuns la astfel de standarde terapeutice. Pentru asta insa e nevoie de bani si atunci orice tulburare a echilibrului financiar duce la o tulburare a echilibrului functional al spitalului.

–    Cum stati cu dotarea in ceea ce priveste aparatura medicala?

–    Ca urmare a campaniei pe care am facut-o, nu toate firmele au posibilitatea sa doneze unei fundatii pentru constructia spitalului si atunci am avut situatii in care firmele s-au oferit sa cumpere aparatura, pentru ca asta li se permite ca si politica a firmei. Am primit o serie intreaga de donatii pentru achizitii de aparatura si pot sa spun ca, in ultimii doi ani, am primit  mai multe aparate de inalta performanta. Un ecograf, un electrocardiograf, o trusa de ortopedie foarte moderna, un aparat pentru chirurgie hemostaza laparoscopica, un alt aparat tot pentru laparoscopie, sunt multe …. Am reusit sa imbuntatatim si parcul auto al spitalului. Acesta detine la ora actuala trei ambulante care sunt de prin anii ‘80 si care sunt primite tot prin donatii, dar erau vechi chiar in momentul primirii. Sunt niste ambulante care au 30 de ani si mai  bine de utilizare si care consuma fabulos. Am reusit sa aducem doua masini noi, o Dacie  Dokker folosita ca autosanitara pentru transport persoane si inca o Dacie Dokker autoutilitara, pentru aprovizionare.  Am mai primit de la Salvati Copii inca o Dacie pentru compartimentul administrativ, apovizionare cu matriale tehnice sau deplasari intre diferitele cladiri ale spitalului, un Logan care este in stare buna si prin generozitatea lor ni l-au dat in comodat. Avem, asadar, trei masini noi care presupun o scadere a consumului de carburanti de la 30 de litri la suta, cat consuma cele pe care le avem, la 5 virgula ceva, deci mai putin de un sfert. E obligatoriu sa facem economii pentru ca altfel nu putem trai.

–    Care este cea mai mare dorinta a dumneavoastra, in calitate de manager al Spitalului de Copii?

–    Cea mai mare dorinta a mea este sa inauguram noul corp de cladire. Pentru ca noul corp de cladire,  dincolo de faptul ca este o cladire supermoderna, este la standarde europene si peste atat ca si utilitati, cat si ca spatiu,  dotari, functionalitate …  va fi cu siguanta cel mai modern spital de copii din tara, fara sa punem la socoteala ca va fi si frumos. Pe spital se va proiecta si monta ulterior si o platforma pentru elicopter, ca sa primim urgentele. Cea mai mare dorinta a mea este asta, sa vad spitalul cel nou  functional. Daca l-am avea dat la cheie, asa cum imi doresc, as considera ca misiunea mea ca manager a fost incunuata de suces si m-as intoarce la masa de operatii pentru ca acolo ma simt bine. Mi-am luat aceasta sarcina sa fac acest spital pentru ca eu chiar vreau sa fac ceva pentru spitalul care m-a facut om, in care m-am dezvoltat profesional si m-am realizat. Cred ca anii acestia de management, care din punct de vedere profesional sunt sacrificati, pentru ca nu pot sa practic chirurgie asa cum mi-as dori, sunt benefici macar pentru spital, sa stiu ca am lasat ceva in urma. Spitalul acesta nou, pe langa ca rezolva problema imobiliara si nu am mai avea niciun fel de probleme cu chirii sau cladiri retrocedata, va fi pe teritoriul nostru, va fi al nostru dar, cel mai important , va rezolva problema functionalitatii. Acum, asa cum poate observa toata lumea, Spitalul “Louis Turcanu” este un spital cu multe cladiri separate, care sunt chiar in alte zone ale orasului, de exemplu Neuropshiatria, care este pe strada Corbului, si restul care sunt aici sunt de o parte si de alta a liniei de tramvai, trebuie trecuti copiii cu targa, trebuie dusi de la urgente la chirurge pe ger, pe ploaie  … toate problemele astea ar disparea. La noul corp de cladire exista prevazute culoare de trecere, astfel incat toate activitatile s-ar inregistra in aceiasi cadire. In cladirea unde e acum ambulatoriul va ramne doar departamentul administrativ, aici vor fi toate birourile si circuitul hartiilor.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bai sunteti nebuni, cum e posibil ca un nenorocit de tigan semianalfabet sa faca atatea probleme? nu se gaseste un dac sa ii extermine pe toti pana la rude de gradul 4? asta e singura solutie pe care o vad eu