Interviu cu Mariea Stefan, directorul Colegiului National C.D. Loga din Timisoara: ‘Invatamantul ar trebui sa dezvolte mult mai mult din personalitatea unui copil’

Colegiul National C.D. Loga din Timisoara este una dintre cele mai bine cotate institutii de invatamant din oras. Cu un numar mare de elevi olimpici, cu rezultate foarte bune la Bacalaureat si cu un prestigiu cladit in ani de zile, Liceul Loga atrage sute de cereri de inscriere sau de transfer de la alte scoli. Numarul locurilor este insa limitat.

La Liceul Loga, pentru a intra in clasa a cincea, se da un test. De ce este nevoie de o asemenea proba si cat de bine poate reflecta ea cunostintele si aptitudinile viitorilor elevi?

Exprerienta noastra de ani de zile ne arata ca solicitarile pentru Liceul C.D. Loga depasesc cu mult posibilitatile noastre de scolarizare. Se organizeaza asadar aceasta testare care este permisa de regulament, in conditiile date. Trebuie sa ramanem centrati  pe selectia elevilor printr-o anumita procedura pentru ca daca, ipotetic vorbind, acum se ocupa fix numarul de locuri … inscrierile au loc pana in 14 septembrie si ce facem daca vedem atunci ca sunt prea multi? Cum sa-i mai selectam atunci? Plus ca si ei au dreptul sa stie din timp la ce scoala vor merge …  Singurul motiv pentru care organizam testarea este numarul limitat de locuri. Eu nu sustin ideea formarii unor clase elitiste sau clase cu profil intensiv matematica sau intensiv engleza … Nu sunt adepta unei hiperspecializari inca din clasele mici. Dar, pentru ca este necesara o modalitate de selectie, am incercat anul trecut, intr-o discutie cu colegii, sa le propun o selectie bazata si pe alte competente si cunostinte ale copiilor, adica nu centrata doar pe matematica …  dar pentru ca la noi in invatamant se predau materiile pe specializari, pe discipline foarte bine conturate, sa facem evaluari pe sistemul multidisciplinar ar fi insemnat sa cream niste turbulente: ne-am fi trezit cu invatatori intrati in panica pentru ca si-ar fi dorit sa-si pregateasca in acest mod copiii, parintii ar fi apelat la pregatire suplimentara. Dar mi-ar fi placut sa facem inclusiv un mic test de personalitate exprimat printr-un desen. Cred foarte tare in ideea ca invatamantul obligatoriu, poate chiar si cel liceal, trebuie sa  fie un invatamant care sa dezvolte mult mai multe elemente din personalitatea copilului. La Loga incercam sa le stimulam interesul pentru literatura, pentru limbile straine, pentru arta vizuala …

Liceul Loga este socotit un liceu de elita in Timisoara. Care sunt ingradientele unui asemenea succes?

Este o certitudine faptul ca Liceul Loga este un liceu foarte bun. Probleme insa avem si noi … eu nu sunt omul care sa spuna ca scoala pe care o conduce functioneaza perfect. Am eu insumi multe insatisfactii legate de modul ideal in care ar trebui sa functioneze scoala. Dar, in societatea noastra, au fost conditii care au facut ca invatamantul sa “coboare” , sa “cada” usor – chiar daca nu o sa placa ceea ce spun. Exigentele au devenit mai scazute, rezultatele sunt mai slabe … Loga a ramas intr-o pozitie de top, fata de alte unitati de invatamant centrarea noastra este preponderent pe activitatea la clasa. Daca orele sunt tinute bine si foarte bine cel mai important aspect este realizat. De aceea vin copiii la noi, nu pentru alte proiecte fantastice, mai bune sau mai putin bune, ci  pentru modul in care se preda aici…

Ce ati sfatui un parinte, dupa ce sa se ghideze atunci cand alege o scoala pentru copilul lui?

Daca vorbim despre invatamantul primar, foarte importanta este invatatoarea. Ganditi-va ca timp de patru ani un astfel de cadru didactic are o influenta teribila asupra dezvoltarii copilului, in bine sau in mai putin bine. Poate sa fie un foarte bun specialist in aspectele stiintifice ale profesiei, poate fi un foarte bun metodist … dar este foarte importanta si personalitatea unui astfel de cadru didactic. Exista, in invatamantul primar, doi poli ai educatiei copilului. Ceea ce se intampla acasa, parintii, familia si ceea ce se intampla la scoala. Nu rareori, copilul este mai influentat de personalitatea si cerintele invatatorului … Asadar, invatatorul este foarte important, nu neaparat scoala unde merge copilul. Scoala poate da insa tonul, prin centrarea pe un anumit tip de activitati dar si prin conditiile din acea unitatea de invatamant.

Dar pentru gimnaziu, cum se face alegerea corecta a scolii?

Pentru gimnaziu deja situatia are alte nuante. Opinia mea este ca trebuie stiut, in masura care se poate, care este calitatea profesionala a  cat mai multor cadre didactice din acea unitate …

Inclinatia  copilului spre o materie sau alta este importanta?

La acea varsta nu este inca definita, dar poate fi mult influentata de optiunile parintilor. Daca parintii isi cunosc bine copiii si ies dintr-o schema de gandire pe care si-au conturat-o in timp, schema care poate cuprinde propriile neimpliniri pe care vor sa si le anihileze prin evolutia copilului, snobismul  – vezi cazul vizei de flotant, atunci  pot sa-si dea sema ce este mai bine pentru el.   La 10-11 ani rar se contureaza ceva, doar daca este vorba despre invatamantul vocational, daca au ceva nativ in firea lor….  Daca parintele doar are impresia ca are un copil cu inclinatii intr-un anumit domeniu, eu zic ca ese prea devreme la inceputul gimnaziului. Daca are posibilitatea sa opteze pentru o scoala a carui mediu educational este bine cunooscut ca este sanatos, ca sprijina dezvoltarea asta este mai important decat profilul scolii respective.

Exista o comunicare autentica intre cadrele didactice si parinti?

Daca vorbim despre comunicarea reala, nu cea formala sau birocratica, intre familii si profesori, diriginii copiilor, situatiile sunt extrem de diferite. De la diriginti si parinti, care se cauta reciproc, la situatii in care fie dirigintele este mai superficial, fie parintele este mai putin interesat. Caracteristica esentiala la noi in scoala as zice ca este cea de legatura de familie. Poate ca suna usor patetic, dar eu am lucrat in multe unitati de invatamant sau le cunosc din alte ipostaze… Una dintre particularitatile Colegiului Loga este aceasta legatura calda, apropiata, de interes pentru ceea ce se intampla cu copiii nostri. Poate si arhitectura scolii noastre, faptul ca ne intalnim frecvent intr-un program care este comun, suntem doar dimineata – deci nu ne disipam pe toata durata zilei … Stim multe despre copii, comunicam despre ispravile lor – si bune, si mai putin bune – cred ca asta creeaza o atmosfera de familie,  de legatura constanta si afectiva intre noi si elevi.

Cat de important este pentru un liceu sa-si poata desfasura orele doar de dimineata?

Foarte important … Cu totii, si noi, si copii, functionam foarte bine dimineata , cand organismul este odihnit si pregatit pentru efort. Dupa pranz, suntem pe alt ritm … Pentru Colegiul Loga orarul exclusiv de dimineata inseamna insa si niste sacrificii, inclusiv faptul ca spatiile de invatamant, salile de clasa si laboratoarele sunt folosite la maximum. 36 clase la 36 de sali. Si atunci cand spun sali, din nefericire, trebuie sa includ si laboratorele  care  au ajuns sa fie folosite ca sali de clasa. Evident, atunci cand exista lucrari practice se urmeaza o schema de schimb de clase pentru ca acele ore  sa se poata tine in laboratoare. Aceasta este insa o insatisfactie a mea, faptul ca laboratoarele nu sunt destinate exclusiv activitatii pentru care au fost infiintate. Pentru a ajunge in situatia pe care mi-o doresc ar trebui sa renuntam la un numar de clase, cam trei clase… In momentul in care s-ar intampla asta, ar creste si presiunea din exterior, creste si cea din interior. Din exterior exista mereu o cerere teribila, iar din interior, ingrijorarea unor profesori ca ar putea ramane fara un numar de catedre. Daca am putea sa mansardam scoala, daca am putea sa facem laboratoare suplimentare, ar fi cu certitudine mai usor..

Au inceput totusi lucrari de reabilitare a liceului, un lucru demult asteptat …

Au inceput lucrari serioase. Ceea ce vedeti in derulare are ca scop reabilitarea acoperisului cu tot ce este nevoie pentru aducerea acestei zone a cladirii la standarde. Este extem de important pentru ca nu vom mai avea probleme cu infiltratiile in tavanul claselor de la etajul doi, va castiga cladirea si din punct de vedere estetic … Suntem foarte bucurosi. Nu stiu cate realizari profesionale importante am avut, nu le-am inventariat. Aceasta actiune de care liceul avea nevoie  de zeci de ani este un eveniment emotionant. Nu stiu daca este bine, ca manager, sa fiu asa de impresionata sau ar trebui sa fiu mai rece, dar credeti-ma, cand am vazut macaraua aici am fost impresionata si, de bucuroasa ce-am fost, mi-am facut poze cu macaraua…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari pentru realizari!