Universitatea de Vest din Timisoara aniverseaza, in aceste zile, 70 de ani de la infiintare. Ierarhizata in topuri mondiale importante, Universitatea de Vest ofera o paleta larga de domenii si programe de studii, imbinand traditia cu inovatia.
Ce parere aveti despre tinerii specialisti, proaspat absloventi ai universitaţii, in ce masura reflecta ei prestigiul Universitatii de Vest?
Orice absolvent care prezinta unui angajator sau oricarui tip de evaluator diploma de licenta, masterat sau doctorat eliberata de UVT are certificate competentele la cele mai bune standarde. Prestigiul universitatii provine din reusitele absolventilor nostri. Ei sunt cei care construiesc zilnic prestigiul universitatii. In esenta, valoarea absolventilor si gradul lor de performanta profesionala definesc universitatea ca institutie de top.UVT a fost recent ierarhizata in doua topuri mondiale foarte importante, QS Ranking si U-Multirank, iar printre criterii, cu o pondere foarte importanta, este si acela al aprecierii angajatorilor faţa de absolvenţi. Clasificarea foarte buna certifica valoarea absolvenţilor nostri.
Prin ce masuri conecteaza Universitatea de Vest cererea de pe piata fortei de munca cu oferta educationala?
Universitatea de Vest din Timisoara ofera o paleta larga de domenii si programe de studii. Pentru unele exista o cerere mare, acuta, determinata de contexte specifice. Pentru alte exista piete specializate a caror cerere poate fi acoperita doar de universitatile de top, cum este UVT.
Universitatea de Vest se autodefineste tot mai mult ca un pol social important in regiunea de vest, ceea ce inseamna ca ea este principalul partener in domeniul formarii profesionale. Din acest motiv, importanta parteneriatelor cu firme si institutii angajatoare a crescut in ultimii ani. Scopul nostru este de a permite partenerilor nostri sa se implice in procesul de formare a studentilor, pentru a obtine absolventi pregatiti sa participe activ in dezvoltarea acestora.
Zilele acestea Universitatea de Vest implineste 70 de ani de existenta. Este o varsta inaintata pentru o institutie de invatamant superior din Romania?
Varsta UVT poate fi judecata in doua registre. Universitatea de Vest este cea mai tanara dintre cele patru mari universitati din România. In cei 70 de ani UVT a trecut prin perioade istorice diferite, a supravietuit si s-a dezvoltat. Cei 70 de ani sunt o garantie a valorii si reprezinta o traditie solida, au cimentat o comunitate academica deosebita. in acelasi timp este o institutie tânara, dinamica, aflata in avangarda ideilor si actiunilor publice. La aceasta varsta, UVT nu a trebuit inca sa se reinventeze si sa se reinterpreteze. Din acest punct de vedere, UVT si-a mentinut autenticitatea si caracterul. La acest lucru a contribuit si mediul cultural timisorean care si-a construit o traditie inovatoare si avangardista. Putem concluziona ca in comparatie cu alte universitati, create pe structuri manageriale reduse, UVT este una dintre universitatile traditionale, iar pentru zona de Vest ramane Universitatea de referinta. In comparatie cu celelalte universitati din consortiu, UVT este copilul teribil, prodigios, care se impune prin valoarea sa ca partener egal.
Care facultati din cadrul Universitatii de Vest sunt cele mai solicitate? De ce?
Valoarea Universitatii este data de oferta completa de profesionalizari. O universitate comprehensiva ofera tuturor candidatilor posibilitatea de a se forma profesional si intelectual in domenii diverse. Noi nu suntem o Universitate de piata, care isi ajusteaza ofertele exclusive in functie de nevoile locale, punctuale. Noi construim cariere pe termen lung, indiferent de situatia actuala. Din acest motiv specializarile universitare sunt selectate in functie de valoarea lor academica. In universitate poti sa te formezi ca intelectual, filozof sau pedagog, chiar daca firmele nu cauta cu precadere aceste specializari. Pe de alta parte o universitate fara specializarile filozofie si pedagogie nu este mai mult decat o simpla institutie de formare profesionala.
Facultatile au oferte echilibrate, ce ofera atat specializari cu grad ridicat de atractivitate, dar si specializari orientate spre cercetare sau spre nise profesionale specifice, care nu pot fi acoperite de catre universitatile mai mici. De fapt, masura valorii si soliditatii unei universitati se poate masura si prin gradul in care isi permite sa ofere specializari de nisa, inalt performante si inalt calificate, exclusiviste.
Datorita complexitatii si comprehensivitatii programelor de studii din UVT, dar si diversitatii criteriilor la care ar trebui sa ma raportez, apreciez ca este dificil si greu de analizat de catre o persoana ascensiunea si rezultatele facultatilor. Din perspectiva cercetarii, facultatile de stiinte exacte sunt in cert avantaj (fizica, matematica si informatica, chimie, bilogie si geografie). Din perspectiva concurentiala cele mai spectaculoase facultati sunt cele de economie si administrare a afacerilor si de drept, cu reputatii solide in randul facultatilor similare din tara. Din perspectiva culturala, facultatile de litere, istorie si teologie, arte si muzica propun un numar impresionant de personalitati culturale si artistice. Din perspectiva mediatica facultatea de sport, atat prin cadrele sale didactice cat si prin studenti si absolventi, este extrem de prezenta in peisajul regional si national. Noi specializari din cadrul facultatii de stiinte politice, filozofie si stiintele comunicarii, precum cele jurnalism si relatii internationale, si-au gasit incontestabil locul si rolul in UVT. Un important progres a fost facut si de facultatea de sociologie si psihologie care incepând cu 1990 a avut de concurat cu facultatile similare din consortiul Universitaria, toate cu o puternica traditie, iar faptul ca acum suntem parteneri egali in toate specializarile arata un demers constant si durabil. Asadar, puteti constata ca UVT este bogata si valoroasa prin diversitatea sa si prin aderarea la un set de valori ce tin strict de spiritul academic.
Avand in vedere ca UVT si-a propus ca obiectiv strategic crearea de absolventi dedicati societatii si membrilor acesteia, adevarati exponenti ai valorilor promovate de UVT – libertate academica, solidaritate academica si respect reciproc, diversitate, personalizare, transparenta, onestitate, profesionalism si excelenta, cunoastere avansata si transdisciplinaritate, recunoasterea meritului, responsabilitatea individuala si publica, acest obiectiv nu poate fi realizat decat prin unitatea in diversitate pe care o ofera fiecare din facultatile UVT.
Ce parere aveti despre modul in care se desfasoara examenul de Bacalaureat in ultimii ani si daca este necesar ca strictetea acestui examen sa ramana la cotele actuale?
Declinul demografic, rezultatele la bacalaureat si finantarea per student au ca efect cumulat deficite financiare masive in invatamantul superior si contractari ale specializarilor si ale numarului de studenti. UVT a raspuns acestei situatii printr-un efort de crestere a calitatii in conditiile in care tentatia este de a scadea standardele la admitere. Bacalaureatul este un examen care nu ne asigura ca absolventii au prerechizitele necesare pentru programele noastre. Avem nevoie de studenti pregatiti si motivati. Din acest motiv, UVT a scazut ponderea bacalaureatului la admitere si a introdus probe de admitere specifice fiecarei specializari.
Problema nu este daca bacalaureatul este mai strict sau mai putin strict, ci el trebuie sa isi indeplineasca scopul, acela de a evalua si certifica un nivel de competente academice corespunzator. Rezultatele actuale arata ca fie liceele nu pregatesc corespunzator elevii, fie bacalaureatul este o evaluare defectuoasa.
In cazul in care rezultatele vor fi similare si in urmatorii ani, UVT isi va mentine neincrederea in rezultatele acestei probe de evaluare. Pe de alta parte, consideram ca este datoria tuturor, inclusiv a UVT, sa sprijine elevii care nu promoveaza bacalaureatul. Romania nu isi permite generatii pierdute, neinstruite adecvat si necalificate. Din acest motiv, am inceput sa ne implicam in sprijinirea elevilor de liceu si in recrutarea timpurie a celor mai buni viitori absolventi.
Tot mai mulţi elevi buni, dupa absolvirea liceului, aleg sa-si continue studiile in universitati de peste hotare. . De ce are loc acest lucru? Care ar fi sfatul pe care l-ati da unui absolvent de liceu foarte bun, sa ramana sa studieze in Romania sau sa-si incerce norocul in strainatate?
Concuram pe o piata deschisa a ofertelor universitare. Nu este surprinzator ca elevii de top cauta universitatile de top, acest lucru se intampla in toata lumea. Obiectivul nostru trebuie sa ramana cresterea calitatii programelor noastre, mentinerea elevilor romani in universitati si atragerea de studenti straini. UVT este printre putinele universitati romanesti clasificate international. Din punct de vedere al calitatii percepute de catre absolventi, UVT este o universitate de top in Romania conform clasificarii UMultirank. Incercam sa atragem studentii olimpici, sa crestem exigentele la admitere sa construim un mediu concurential, integrat, impreuna cu partenerii nostri.
Ce ofera in plus UVT fata de celelalte universitati din ţara? De ce studentii ar alege UVT in detrimentul altor universitati?
Exista un numar de criterii pe care le iau in calcul absolventii de liceu atunci când aleg o universitate. Prima este oferta de specializari. Din acest punct de vedere UVT este una dintre putinele universitati din tara care poate oferi anumite specializari. Al doilea criteriu este performanta in predare si prestigiul. La acest capitol UVT este in top, alaturi de celelalte patru universitati din consortiu. Al treilea criteriu este mediul universitar, social si cultural. Din acest punct de vedere avem avantaje deosebite. Timisoara este un oras cu prestigiu excelent, centrul universitar este perceput ca fiind deosebit de atractiv social si cultural. Un criteriu important este deschiderea catre occident si posibilitatea de a dezvolta cariere internationale. UVT are relatii internationale excelente si este in proximitatea altor centre universitare de prestigiu. Nu in ultimul rând, posibilitatile de angajare in regiune sunt mai mari, astfel incât urmarea studiilor la UVT este un prim pas pe care il fac absolventii de liceu in vederea stabilirii definitive in Timisoara.