Nicolae Hornoiu este director executiv al finantelor timisene din luna septembrie a anului trecut. Este un finantist de cariera. Pana sa fie uns director, a fost sef al Servicului Mari Contribuabili.
Cand vom spune si in Romania, cum spun americanii, ca de moarte si de taxe nu scapa nimeni?
(zambeste, n.red) Eu as vrea sa cred ca nici in prezent nu scapa nimeni de plata impozitelor. Ideal ar fi ca toti contribuabilii sa plateasca voluntar ce au de plata si sa nu fim noi nevoiti sa-i urmarim cu masurile noastre. E o chestiune si de respect. E adevarat ca taxele nu sunt mici, sunt greu de suportat… Ele nu se platesc cu placere, dar sunt o necesitate.
Companiile mari sunt cele mai rau-platnice?
Nu e bine sa le bagam pe toate in aceeasi oala. Nu putem sa spunem ca toate companiile mari nu platesc sau intarzie cu achitarea obligatiilor. Nu stiu daca stiti, dar la nivel national, sunt 2.000 de mari contribuabili care vireaza statului 55% din veniturile bugetului de stat. E adevarat ca sunt intre marii contribuabili si companii, mai ales de stat, care au mari datorii catre buget. Este vorba despre CFR, despre Compania Nationala a Huilei si altele. in cazul acestor companii lucrurile s-au perpetuat de-alungul timpului. Odata cu intrarea in UE nu mai este voie ca datoriile acestor companii sa fie anulate pentru ca sunt considerate ajutoare de stat care sunt ilegale. in cazul companiilor private, acestea de cele mai multe ori intra in insolventa. Cel mai rasunator caz de acest timp este cel al Grupului de firme Izometal Confort. Este o insolventa care va fi foarte greu de gestionat.
Dar in mod normal presiunea pentru achitarea obligatiilor trebuie sa fie mai mare pe marii contribuabili sau pe firmele mici si mijlocii?
Presiunea trebuie sa fie egala pentru toata lumea. Taxele si impozitele sunt aceleasi pentru toata lumea. Noi nu putem face diferente intre contribuabili, in functie de valoarea datoriilor pe care acestia le au. in cazul companiilor de stat e mai greu pentru ca nu putem sa oprim de exemplu trenurile sa scoatem la licitatie gara sau trenurile. in schimb, la companiile private actionam imediat cu masurile pe care le avem la dispozitie. De exemplu, in cazul grupului Izometal Confort am pus sechestru pe toate bunurile grupului, inclusiv pe bunurile presedintelui grupului, locuintele si masinile acestuia.
Dar este in regula sa nu se faca diferentieri? Tratati la fel un grup de firme si un mic SRL? Masurile specifice de presiune, blocari de conturi, sechestre etc, influenteaza mult mai putin o companie mare decat o firma mica. Un mic SRL poate sa dea chiar faliment daca il tratati la fel ca pe o companie mare.
Si companiile mari au argumentele lor: “bine, dar noi avem 500 de angajati. Noi platim sute de milioane taxe si impozite.” Repet: nu avem tratament preferential. Ori ca sunt mari, ori ca sunt mici, pentru noi exista o singura categorie: contribuabili.
Sunt multi manageri care spun ca legea insolventie ar trebui schimbata pentru ca e mult prea permisiva si chiar ii favorizeaza pe cei care nu sunt corecti pe piata.
Aici aveti dreptate. Legea insolventei trebuie schimbata! De exemplu, rata de recuperare a datoriilor de la companiile care au intrat in insolventa este de sub 3%. in Timis noi avem de recuperat aproape 200 de milioane de euro de la companii intrate in insolventa. Pe de alta parte, pentru ca este mult prea permisiva, legea insolventei avantajeaza companiile care intra in procedura de insolventa in defavoarea companiilor corecte, care au un comportament corect pe piata. Sub legea insolventei se ascund multe companii care, de fapt, nu vor sa isi achite obligatiile la stat sau datoriile catre terti. Sunt propuneri si din partea mediului de afaceri de modificare a legii insolventei. Se vrea analiza mult mai temeinica a cererilor de insolventa sa nu se mai dea atat de usor acest statul de companie in insolventa. Intrarea in insolventa a unei companii, atrage in medie alte 4-5 insolvente sau chiar falimente, daca e vorba despre o companie mijlocie care are contracte cu alte firme mici sau mijlocii. Aici fac o paranteza, dupa parerea mea, ar trebui ca in cazul in care un antreprenor general lucreaza cu subcontractanti, iar acestia executa lucrarile pentru care au fost angajati si acestea sunt confirmate de antreprenoul general, deconturile sa aiba un regim separat. Ordonatorul de credite sa nu-i mai dea banii antreprenorului general si sa-i dea direct subantreprenorului.
Pai si antreprenorul general ce mai castiga? El din asta traieste. incheie un contract cu un ordonator de credite pe o anumita suma, si subcontracteaza mult mai ieftin. Credeti ca o sa fie de acord?
Pai antreprenorul general castiga plata pentru lucrarile pe care le face el si un comision de 1-2 % din ce fac subantreprenorii!
O sa vi-i puneti in cap pe marii constructori care lucreaza numai si numai cu subcontractanti – firme mai mici, pe care uita sa le mai plateasca sau le platesc cu intarziere…
Poate imi pun 10 antreprenori in cap. Dar ma vor sprijinii si ma vor sustine poate 5.000 de subantreprenori care nu vor mai avea de suferit din cauza companiilor mari care se poarta discretionar cu ei… in plus, anul acesta se discuta si despre punerea in practica a unei directive europene care limiteaza scadenta platilor in economie la maxim 60 de zile.
Incepand cu acest an a intrat in vigoare plata TVA-ului la incasare. Va asteptati la reducerea incasarilor in primele luni ale lui 2013?
Mediul de afaceri cere introducerea acestui sistem de plata a TVA-ului la incasarea facturii inca de la 1 iulie1993 cand a fost introdusa taxa pe valoarea adaugata. Toata lumea intreba, cand mergeam in control: „domnule de ce imi cere mie statul sa-i platesc TVA-ul, daca eu nu am incasat factura?”. Iata ca am reusit sa implementam acest sistem, care este totusi limitat la 90 de zile. Deci daca timp de 90 de zile nu ai incasat factura, tot trebuie sa platesti TVA-ul. Efectele o sa le vedem in lunile urmatoare. in judetul Timis 75% dintre cotribuabilii platitori de TVA au optat pentru plata acestuia la incasarea facturii.
Pai o sa aveti o problema garantat in ianuarie si februarie. Nu o sa va mai faceti planul de incasari garantat!
Nu este sigur. Ramane de vazut. Eu zic ca o sa-l facem. Daca nu in primele luni, o sa-l facem in lunile urmatoare. Oricum ar fi o sa se aseze pe baze reale aceste incasari. Firmele pot sa isi creasca activitatea pentru ca le raman mai multe resurse financiare. in felul acesta vom incasa mai mult pe alte impozite nu numai pe TVA.
Pai sa nu va traga la raspundere sefii de la Bucuresti. Stiti cum este… O sa sune seful ANAF-ului si o sa zica: “Hornoiu?! Ce faci?! Nu ti-ai indeplinit planul…”
(zambeste, n.red.) Nu o sa sune… Legea e data de la Bucuresti. E aceeasi pentru toata tara. Plus ca s-au facut simulari si toata lumea stie la ce sa se astepte.
Se spune ca timisorenii sunt cei mai buni platnici cand vine vorba despre achitarea taxelor si impozitelor. E adevarata aceasta legenda?
In 2012 veniturile colectate la buget au fost mai mari cu 10% fata de 2011. Planul pe anul pe 2012 l-am depasit cu 2%. Aceste cifre confirma faptul ca timisorenii sunt buni platnici. Gradul de conformitate, adica procentul care se achita din ce se declara, a ajuns undeva la 90%.
Care sunt datoriile pe care le au contribuabilii?
Avem cam 300 de milioane de euro de recuperat de la contribuabili. 200 de milioane de euro sunt din insolvente, iar restul de 100 de milioane sunt in diferite stadii de executare.
Care sunt domeniile in care se intalneste cea mai mare evaziune fiscala?
Evaziune mare este in domeniul cerealelor si al importurilor de legume si fructe. Ne preocupa diminuarea fenomenului. Noi chiar am detasat inspectori fiscali in vami pentru a-i ajuta pe colegii de la Garda Financiara in acest domeniu. Speram sa diminuam fenomenul. Spun diminuare pentru ca eliminarea lui completa este aproape imposibila si nimeni nu a reusit vreodata acest lucru. Oricum sunt adeptul unei politici de toleranta zero in privinta evaziunii fiscale.
Pareri
Ce minciuna.Nu am optat pentru nici o plata la incasare,majoritatea am aparut pur si simplu pe site-ul anaf ca platitori de tva la incasare si cu asta basta.Am fost obligati,nu am optat,sa fie clar.
„E o chestiune de respect” :)) Pai statul este primul care nu are pic de respect pentru cei care il tin in spate. Cum poti pretinde respect? Cata nesimtire.