Interviu cu Nonus Ungureanu, seful Serviciului de Arme, Explozivi si Substante Toxice Timis: Arma o poti folosi cand esti atacat, in fata unui pericol iminent

Cati timiseni au arme?

In Timis sunt detinute, legal, un numar de 9.917 arme.

Sunt multe, sunt putine?

Daca o persoana fizica sau juridica detine conditiile prevazute de lege, noi acordam permisul de port-arma fara niciun fel de restrictie.

Cate sunt letale?

Letale sunt 5.953, acestea sunt datele de la 31 martie. Si cele neletale reprezinta diferenta. Dar cele mai multe arme letale sunt detinute de vanatori, la nivelul judetul Timis avem aproximativ 3.600, care detin una sau mai multe arme de vanatoare.

Sunt mai multi posesori de arme decat anii trecuti?

Da, cifra este in crestere.

Cu mult, cu putin?

Nu pot sa spun ca este o crestere mare. Cu putin… nu este o crestere alarmanta. Nici nu poti sa folosesti cuvantul „alarmanta“. Este o crestere. Sa zic asa, cu 5%, ca o medie anuala.

Cat de greu este sa obtii o arma?

Procedura obtinerii unui permis de arma neletala, vorbesc de pistoale cu bile de cauciuc, pistoalele si pustile cu aer comprimat cu destinatia tir sportiv, pistoale cu gaze: trebuie prezentate niste documente Serviciului de Arme, Explozivi si Substante Toxice din Timis. Respectiv, trebuie prezentata o fisa medicala pe care noi o avem in format tipizat, un extras de cazier judiciar, doua fotografii color, o taxa – care poate fi in regim normal: 100 de lei sau in regim de urgenta: 300 de lei – dupa care noi efectuam niste verificari la domiciliul persoanei prin politistii locului: de proximitate, ai sectiilor rurale etc. Acestia, la randul lor procedeaza la verificari vizavi de stari conflictuale sau anumite situatii care conduc la concluzia sau la decizia de a i se acorda sau nu permis de arma. Dupa ce sunt facute aceste verificari si rezultatul lor ne este comunicat, noi eliberam persoanei o autorizatie. Aceasta este valabila 90 de zile. Cu aceasta autorizatie si cu cartea de identitate se duce la un magazin autorizat. In Timisoara sunt 4 asemenea magazine. Avem 3 in Lugoj si 1 in Mosnita Noua. La magazin, opteaza pentru o arma sau alta. El poate sa cumpere arma din strainatate. De oriunde. Se duce cu autorizatia si o copie legalizata tradusa in alta limba si isi cumpara arma. Problema apare la transport, la vama. De aceea, armurierii din strainatate trimit armele prin firme de curierat, autorizate in acest sens. Am uitat sa va spun ca una dintre conditiile eliberarii autorizatiei este detinerea unei casete metalice care sa faca imposibil accesul unor copii sau persoane neautorizate la arma. Dupa ce arma a fost achizitionata, posesorul are un termen de 10 zile sa se prezinte sa-i eliberam permisul. Trebuie sa vina cu arma, sa verificam sa nu fie vreo greseala, pentru ca armele au o serie ca la masini. Daca am scris o serie gresit, deja ma duce in alta parte… Verifica arma sa nu fie furata si o trecem in permis. Magazinul nu vinde arma unei persoane pana ce aceasta nu are autorizatie. Pe verso este trecuta data vanzarii… Deci, circuitul legal al armelor este foarte bine reglementat si nu ai cum sa-l ocolesti.

Cate arme poate detine o persoana?

Pana la 14 arme, fie ca sunt letale sau neletale.

Cand o poate folosi?

Prin definitia ei, prin scopul de autoaparare, este normal ca arma poate fi folosita numai in conditii de autoaparare.

Ce inseamna asta?

Inseamna ca poti sa o porti la tine, dar neaparat sa ai si permisul la tine pentru ca, in cazul unui control, sa poti dovedi ca esti detinatorul legal. Arma o poti folosi cand esti atacat, in fata unui pericol iminent.

Ce inseamna pericol iminent?

Vine unu’ si-ti da cu sabia in cap, cu toporu’ in cap… E adevarat ca este discutabila chestiunea aceasta. Dar acum nu te pui sa tragi cu pistolul daca iti arata unul, asa, un semn cu degetul. Sau in trafic, cum s-a intamplat in anii trecuti, sau cum vedem la televizor, eu stiu, ti se pare ca trece unul prea aproape de tine sau iti taie calea si scoti pistolul. In asemenea situatii, noi procedam de indata la ridicarea armei si a permisului si, in functie de decizia procurorului, la anularea permisului de portarma.

Bun, dar daca vine cineva si te ameninta. Eu stiu, vine cu o bata, o ranga…

Acum, intre atac si aparare trebuie sa existe o proportie…

Care este limita?

Deci daca el vine si-ti arata semnul cu degetul sau chiar te injura, atunci nu folosesti arma. Dar daca esti in curte si intra unul peste tine, prin faptul ca esti la tine pe proprietate, ala vine amenintator… faptul ca esti pe proprietatea ta deja iti confera o legalitate de folosire a armei.

Nu te apuci sa tragi dupa porumbei, dupa pisici, dupa caini pentru ca este un uz de arma ilegal si, de asemenea, sanctionat. Am vorbit despre armele neletale. Trecem la armele letale. Acestea sunt de mai multe feluri. In primul rand sunt vanatorii. Ei sunt detinatori legali de arme letale, de vanatoare. Ca sa i se poata da unei persoane autorizatia de detinere a unei arme de vanatoare, trebuie sa dobandeasca, in primul rand, calitatea de vanator. Calitatea de vanator o dobandeste la una din asociatiile de vanatoare, in baza unui examen. De asemenea, trebuie sa urmeze un curs de manuire a armelor si munitiilor, adica trebuie sa aiba cunostinte elementare de manuire a armei. Un alt segment il reprezinta armele de tir sportiv. Tot letale. Dupa ce urmeaza acest curs, trebuie sa faca dovada apartenentei unei asociatii sportive care are disciplina de tir sportiv. Aceste arme nu pot fi folosite decat exclusiv in poligon. Mai sunt pistoale cu glont, care creeaza atatea discutii in ultima vreme. Pentru obtinerea lor este nevoie de un certificat medical de la policlinica MAI.

Vorbim de oamenii legii.

Da, numai oamenii legii pot detine un pistol cu glont. Politisti, armata, jandarmi etc.

Deci o persoana oarecare nu poate sa obtina un pistol cu glont?

Nicio sansa. Numai nu destinatia tir sportiv, in conditiile pe care vi le-am spus mai devreme.

Care este trendul in aceasta perioada: gaze, aer comprimat, bila de cauciuc?

Pistoalele cu gaze nu mai sunt cautate. Acum trendul il reprezinta pistoalele cu bile de cauciuc.

De ce isi cumpara oamenii arme?

Din cei care au venit pentru autorizatie nu a rezultat ca ar fi cineva intr-un pericol. si folosirea armei poate duce la niste rezultate nedorite. Am observat ceva de genul: si-a luat ala arma, sa-mi iau si eu. Ma-ntelegeti? Vorbim despre barbati, pentru ca femeile sunt in proportie de, sa zicem, 1%. Sunt foarte putine femei care detin arme. Avem si cateva vanatorite. Deci nu avem cazuri de achizitionare a armei din frica, spaima… Pai ce temere sa aiba unul de 18 ani, de 20 de ani? Am avut un caz anul trecut cand, la 20 de ani, s-a autorizat pentru arma de vanatoare. Bun. A fost vanator, a luat examenul… Dupa 2 luni vine sa-si ia pistol cu glont. Mai, zic, ce face asta cu 2 arme la 20 de ani in conditiile in care nu e traditia familiei? Ca daca in familie bunicul a fost vanator, tata vanator, si copilul trebuie sa fie vanator. E o chestiune de orgoloiu, de placere. si atunci, ce placere are asta la varsta asta, plus ca nu ai pe nimeni in familie. Eh, si, n-a trecut mult si, cu ocazia unui eveniment, a tras cu arma dupa unul. Bineinteles, i-am ridicat armele, permisul i-a fost anulat, dosarul asteapta finalizare. E foarte important faptul ca nu am avut evenimente in trafic in care sa fie folosite armele.

Cat costa o arma neletala si cat costa una letala?

Pentru un pistol cu bile de cauciuc, suma de achizitionare este undeva intre 5-600 de lei si 3.000 de lei. Depinde de posibilitatile de achizitionare. O arma letala, de vanatoare, acestea la mana a doua, pe care si le vand intre ei, sunt mai ieftine. Dar sunt arme de vanatoare, tot felul de modele, care ajung si la 5.000 de euro.

Cate arme ar putea fi in Timis, neinregistrate, procurate ilegal prin diferite metode, pe langa cele aproape 10.000 de arme detinute legal, aflate in evidenta dumneavoastra?

Putine. N-as putea spune cate, dar putine.

1.000? 2.000? 5.000?

A, nu. Nicidecum. Putine. Cred ca le puteti numara pe degetele de la o mana.

Atat de putine?

N-as crede ca sunt mai multe.

Ati avut reclamatii in care sa vina oamenii sa spuna ca s-a folosit arma impotriva lor?

Sigur ca da. Nu neaparat impotriva lor. Lumea reactioneaza imediat. Suna la 112 si spune: Dom’le am auzit un foc de arma ca s-a tras dupa ceva. Chiar zilele trecute, am primit un apel ca, la Sanandrei, o persoana a impuscat un caine. Este uz de arma nelegal. Nu are voie sa-si faca dreptate singuri. De cainii vagabonzi, maidanezi, cum le zicem, se ocupa primariile. De la oras, de la sat, ele trebuie sa faca ordine, nu vanatorii sau alte persoane care detin arme. Un foc de arma se aude… Noi incercam sa facem toate aceste verificari cat mai bine si mai corect. Insa toate verificarile sunt facute la un moment dat. Situatia persoanei evolueaza, se poate imbolnavi, poate sa intre intr-o stare conflictuala cu vecinii, se cearta cu nevasta. Obligatia de a fi verificati, atat cei cu arme letale, cat si cei cu arme neletale, este o data la cinci ani. Pai in 5 ani… Nu avem nicio garantie ca in momentul autorizarii el era ok si, dupa 2 ani, spre exemplu… Detinatorul de arma este obligat sa anunte cand isi schimba domiciliul, pentru ca noi trebuie sa stim mereu unde este arma. Nu stii cand ai nevoie de aceasta informatie. As vrea sa va mai spun ca avem ca obiect de lucru si autorizarea focurilor de artificii, modul de transport si uz al explozibilului de uz civil (e vorba de cariere de piatra unde se explodeaza cu dinamita pentru drumuri etc.), substante periculoase ca ierbicidele, mercur la care detinerea, transportul si folosirea lor sunt strict reglementate de lege.

Cu autostrada care trece prin Timis, numarul exploziilor a crescut?

Nu avem probleme, firmele care folosesc explozibilul iau toate masurile de siguranta, au pirotehnisti profesionisti, totul se face foarte profesionist. Am constatat insa ca sunt mai multe. Mult mai mult. si ca sa va faceti o idee, la o explozie, se disloca pana pe la 5.000 de metri cubi de piatra, de teren.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Parerea unui om format in perioada comunista care nu intelege nici pe departe societatea actuala. Pacat ca astfel de indivizi decid asupra unui drept care ar trebui sa fie fundamental in Romania. Astfel de indivizi fac rau societatii atunci cand sunt plasati in functii de decizie. Pana in 1989 aveau un nume: militieni. Acum se numesc politisti. Oare?