Interviu cu Paul Parsan, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului: „Din ce in ce mai multi copii de fermieri vin la noi la Universitate”

Din ce in ce mai multi tineri se inscriu la studii la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I”. Multi dintre ei sunt copii de fermieri, altii au absolvit deja institutii de invatamant superior dar se reorienteaza din punct de vedere profesional.

– Cu ce noutati vine Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I” in noul an universitar?
– Ca in fiecare an, Universitatea noastra asigura conditii foarte bune de studiu, dar si de cazare, atat noilor veniti cat si studentilor din anii mai mari. Avem spatii de cazare foarte bine puse la punct, bine pregatite pentru studenti … Cantina a fost dotata, suplimentar, cu tot ceea ce este nevoie pentru buna functionare. In ultimii doi ani, statistic, numarul de mese servite la cantina noastra a crescut de zece ori. Asta  denota o foarte buna organizare si o mancare foarte buna si accesibila ca pret. In aceasta perioada, de vacanta, am amenajat o sala de conferinte care ne lipsea si am facut lucrari de amenajare a accesului in Facultatile de Agricultura, Zootehnie, la rectorat. La Facultatea de Management si Tehnologia produselor agro-alimentare am facut reparatii importante. Iata deci ca am facut multe lucruri in aceasta perioada, pentru a imbunatatii conditiile de studiu si de trai ale studentilor.
– Cine opteaza pentru Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului? Ati observat o schimbare in ultima perioada?
– Foarte important este faptul ca , in ultima perioada, din ce in ce mai multi copii de fermieri vin al noi la Universitate. Daca in urma cu 10 sau chiar 7 …8 ani, fermierii instariti, cei cu potenta financiara, isi trimiteau copiii la alte facultati, in alte domenii precum Drept sau Medicina, in prezent marea majoritate isi trimit copiii la noi pentru a le continua afacerile. Agricultura poate fi un domeniu foarte profitabil, daca o faci asa cum trebuie sa fie facuta. Am mai observat inca din ultimii 2…3 ani, dar anul acesta in special, o crestere importanta a numarului de studenti la Zootehnie. Daca, pana acum ,inclusiv in acest an, la Agricultura lucrurile au mers foarte bine si era oarecum previzibil acest lucru, am fost placut surprins de evolutia numarului de studenti de la Zootehnie, ceea ce este important pentru ca vorbim despre un sector care, in Romania, trebuie sa se dezvolte.
– Ati avut cazuri in care absolventi ai altor Universitati s-au reorientat spre USAMVB?
– Sunt foarte  multe cazuri in care absolenti de alte universitati, din multe domenii, vin si fac la noi o a doua facultate. Sunt cazuri concrete, unii dintre ei chiar au practicat medicina sau in industria IT si  s-au reprofilat, iar acum lucreaza la ferme si sunt studenti la noi.
– Ce ne puteti spune despre domeniul cercetarii?
– Un lucru foarte important este faptul ca, in urma cu o luna, s-a incheiat ultima verificare de la Autoritatea de Management la Institutul de Cercetari pentru Medicina Veterinara, dar as putea spune ca este de Biologie in general – un institut extrem de important care a costat undeva la 12 milioane de euro, bani europeni, si in acest institut sunt conditii de cercetare fundamentala de varf. Practic, aparatura este de cea mai inalta performanta, foarte multa adusa din Statele Unite si putem face, asa cum spuneau colegii de la Medicina Veterinara, chiar si clonare. Asta demonstreaza la ce nivel s-a ajuns in Universitate. Avem pregatite cateva proiecte pentru exercitiul bugetar 2014-2020, ma refer la fonduri europene. Noi le-am creionat, asteptam sa vedem ghidurile si sa le dam drumul ….

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.