Interviu cu presedintele FC Ripensia, Radu Ienovan: ‘Ultima perioada, de un an si jumatate, e nepretuita’

La un an si jumatate de la reiinfintare, Ripensia a reusit sa impresioneze, nu doar in Timisoara, ci si in restul tarii.
Dupa ce in vara au promovat in mars din liga a VI-a, galben-rosii au reusit sa ajunga pana in optimile Cupei Romaniei, eliminand inclusiv o divizionara A. Iar in Campionatul Judetean, echipa antrenata de Radu Suciu si Ovidiu Olariu este campioana de toamna, avand o singura infrangere si 78 de goluri marcate in 15 partide.
-Domnule Ienovan, cu o singura infrangere, cu 70 de goluri marcate in acest tur, va mai poate opri ceva spre Liga a IV-a?
-Noi ne-am straduit, cum am facut-o si anul trecut sa facem o echipa cat mai buna, sa o pregatim cat mai bine, in asa fel incat sa evitam anumite surprize neplacute. Este clar ca, cam toti adversarii, avand in vedere si parcursul nostru din Cupa au jucat cu mai multa motivatie contra noastra si si-au dorit sa ne incurce, insa exista o diferenta foarte mare daca e sa ne luam fie si doar dupa spatiul de pregatire. Noi am reusit sa ajungem la cinci antrenamente pe saptamana, in conditiile in care sunt multe echipe din Campionatul Judetean care nu fac nici un antrenament. Nu mai vorbesc de pregatirea invizibila, care stim cu totii cum se desfasoara, chiar si la un nivel mai inalt. Cu atat mai mult, nu putem sa avem pretentii de la niste jucatori, care fac lucrurile din placere, sa nu mearga, de exemplu vineri seara in club, chiar daca a doua zi au meci. Noi, la ai nostri le cerem lucrurile astea, sa aiba grija de stilul de viata si suntem foarte atenti cu ceea ce se intampla. Si bineinteles ca luam si masuri, nu ne trebuiesc prea multe dovezi, cea mai buna dovada este jocul.

-Cat de mult a influentat parcursul din Cupa Romaniei, echipa?
-Nu doar parcursul din Cupa, ci tot ce s-a intamplat in ultimul an si jumatate a fost ceva care intr-un fel ne-a depasit asteptarile, a fost o perioada care, din punct de vedere al experientelor traite este nepretuita. Am devenit mai puternici pe mai multe planuri. Inca sunt foarte multe lucruri de facut, pentru ca, pe masura ce rezolvam probleme, apar altele tot mai complexe. Si pentru asta, parcursul pe care l-am avut in Cupa ne-a ajutat foarte mult, sa ne facem o evaluare, sa vedem cu mai multa claritate problemele care sunt, la nivelul nostru. Pentru ca unele dintre probleme sunt generale, la nivel de fotbal romanesc, dar acestea nu pot fi rezolvate de azi pe maine.
-Dar de unde trebuie pornit?
-Cred ca trebuie sa ne aplecam mult mai mult la nivelul de baza al fotbalului, decat sa ne intereseze foarte mult, cel putin pe noi, cine conduce Federatia Romana de Fotbal, Liga Profesionista sau AJF-ul. Sunt foarte multe probleme care nu pleaca neaparat din acea zona, multe pleaca din faptul ca fotbalul este subfinantat, ma refer la nivel de copii si juniori. Am luat contact cu realitatea dura a ceea ce se intampla la acest nivel si pot sa spun ca se lucreaza intr-un mod inacceptabil. Cred ca aici e foarte mult de lucru, la a construi cluburi, care sa fie, nu doar puternice, ci si sanatoase. Si nu trebuie sa construim numai cluburi de Liga I, trebuie sa construim si in coumune si in sate, si echipe de liga a V-a si de liga a VI-a sanatoase, trebuie repusa toata aceasta baza pe alte coordonate. Daca nu vom face lucrul asta, mereu vom gasi un vinovat pentru anumite esecuri pe care le avem la nivel inalt.
-Nu a fost greu sa-i motivati pe jucatori pentru Liga a V-a, dupa ce au jucat de la egal la egal cu echipe din prima liga?
– Chiar a fost greu. Cu tot respectul fata de competitorii nostri din campionatul judetean este un alt nivel de pregatire, un alt ritm de joc, e dificil dupa ce joci cu un grad de adversitate deosebit sa vii si sa joci la un nivel mai scazut. Si pentru jucatori,  mental, cred ca e destul de dificil. Mai ales ca s-au descurcat bine in fata unor echipe de Liga I. Chiar si cu Pandurii, eu am crezut ca totusi se poate. Dar probabil ca am facut si niste mici erori in modul in care am pregatit acest ultim meci din Cupa, cu Pandurii, in sensul ca am pus accent pe ridicarea nivelului pregatirii fizice si mai putin pe nivelul emotional, mental. Spun asta pentru ca s-a vazut o anumita teama, cand au intrat la joc. Diferenta n-a fost foarte mare din punct de vedere tehnico-tactic, a fost o diferenta care s-a facut la nivel mental. Dar e o experienta din care am invatat, pe care, daca vom mai avea ocazia, probabil ca o vom folosi. Acum noi avem obligatia prin ceea ce vom face in perioada urmatoare sa ajunge macar la nivelul la care am ajuns anul acesta.
-Cu ocazia meciurilor de Cupa jucatorii au putut fi urmariti si de reprezentati ai altor echipe, ati primit ceva semnale ca ar exista interes pentru vreunul dintre ei? Va este mai greu acum sa-i pastrati in Liga a V-a?
-La modul sporadic, au aparut interese, dar conditiile pe care le oferim noi, la acest moment, pentru majoritatea jucatorilor din lotul nostru sunt, cred eu, la nivelul Ligii a III-a si poate uneori chiar si de Liga a II-a. Ei, bineinteles ar putea sa fie atrasi de mirajul performantei, a imbunatatirii CV-ului prin participarea intr-o liga superioara, dar eu cred ca vom face echipa in continuare cu acesti jucatori. Eu le-am si spus, daca nu vor avea oferte pentru o echipa de Liga I sau eventual, de la o echipa de Liga a II-a, unde lucrurile sunt destul de stabile, mai bine raman la noi. Ei au vazut cat au progresat in acest interval de timp cat au stat la noi si cred ca inca mai avem loc ca sa progresam cu totii.
-Dupa rezultatele din acest an, a mai crescut numarul de membri asociati?
-Da. Un rol esential cred ca a avut si parcursul din Cupa Romaniei pentru ca, daca la nivel local prin anumite actiuni, prin ajutorul dat de publicatiile din Timisoara am reusit sa ne facem cunoscuti, sa fim recunoscuti ca si continuatori ai Ripensiei interbelice, la nivel national acest lucru era aproape imposibil sa-l facem intr-o perioada atat de scurta de timp, daca nu exista aceasta performanta din Cupa. Ca urmare a crescut si numarul de membrii asociati, suntem in jur de 250 la acest moment.Ne asteptam sa convingem pentru cat mai multe persoane, sa vina alaturi de noi, sa aiba incredere in noi. Exista o neincredere in Romania ca se poate face ceva frumos , curat, fara influente si fara compromisuri, dar cred ca pana acum, prin ceea ce am facut am dovedit ca se poate.
-Cum merge vanzarea la magazinul online? Aveti cumparatori si din afara Timisoarei?
-Parcursul din Cupa a sporit si cerererile pentru a deveni membru asociat si din partea unor oameni din alte zone ala tarii. Sunt persoane care au radacini in Timisoara, persoane care au avut parintii de origine din Timisoara si care incearca prin noi sa se reapropie de Timisoara, dar sunt si persoane, chiar din anumite centre de traditie ale fotbalului romanesc, cum este Craiova, Bacau, care s-au inscris. Si majoritatea clientilor magazinului online sunt din celelalte zone ale tarii si din strainatate.
-A fost revista, apoi albumul, magazinul online, ce urmeaza? Ce mai pregatiti?
-In primul rand cred dupa meciul cu Pandurii s-a incheiat o etapa in viata clubului, urmeaza sa facem acea autoevaluare, sa avem stabilitate, sa consolidam lucrurile care au fost bune, sa analizam problemele care au aparut.Aceasta este prioritatea numarul 1 in continuare. Revista este de-abia la inceput, dar noi vrem sa o aducem la un nivel la care nu doar cei care sunt atasati de Ripensia sa o cumpere, ci toti care iubesc fotbalul, ea nu este destinata doar ripensistilor, ci publicului larg. Si subiectele sunt alese de asa natura, sunt subiecte din fotbalul romanesc, din fotbalul international. Am gandit-o in ideea de a umple un gol care cred ca este in zona publicatiilor de specialitate si, bineinteles, pentru a promova Ripensia. Legat de proiectele de viitor, ne gandim sa dezvoltam relatia noastra in primul rand cu partenerii persoane juridice pentru ca acest parteneriat reprezinta pilonul principal in ceea ce priveste sursa de venituri pentru Ripensia. Ne dorim sa initiem discutii cu mai multe companii care sunt la un nivel ridicat de credibilitate si de notorietate si pe care speram sa-i convingem sa se asocieze, ca si parteneri, cu noi. Deocamdata, e mai dificil sa avem venituri insemnate din vanzarea de bilete, din exploatarea drepturilor de imagine, aceste lucruri necesita niste investitii in prima faza si acestea trebuie sa ai cu ce sa le faci. Avem nevoie de parteneri cu o notorietate pozitiva pentru ca una din preocuparile noastre este sa mentinem aceasta notorietate pozitiva a brandului Ripensia.
-Apropo de brandul Ripensia, odata ce veti ajunge in Liga a III-a vor fi recunoscute si cupele, campionatele castigate de vechea Ripensia, este totul ok din punct de vedere al palmaresului?
-Deocamdata, din contactele pe care le-am avut eu cu Federatia, cand am fost la cele doua trageri la sorti pentru Cupa si din publicatiile facute de FRF nu am vazut nici o nuanta ca ar exista indoieli in ceea ce priveste rolul nostru de continuatori ai Ripensiei interbelice. Nici din punct de vedere juridic, nici moral, nu cred ca exista vreo fisura in perceptia asupra demersului nostru inceput din iulie anul trecut. Din punct de vedere moral, in momentul in care noi am depus acele documentatii la judecatorie, ele au fost analizate si nu au fost probleme. Iar din punct de vedere moral… sa ne gandim a cui a fot Ripensia? A fost a Timisoarei, a Banatului si atata timp cat el este un club deschis si nu este confiscat de o persoana, oricine poate sa intre, sa fie o particica din Ripensia. De aceea si atunci cand am avut de ales intre a face o asociere de persoane fizice si o societate pe actiuni, am ales clar aceasta varianta, care este o asociatie deschisa in care oricine poate sa intre oricand. Nu inseamna ca, daca cineva a venit de la inceput are drepturi mai mari. Sunt aceleasi drepturi si obligatii, care sunt stipulate in statut. Noi am parcurs un proces de documentare, am vazut care a fost identitatea acelui club din perioada interbelica si mereu ne raportam la acea identitate.
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. De ce nu postati pe youtube meciurile in care evolueaza echipa Ripensia? Un canal propriu ( Ripensia ) pe youtube …

  2. Toata stima…va suntem alaturi…