Interviu cu primarul Nicolae Robu: ‘Timisoara, orasul santierelor in 2014. A ramas extrem de mult in urma’

TIMISOARA. Capitala Banatului a fost orasul santierelor in anul 2014. Cam la fel va fi si in 2015. O sumedenie de proiecte sunt pe cale sa inceapa, iar in acelasi timp Administratia Robu se pregateste sa obtina fonduri europene. Citeste un interviu de final de an in care primarul Nicolae Robu ne dezvaluie ce-si doreste pentru Timisoara in 2015 si ce le promite timisorenilor!

Cum a fost anul 2014 pentru Primaria Timisoara? Se puteau face mai multe decat s-au facut?

2014 cred ca a fost un an foarte bun, un an in care am reusit ce n-a reusit niciun alt oras, o alta unitate administrativ teritoriala din Romania: sa gestionam un numar atat de ridicat de proiecte si sa nu ratam niciun proiect european – pana la ora actuala asta este situatia si speram sa ramana asa. Sunt altii care au avut doua si le-au ratat pe amandoua sau cel putin unul din ele, nu vreau sa dau exemple. Noi suntem la circa 40 de proiecte si sper sa le ducem pe toate la bun sfarsit.

A fost Timisoara orasul santierelor in 2014?

In 2014, fara indoiala, putem spune ca Timisoara a fost orasul santierelor. Am avut extraordinar de multe santiere, sunt o multime de lucrari finalizate, eu sunt convins ca cetatenii Timisoarei le apreciaza, se bucura de ele. Desigur ca mai avem inca de suportat si disconfort, pentru ca mai avem chiar lucrari de anvergura in derulare. Ce imi pare rau este ca din cauza conditiilor meteo extrem de nefavorabile pe tot parcursul anului, din pacate nu a facut exceptie nici aceasta perioada de final de an, nu am putut finaliza lucrarile la santierul Michelangelo pentru a da in folosinta si pasajul subteran. Suntem foarte aproape de finalizare, daca doua saptamani o sa fie vreme buna dupa Sarbatori… o saptamana – doua, atat mai e de lucru. Nu ne-a lipsit timpul fizic, ci zilele bune de lucru.

Cum va fi Timisoara in 2015? Ce planuri aveti pentru oras, pentru timisoreni?

Si atunci se va potrivi apelativul de oras al santierelor. Vor fi santiere de alta natura, mai usor de suportat, pentru ca nu vor fi atat de multe santiere mici, de exemplu. Ducerea in subteran a cablurilor nu este o lucrare foarte complicata, dar creeaza extrem de mult disconfort. Au fost sparte trotuarele aproape in acelasi interval de timp pe sute de strazi. Evident ca nu a fost usor de suportat asa ceva. In 2015 nu vom mai avea ca in 2014 lucrari de innoire a retelelor de canalizare sau chiar de realizare de retele noi. Se incheie acel proiect al societatii primariei – Aquatim, care a afectat 82 de strazi. Sa ai lucrari de canalizare pe 82 de strazi este cumplit, dar pe de alta parte este extrem de benefic.

Cum facem Timisoara un oras mai frumos?

Eu cred ca s-au vazut preocupari de infrumusetare si in 2014, pentru ca, sa nu uitam, in 2014 am facut amenajari superbe de flori in tot centrul orasului, mai ales in Piata Victoriei si in vecinatatea imediata, am facut amenajari frumoase in diverse cartiere intre blocuri, am iluminat artistic cladiri si monumente, spre exemplu cladirea Operei.

Cum il facem mai atractiv, ce le oferim turistilor? Mult-asteptatul card metropolitan cand va fi functional?

Va trebui sa avem, sigur, o sa il facem si pe asta. Incepem la anul. Sunt foarte multe lucruri care trebuie facute, orasul nostru a ramas extrem de mult in urma. A fost un oras al avanpremierelor, dar de zeci de ani a ramas foarte foarte mult in urma. Si acum e greu sa recuperam. Pe de-o parte, lumea e deranjata sa vada prea multe santiere, pe de alta parte multe lucruri care trebuie recuperate… ar lua zeci de ani de acum inainte si chiar am fi in pericolul sa strangem si alte ramaneri in urma, pentru ca lumea din jurul nostru se misca cu viteza foarte ridicata in vremurile pe care le traim.

Ce facem cu toaletele publice? Spuneati ca vreti sa construiti, ii trimitem pe turisti in restaurante, baruri?

Vom avea toalete publice construite. Vreau sa renuntam la aceste cabine care arata groaznic, care nu sunt civilizate. Sigur, am vazut in lune si cabine civilizate, exista chiar si in Bucuresti, in Parcul Cismigiu, dar sunt extraordinar de scumpe. Nu ne putem permite sa dam atatia bani pe ele. Trebuie construite in subteran, acolo unde se potriveste sa fie in suprateran, fara sa strice aspectul, se pot face. Cele existente trebuie repuse in functiune si, evident, aduse la zi, sa fie civilizate.

Ce le promiteti timisorenilor in 2015?

In primul rand le promit ca voi fi si in continuare dedicat trup si suflet pentru Timisoara, ca voi munci si in continuare enorm, ca voi munci eficient, corect, cinstit si ca voi face lucruri bune pentru orasul nostru si pentru cetatenii sai. Le promit ca santierele pe care le avem vor fi duse la bun sfarsit cat se poate de repede, marile santiere vor fi finalizate pana la jumatatea anului 2015. Apoi le promit ca vom incepe alte lucrari si altele pe langa ele, care vor fi benefice pentru orasul nostru si pe care le voi gestiona astfel incat perturbarea vietii in oras sa fie cat mai mica cu putinta.

Cum sta Administratia Robu cu proiectele pe fonduri europene, pentru urmatorul exercitiu financiar?

Trebuie sa accedem la cat mai multe fonduri europene si pe programele 2014 – 2020. Noi suntem pregatiti in scrierea de proiecte, avem sute de proiecte, nu este nicio problema. Suntem cu multe studii de fezabilitate facute, cu tot ce inseamna preparativa pentru proiecte la zi, asteptam sa vedem cum trebuie formulate cererile de finantare, cum trebuie redactate proiectele, ne vom conforma acelui template si vom fi competitori foarte seriosi pentru a atrage noi fonduri.

In acest rastimp de cand am fost primar, desi deadline-urile (termenele limita) pentru cele mai multe dintre programele europene erau deja depasite, nu se mai puteau depune cereri de finantare, totusi, am reusit, exploatand la maximum oportunitatile ivite, sa promovez o multime de proiecte: 5 proiecte de reabilitare a blocurilor, mai sunt inca doua pe lista de asteptare, deci sunt 7 pe care le-am generat, 3 proiecte pentru reabilitarea liceelor Lenau, Loga si Calderon, iata ca am ajuns la 10, am modificat proiectul Michelangelo 2 si am cerut sa se aloce fonduri europene si pentru el, plus Parcul Justitiei si Parcul Alpinet. Iata ca sunt 13 proiecte intr-o perioada foarte scurta in care n-a fost de fapt vremea proiectelor europene, avand in vedere calendarul Uniunii Europene pe exercitii programatice.

Ati trecut de mai mult de jumatate din mandat, sunteti multumit de echipa din Primaria Timisoara? Ati mai inchis un an cu ei acum…

La nivel de oameni nu am schimbat foarte multi, unii i-am schimbat. Au putut fi motivati, dar nu sunt multumit de toti. Unii sunt greoi si acum, sunt oameni ai NU-ului si nu oameni ai DA-ului, mie imi plac oamenii pozitivi, constructivi, care atunci cand le apare o problema in fata spun <<Hai sa gasim solutia!>>, nu spun <<Nu se poate!>>. Eu nu ma impac cu <<Nu se poate!>>. Cei care sunt negativi prin firea lor au anumite probleme cu mine din cand in cand, dar ii pun in miscare si pe ei.

Pe ei ii am, cu ei defilez, eu nu sunt aici pe propria mosie, sa pot sa dau pe cine vreau afara, sa pot sa iau pe cine vreau eu. Am procedat ca un primar civilizat, ca un primar care respecta legea, nu ca unul care vine sa cheme la el personalul mostenit din alta administratie si sa il ameninte, sa ii faca viata amara, incat sa plece, pentru ca formule legale nu ai, decat formule abuzive. Or, eu nu sunt omul abuzurilor. In alte parti am auzit cum au facut alti primari si primarite, chiar o primarita a fost data mereu exemplu, cat de rapid a scapat ea de angajatii din primarie. Nu vreau sa ma refer la nicio persoana in mod concret, dar tot mi-a fost data exemplu o anumita persoana care a chemat oamenii si atata i-a amenintat pana i-a speriat. Eu cred ca intr-un stat civilizat nu trebuie sa se intample asa ceva, iar Timisoara este un oras civilizat si Romania trebuie sa fie un stat civilizat.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. PREA MULTE SANTIERE LASATE DE IZBELISTE…!
    CU O MONITORIZARE ATENTA DIN PARTEA INSPECTORILOR DE ZONA SUNT CONVINS CA SI LUCRAREA DE LA MIKELANGELO ERA ACUM FINALIZATA!
    MERITORIUL EFORTUL PERSONAL AL DLUI ROBU…DAR SA NU UITAM CA NU SE FACE PRIMAVARA IN TIMISOARA CU O SINGURA FLOARE …
    LA VREMURI NOI OAMENI NOI COMPETENT SI DORNICI DE AFIRMARE…
    PRIN PMT BATE VANTUL DELASARII…
    CRED CA ESTE SI PAREREA MULTOR TIMISORENI.

  2. De laudat efortul D-lui Robu in ceea ce face, dar trebuie sprijinit ca de unul singur nu razbate.La capitolul dejamagiri pe anul 2014 as mentiona doua aspecte :
    1.Intirzierea foarte mare la inceperea reabilitarii strazii G. Musicescu(executant SDM-astept sa vad ce penalizari se vor aplica)
    2.Dezapezirea pe strazile asa zise secundare a lipsit cu desavirsire(in zona de sud firma care se ocupa cu dezapezirea este aceeasi SDM-copilul de suflet al primariei)Oare platitorii de impozite care locuiesc pe acele strazi secundare nu au si ei dreptul la dezapezire?
    sper la multe realizari in 2015.

    • Nelu , nu are rost sa astepti dupa penalizari pentru compania SDM. Aceasta companie este a primariei si directul ei este un acolit de-al primarului . Toate strazile refacute de catre SDM sunt un dezastru , nu tin mai mult 6 luni. Domnul minciRobu isi bate joc de banii nostrii. De asemenea te rog sa fii atent la lucrarile care le face Aquatim-ul … este acceasi situatie : Asteptati un 1-2 ani si o sa vedeti cu o sa arate strada Lugojului pe portiunea unde a lucrat Aquatim-ul