Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara a facut parte dintr-o delegatie care a efectuat o vizita in Japonia, pentru stabilirea unor relatii de colaborare in invatamantul superior si de cercetare. Vizita a fost un real succes.
– Cu ce impresii ati revenit din Japonia?
– A fost o deplasare, in Japonia, in cadrul unei delegatii ministeriale condusa de domnul ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu. Am facut parte din ea alaturi de alti trei colegi rectori si doi directori ai unor prestigioase institute de cercetare din Romania. Este vorba despre Intitutul de Fizica de la Magurele – care tocmai a castigat unul dintre cele mai mari proiecte de dezvoltare din Europa, din momentul de fata, pe laser – precum si de Institutul de Seismologie din Romania. In urma celor constatate acolo am convingerea ca Romania poate sa intre in parteneriate extrem de puternice, cu institute de cercetare din Japonia, cu universitati din Japonia. Cred ca aceasta orientare a noastra spre Est este una bine venita, deoarece este cunoscuta eficienta, eficacitatea, seriozitatea si performantele nipone si ale Asiei in general.
– Ati participat si la un Congres important…
– Tot cu aceasta ocazie am participat si la un congres mondial de maxima importanta si anvergura, despre stiinta si tehnica in societate, despre modul in care rezultatele cercetarii din diferite domenii sunt aplicate efectiv in societate, despre modul in care pot duce la cresterea nivelului de trai, a cunoasterii si prosperitatii. Congresul a fost unul de maxima importanta la nivel mondial, la el au participat inclusiv premierul Japoniei, vicepremierul Rusiei, multi ministri, secretari de stat, rectori ai unor universitati renumite si directori ai unor institute de cercetare, dornici sa intre in colaborari si parteneriate cu universitatile din Romania. Am strans extrem de multe contacte, cred ca am peste 150 de carti de vizita adunate in urma discutiilor purtate cu ocazia acestor intalniri.
– Ce avem de invatat de la japonezi?
– Avem foarte multe de invatat de la japonezi si cred ca, prin parteneriatele care urmeaza a se incheia, vom contribui la o mai buna dezvoltare a activitatii educationale la nivel global. Traim intr-o lume globala a educatiei si schimburile acesta de experiente sunt bine venite pentru noi. Toate aceste vizite ne-au fost mediate si facilitate de catre Ambasada Romaniei din Tokyo, de domnul ambasador si de echipa sa. Intr-o seara a avut loc, la Ambasada, o receptie la care au participat peste 70 de persoane: oameni de afaceri foarte importanti din capitala nipona, parlamentari japonezi sau directori de institutii de cercetare, dar si multi romani care participa la studii sau conduc diferite companii in Japonia, studenti implicati in studii doctorale si post doctorale, profesori la universitati de acolo. Am dezbatut o serie de probleme legate de implicarea Romaniei prin diferite institutii in colaborari cu Japonia. Ca urmare a acestor discutii ne-am intors extrem de multumiti de ce am vazut acolo si de posibilitatile de colaborare ulterioare pe care Universitatea de Vest le are cu institutiile nipone.
– Cum privesc japonezii invatamanul universitar romanesc, ce stiu despre acest domeniu?
– Exista o foarte mare diferenta de abordare la nivelul invtamanutlui superior. Prin traditie, cultura nipona implica un mare grad de respect fata de pozitiile sociale. Vorbind cu diferiti profesori sau studenti, am aflat ca, la cursuri, studentii isi noteaza , scriu dupa dictare, asculta profesorii, interactionand insa mult mai putin decat la noi. Nu pun intrebari – pentru ca se considera o lipsa de sa-i puna intrebari profesorului. Studentii isi iau notite, dupa care se documenteaza in biblioteci in legatura cu subiectele predate de profesor. Asta in timp ce europenii sunt mult mai curiosi, mai incisivi, pun intrebari … este o lejeritate mai mare de comunicare, ceea ce, din punctul meu de vedere, este un beneficiu. Japonezii sunt foarte curiosi in legatura cu acest mod de abordare, care nu este specific culturii lor, dar, incet- incet cred ca si-l doresc si ei. Pentru ca isi dau seama ca dezbaterile, discutiile, genereaza pana la urma idei care pot fi implementate. Chiar si profesorii romani care au la cursuri studenti japonezi au constatat ca, in momentele rezervate intrebarilor, doar studentii europeni sau americani intra in dezbateri. Pe de alta parte, japonezii stiu multe lucruri despre Romania. De exemplu, despre marele proiect pe care Institutul de Fizica de la Magurele l-a castigat, in colaborare cu firma Thales din Franta, in domeniul laserului. Acesta este un succes rasunator al nostru: vor fi angajati peste 200 de cercetatori la acest institut, atat din tara cat si din strainatate, japonezii aratanadu-si interesul de a veni si ei. Sunt mai multe universitati din Romania partenere in cadrul acestui proiect, care vor livra cercetatori sau utilizatori de echipamente. Acestea sunt cele patru universitati din tara, din centrele cu traditie in invatamantul superior, printre care Universitatea de Vest din Timisoara si Politehnicile traditionale, printre care si Universitatea Politehnica din Timisoara .