TIMISOARA. Pana la Evaluarea Nationala si Bacalaureat a mai ramas putin vreme. In ultimii ani, rezultatele obtinute de elevii timiseni la aceste examene nu au fost deloc stralucite, asa ca inspectorul scolar general Cornel Petroman are emotii, mai ales ca, spune el, nu totul depinde de nivelul de cunostinte.
– Se apropie Evaluarea Nationala si Bacalaureatul, examene unde elevii din Timis nu au avut rezultate prea bune in ultimii ani. Aveti emotii pentru actualele generatii care vor da examen?
– Sigur ca am emotii, ca la orice examen sustinut de elevii nostri. Pentru ca rezultatele nu reflecta intotdeauna munca pe care au prestat-o cadrele didactice si elevii. Mai sunt si alti factori care influenteaza rezultatele: subiectivitatea corecturii si, nu in ultimul rand, dificultatea subiectelor, care poate fi uneori mai mare decat altadata.
– Vi se par prea dificile subiectele de la examenele nationale? In cazul celor de la Bacalaureat se spune ca sunt o sita buna pentru viitorii studenti …
– Nu cred ca este bine sa fie foarte dificile, pentru ca nu este un examen de admitere. In cazul Universitatilor sa se dea examene de admitere, cu subiecte dificile si sa intre cei care sunt foarte bine pregatiti. La Bacalaureat trebuie sa avem subiecte de dificultate medie, la care sa aiba acces si elevul cu pregatire medie, nu doar cel cu pregatire foarte buna.
– Ce le lipseste, practic, elevilor pentru a avea rezultate mai bune la aceste examene?
– M-au intrebat odata elevii ce trebuie sa faca pentru a promova examenele … le-am spus si lor: sa va asezati cu burta pe carte, adica sa invatati. Acesta este obiectivul pe care trebuie sa-l urmareasca elevul. In ceea ce priveste profesorul, sa manifeste o exigenta constanta, nu nemasurata, dar o exigenta care sa-l determine pe elev sa invete. Si el insusi, profesorul, sa se pregateasca pentru orele de la clasa, pentru lectiile pe care le tine in fata elevilor.
– In ultima perioada s-au inregistrat mai multe incidente violente in liceele din Timisoara? Se intampla mai des decat de obicei astfel de lucruri, care ar fi cauza si cum se pot stopa astfel de evenimente?
– Ceea ce ma supara pe mine este faptul ca, in ciuda actiunilor noastre pentru combaterea violentei, aceste acte se produc totusi. De pilda, elevul care a lovit-o pe colega lui cu scaunul … trebuie pedepsit exemplar si sa fie popularizat la nivelul scolii si al celorlate scoli, atat fapta in sine, cat si sanctiunile pe care elevul le primeste, pentru a nu se mai repeta asemenea fapte.
– Care ar fi metodele prin care pot fi pedepsiti astfel de elevi … multi parinti sunt de parere ca, in astfel de cazuri, se impune exmatricularea elevilor cu un comportament violent, dar ca acest lucru nu este posibil…
– Nu se poate exmatricula elevul dintr-o scoala in timpul studiilor obligatorii. Exista insa si alte sanctiuni: mutarea disciplinara, scaderea drastica a notei la purtare, repetentie pentru nota la purtare scazuta.
– Pot fi mutati elevii problema la un alt liceu?
– Se poate pedepsi cu mutarea disciplinara, dar aceasta se poate face doar cu acordul scolii primitoare si nimeni nu prea vrea sa se incarce cu indisciplinati, cu cei care incalca regulile, care incalca disciplina scolara…
– Din punct de vedere pedagogic, ar fi indicat sa fie mutat la un liceu, poate la unul mai putin bine cotat?
– Ar fi o sanctiune … Elevul trebuie sa inteleaga ca sunt anumite lucruri pe care nu are voie sa le faca. Cred insa ca si parintii ar trebui sa se implice mai mult. Cred ca parintii trebuie sa fie alaturi de scoala in intreaga activitate educativa, atat pe partea disciplinara cat si la invatatura.
– Care ar fi aspectele pozitive ale invatamantului din judetul Timis? Ce va multumeste?
– Nu pot spune, de exemplu, ca rezultatele la examenele nationale sunt exceptionale dar, totusi, sunt satisfactoare, deasupra mediei pe tara. Avem si varfuri, avem si elevi care au luat Bacalaureatul cu nota zece sau foarte aproape de ea, avem asadar si rezultate foarte bune, nu pot spune ca avem doar rezultate mediocre sau foarte slabe.
Pareri
Ar trebui pensionat ruginitu’ asta! E inspector scolar general de decenii! E timpul pt o schimbare la varf in invatamantul timisean, sa lasam la o parte metodele din perioada comunista!