Interviu cu Sorin Munteanu, directorul statiunii Buzias: ‘Vom avea Festivalul Papricasului si inca unul. Redescoperim Buziasul…’

Altadata o destinatie preferata de weekend pentru timisoreni si o statiune vestita pentru apele sale minerale tamaduitoare, Buziasul pare sa fi intrat, in ultima perioada, intr-un con de umbra. Totusi, la Buzias se face turism, si inca de succes. Programele de sanatate si festivalurile intra in arsenalul celor care vor sa relanseze statiunea.

-Pentru unii Buziasul inseamna o statiune celebra cu ani in urma, dar cazuta in paragina. Altii stiu ca exista aici hoteluri moderne si baze de tratament. Care este, de fapt, imaginea corecta?

– Buziasul are doua imagini. Cea de statiune prafuita, de statiune pentru batrani, dar si cea perceputa de cei care au venit aici in ultimii 4 …5 ani si au vazut un alt Buzias, unul care vrea sa redevina ceea ce a fost odinioara, o Perla a Banatului. S-a pierdut mult la capitolul imagine, pe de o parte, datorita faptului ca nu a fost suficient promovata si nu a fost suficient pusa in valoare prin toate  lucrurile bune care s-au facut, iar pe de alta parte si datoita faptului ca nu s-a reusit ca un proiect viabil pe ceea  ce inseamna atractia Buziasului, de exemplu parcul si colonada, sa poata fi refacuta. Si datorita proceselor de revendicare, si datorita altori factori care au influentat lucrurile, nu s-au facut astfel de lucrari.

– Ajungem atunci la intrebarea prin ce atrage acum Buziasul?

– Timisorenii care veneau pe vremuri, in weekend, cu copiii sa se plimbe prin parc nu mai vin. Acestia aduceau consum, in localuri, in restaurantele din jurul parcului care odinioara erau pline. Acum nu mai exista, deoarece nu mai exista puncte de atractie, agrement … Buziasul si-a pierdut valenta de destinatie de weekend, o fateta care l-a facut faimos pe langa cea de destinatie pentru tratament. Dorim sa refacem imaginea prin „Redescopera Buziasul – drumul sanatatii tale”. Acesta va fi, din toamna aceasta, directia pe care vom merge.

– In ce stadiu e aceasta transformare a Buziasului?

– Din punct  de vedere investitional, in ceea ce ne priveste, ca cea mai mare societate de turism din Buzias si  cel mai mare contribuabul la bugetul local, am avut investitii de peste 7 milioane in ultimii 10 ani. Asta a dus la cresterea  calitatii serviciilor, atat de cazare cat si de tratament si de restaurant.  Pe partea de cazare, la ora actuala, exista un hotel de patru stele, care facea parte dintr-un proiect al anului 2008, un centru de infrumusetare de patru stele – scria  presa la vremea respectiva „Buziasul va avea bai cu lapte ca pe vremea Cleopatrei”… Asta era ideea, era un centru de infrumusetare si de relaxare deosebit. S-a finalizat doar partea de cazare, criza a dus la imposibilitatea de a finaliza zona de spa. Am  finalizat insa un centru de conferinte de 312 de locuri, avem un hotel de trei  stele cu o piscina de dimensiuni semiolimpice si cu o baza de tratament, cu 140 de cmere, deci 280 de locuri de cazare. Mai exista si un hotel de doua stele care se adreseaza celor cu venituri reduse si foarte mici.

– Va adresati mai multor categorii de posibili turisti, de la cei care vin la tratament, la cei care participa la conferinte sau vin sa se relaxeze …

– Pe nisele de turism am incercat o diversificare, dar turismul de sanatate  ramane cel principal, in proportie de 70%…80% chiar mergem pe zona de sanatate. Asta este foarte important, cand vorbim de zona de sanatate trebuie sa  vorbim si de o mentalitate de preventie, o mentalitate de a preveni pe care omul trebuie sa si-o insuseasca, pentu a nu aunge sa se imbolnaveasca. Vorbeam chiar, la o intalnire la nivel de organizatie patronala cu Ministerul Turismului ca, daca s-ar pune un mai mare accent, in privinta statiunilor, pe preventie, asta ar putea duce la o scadere a vanzailorde medicamente, iar banii s-ar regasi in alte zone. O dezvoltare a turismului de sanatate ar crea locuri de munca si servcii complementare. S-au facut chiar si calcule, ce ar castiga statul din asta.

– Ce ati astepta din partea statului pentru ca turismul in general, si cel balenar, de tratament, in special, sa se dezvolte mai mult?

– Ar trebui o lege prin care investitiile in turism sa fie protejate. La ora actuala, orice investitie in turism se  amortizeaza in 20 … 30 de ani. Pentru ca cineva sa poata sa faca investitii, sa le aduca la un standard calitativ are nevoie de foarte multi bani.Iar acesti bani se iau din credite, din banci … Creditele trebuie platite, cu dobanda. Dar, in acelasi timp, se mareste capitalul social al firmei si platesti taxe si impozite marite. Deci statul nu vine sa te ajute, sa spuna stop, hai sa dam un interval de cinci ani de zile in care sa plateasca la nivelul care a fost – dau in exemplu, pot sa existe si alte solutii. Vorbind de taxe si impozite locale, in urma investitiilor pe care le-am facut, in zece ani de zile, au crescut de la 800 de milioane de lei vechi, la 5 miliarde 700, practic de 7 ori au crescut taxele si impozitele locale, ceea ce este o povara, eu banii acestia trebuie sa-i fac din profit. Deci 5 miliarde 700 ii dau din profitul societatii, asta in paralael cu plata creditelor bancare si a dobanizolor … Statul nu ajuta cu absolut nimic investitiile in zona turismului.

– Ce alte forme de turism se mai pot practica la Buzias?

– Am identificat o nisa pe turismul de conferinte, pe turismul de pregatire profesionala, traninguri, pentru marile corporatii. Acest gen de turism a avut o perioada buna in anii 2007-2008, pana in 2010-2011, cand datorita aceleiasi crize, societatile, corporatiile si-au restrans bugetele si atunci s-a redus si aceasta nisa. Totusi, ca locatie, pentru un numar semnificativ, de 300 de locuri la un centru de conferinte, in care in aceiasi locatie exista si cazare si restaurant este singura in judet care poate sa desfaosara  astfel de eveniment pentru o zi sau pentru mai multe. Pe de alta parte, pe langa partea de sanatate clasica, cea destinata tratamentului cardio vascular pentru care noi suntem abilitati ca si statiune, de anul acesta, la hotelul de patru stele am creat trei programe noi. Un program „Traieste sanatos” de 12 zile personalizat pentru fiecare tip de pacient, pe diferite tipuri de boli … Mai avem un program de weekend de detoxifiere si un al treilea program, intitulat „Planul sanatatii tale” in care, in functie de timpul pe care il are la dispozitie, de problemele pe care le are cineva, medicul ii poate face un program de sanatate de trei zile, de cinci zile, de sapte zile, astfel incat fiecare, pe programe personalizate sa poata sa isi rezolve problemele de sanatate sau sa fie initiat in rezolvarea lor.

– Aveti si alte idei pentru a atrage lumea spre Buzias. Printre ele s-a bucurat de un imens succes Festivalul Papricasului si al Vinului. Vom avea o editie si in acest an?

– Sigur ca da. Festivalul Papricasului este deja un brand, Festivalul Paricasului e la a sasea editie.. de anul trecut am pornit pe un format de doua zile, sambata si duminica, si il facem in fiecare an de Sfanta Paraschieva, pentru ca este si festivalul vinului iar atunci este perioada culesului strugurilor, a mustului, rampasului si vinului nou. Anul acesta, in data de 11 si 12 octombrie va avea loc Festivalul Papricasului si speram intr-o vreme buna, care sa ne ajute, si intr-o prezenta numeroasa. In fiecare an a venit multa lume. In primul an au venit peste 3000 de oameni, iar din anul al doilea am avut intre 10 si 12 mii de participanti. Era o incantare sa vezi coloana din Timisoara pana la Buzias ….lumea este dornica de astfel de festivaluri si vrem ca, de anul viitor, sa mai punem in valoare inca un festival, al Primaverii sau al Veveritelor, asta o sa mai vedem, sa cream eveniment. Buziasul poate fi redescoperit prin crearea de evenimente .

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Aveti vesnic motive sa nu faceti absolut nimic:nu a revendicat nimeni esplanada acoperita, unica in Romania, pana si pe timpul lui Ceausescu era reparata, acum, se degradeaza, se prabuseste pe zi ce trece.
    Sunteti niste nemernici care luati banii de pomana, distrugere si delasare este tot ce vezi la Buzias.

  2. TARA ARDE…SI BABA SE PIAPTANA ( PRIMARUL ) IN LOC SA EXPLOATEZE SI SA AMENAJEZE LOCURI DE ATRACTIE PENTRU TURISTI..PRIMARUL SE LAUDA CU O SALA DE CONFERINTE DE ..312 LOCURI.
    ABIA ASTEPT SA FIU INVITAT ..POATE SE DISCUTA SITUATIA INTERNATIONALA ..UCRAINA SAU MAI STIU EU…. CE NU STIU.ASTA A RAMAS DE PE VREMEA COMNUNISMULUI UNDE SE ADUNAU IN SEDINTE..CA ASTA ERA MAREA LOR PLACERE SI NICIDECUM SA VINA TURISTUL SA BENEFICIEZE DE FRUMUSETILE SI DE BAILE DIN STATIUNE.
    pACAT DE STATIUNEA AIA FRUMOASA DE PE VREMURI CARE AVEA O TRADITIE SI ERA INTR-ADEVAR O MANDRIE A BANATULUI .Un oltean stabilit de 40 ani in Timisoara

  3. Nimeni,in afara de admonistratia locala,Consiliul judetean si Conducerea statiunii-daca mai exista!-nu este vinovat pentru situatia in care se afla…fosta Perla a Banatului!Vreti încă un argument pentru afirmatia ca,Consiliul muxetean face doar politica si afaceri…oneroase?Vedeti ce s-a i,tamplat cu Strandul de laSanmihaiu German,acolo,unde la Sânmihaiu Riman este primar,vorba vine,pupila lui Bojin!Scuza ca strandul econcesionat nu tine!Nu are investitorul bani pentru un nou foraj?Cine oprest CJT sa îl atragă intr-un parteneriat si sa facă acolo un Aqualand care sa producă…milioane de euro?

  4. Rog sa fiu amendat daca voi mai calca vreodat’ in Buzia cand e festival, indiferent ce festival va fi. E doar o mare bataie de joc la adresa omului simplu si a bunului-simt. „Va multumesc” Asociației pentru Dezvoltarea Zonei Buziaș!!!! RUSINE SA VA FIE!!!

  5. Motivul: papricas cu umbra de carne dar la pret de opera de arta, conditii de servire sub limita umanitatii in 1900, vin alcoolizat, papricas cu umbra de carne si cartofi cruzi, o juma’ de ora de la Mosnita la podul peste Timis…. si va mai dau inca alte motive in urmatoare jumatate de ora. Sunteti o rusine pentru tara!!!!

  6. D-le primar rusine sa va fie ati venit sa dam voturile ne scoateti ochii cu paprikas ala sal mincati dvs cu hotii de la primarie ce dezvoltare mintiti ca faceti se darima parcul pe oamneni si terasele care au fost le ati inchis domina mizeria jegul si sobolanii jegul si puneti paza apa minerale nu mai curge ptr ce sa vina turisti poate sai punem sa curete locurile uitati-va pe poze vechi cum arata parcul aztazi ioc terase apa nu mai zic, va place sa va faliti cu rugina de pe esplanada sau primaria unde toata sleata de hoti are caldura si automate de cafea mai ginditi-va D.N.A -UL nu doarme in celula ii frig si budai cu veceu turcesc cum zice blonda lui base sper ca avocatul poporului sa faca si el o autosesizare pe curind…

  7. Super Idee, sa faci festivaluri si petreceri printre ruine!!!!!

  8. Buna ziua.Sunt un cetatean din localitatea Bacova,apartinatoare de orasul Buzias.Sunt multe de facut si daca cei de la conducere ar incerca sa se implice mai mult cred ca multre proiecte pe care primaria le are in vedere s-ar misca mult mai repede.O mare bucurie ar fi si pentru cei din localitatea Bacova daca gazul metan care alimenteaza orasul Buzias ar fi tras si in localitatea Bacova.Nu cunosc daca exista un proiect in aceasta privinta dar cred ca ar trebui sa se ia in calcul si sa se faca un proiect pentru a fi realizat acest lucru.Zona este frumoasa si asa cum au mai spus si altii trebuie sa se faca in asa fel ca multa lume sa viziteze orasul Buzias si sa se bucure pentru timpul petrecut aici.Stiu ca prin anii de dinainte de 90 era plin de lume prin parc si in oras . Speram ca acele vremuri sa revina si sa auzim numai de bine.
    Multa sanatate la cei din conducere si spor la treaba,sa nu uitati de cei ce v-au votat.Multumesc.

  9. Buziașul are o imagine mai buna datorită Centrului Cristian Șerban! Unic in țara si in Europa, a creat locuri de munca pentru noi, buziesenii

  10. Cat poate sa minta munteanu….care e directorul statiunii…cum arata statiunea PARAGINA….vilele, punctele de atractie ale stiunii sunt distruse de nepasarea lui, baia 1 si baia 2, monumente distruse. Domnu Munteanu cine e de vina ca statiunea e prefuit si invechita daca nu cel ce o conduce. Esti un mincinos nerusinat si un director penibil care nu a fost in stare de când conduce statiunea sa faca un profit de 50 000 de euro, in toti acesti ani…ba mai mult a bagat statiunea in datorii de 1,5 milione de euro. Habar nu ai de fonduri europene, colonada se face dar CAZINOUL care e proprietatea statiunii arata janlnic! Asta dovedeste cat iti pasa tie de statiune….dar nu are cum sa iti pese ca nu esti nici macar buziesan. Crezi ca nu stim ca se vinde statiunea si nu mai ai de unde fura…de aia vrei sa te muti la primarie ca sa furi orasul, sa il distrugi cum ai distrus statiunea traseist politic penibil!

    NU MAI VINDE GOGOSI ELECTORALE, CA TU NU AI FOST IN STARE DE NIMC PANA ACUM! TU NU ITI DAI SEAMA CA OAMENII VAD CA AI DISTRUS STATIUNE SI AI FURAT TOT CE AI PUTUT? CU DOUA FESTIVALURI AI SALVAT ORASUL? DE CE NU SPUI CUM AI TRIMIS OAMENII ACASA IN SOMAJ SI CUM AI LASAT SA SE DISTRUGA MONUMENTELE ISTORICE CARE SUN PROPRIETATEA BAILOR? DE CE NU SPUI CUM AI LUAT CURVA ORASULUI DE SOTIE CA SA DAI DOVADA DE OM FAMILIST?

  11. Bravo D.le PRIMAR. STATIUNEA INIMII.MELE.AVEȚI UN LOCATAR NOU PE COL.BĂLAN IOAN MAREINGINER AITI