Interviu cu Titu Bojin: Oamenii legii trebuie sa inteleaga ca, indiferent de uniforma, competitia are un sigur scop: binele cetateanului!

[email protected]

In ultima perioada, numarul violentelor fizice a crescut: batai pe strazi, agresiuni in trafic si amenintari in mijloacele de transport in comun, aproape la tot pasul. Cat de siguri se simt timisenii in casele si pe strazile din urbea lor?

Nu exista niciun dubiu ca timisenii pun mare pret pe cresterea gradului de siguranta publica, semn ca pe acest segment social exista unele probleme si temeri justificate, care trebuie tratate cu maxima seriozitate. Banatenii simt nevoia sa fie in siguranta, atunci cand circula pe strazi, cand participa la evenimente publice si se afla in comunitati, dar mai ales atunci cand acestia se afla in casele lor. Se vede limpede ca, in mod treptat, oamenii si-au pierdut increderea in autoritatile de ordine publica ale statului, iar acest lucru trebuie restabilit, in cel mai scurt timp, printr-o totala transparenta decizionala, prin cresterea fermitatii in aplicarea legii, prin implicare rapida si nepartinitoare si, nu in ultimul rand, prin respect fata de lege si cetatean. Este obligatorie descentralizarea si reforma institutionala si, cu atat mai mult, este necesara consolidarea serviciilor comunitare si a celor de ordine publica locale, prin realizarea interoperabilitatii acestora. Pana la urma, indiferent de uniforma pe care o poarta, aparatorii legii trebuie sa inteleaga ca, in momentul in care se pune problema despre ordinea si siguranta publica, nu mai este loc de orgolii marunte si ca orice ”competitie” trebuie sa aiba un singur scop: binele cetateanului!

Fara indoiala, siguranta si ordinea publica ne preocupa pe toti. Totusi, trebuie sa recunoastem ca ”sindromul violentei” a patruns si in unitatile de invatamant. Cum vedeti acesta problema?

Violenta in scoala este o realitate pe care n-o putem nega si nici neglija. Lucrul cel mai  important este sa gasim metode eficiente de combatere a violentei, de orice fel ar fi ea, pentru ca altfel acest fenomen se va croniciza si va fi greu de stapanit in contextul societatii actuale. Haideti sa fim corecti: elevii sunt la o varsta la care sunt tentati sa treaca peste reguli, iar aceasta indisciplina poate duce la un comportament violent. Mai mult, lipsa modelelor sociale, mediatizarea excesiva a cazurilor de violenta si indisciplina pot influenta comportamentul elevilor, acestia putand fi tentati sa imite actiunile vazute la televizor. Este clar ca societatea romaneasca trece printr-o criza din punctul de vedere al valorilor sociale si tocmai de aceea, noi ca parinti, avem obligatia sa punem lucrurile intr-o ordine fireasca. Consider ca este necesara prezenta in fiecare scoala a unui psiholog, care sa consilieze elevii si sa colaboreze cu profesorii, Totodata, sunt necesare masuri pentru intarirea securitatii, respectiv o mai buna colaborare cu politia, instalarea unor sisteme de supraveghere video in curtea si holurile scolii. Pana la urma, cele mai multe dintre actele cu violenta se petrec in perimetrul scolii, nu pe holurile acesteia: aici sunt copiii jefuiti de banii de buzunar si de bunurile personale. Practic, pe coridoarele institutiilor de invatamant au loc, de cele mai multe ori, doar imbranceli, jigniri, injurii si mai putin acte violente! Despre toate aceste aspecte trebuie sa discutam direct, pentru ca responsabilitate revine, pana la urma, tuturor factorilor decizionali implicati. Din pacate, de prea multe ori, oamenii politici sunt preocupati de jocuri de imagine, de transferuri de influenta si de sarcinile de partid ignorand ceea ce este cu adevarat important in societate.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. super tare interviul asta cu doua intrebari :))

  2. La fel ca si in politica nea Bojine si tot degeaba ca si voi sunteti pusi acolo ca sa fiti in slujba cetateanului si cand colo deveniti sluga banului si a intereselor proprii

  3. Gresesti Bojin-e!compari Politia Romana cu slugile primariei numiti pompos politisti locali !Nu au nici in clin nici in maneca una cu alta decat denumirea partiala .Ca si competenta si calitate a personalului la fel comunitarii/localii ar trebui sa renasca sub o alta conducere decat actualele fosile ce conduc SRL-ul numit politie locala .

  4. Bojin ,ramasita comunista ,trebuie striviti toti comunistri anti Timisoara ,gen Bojin,Stoia,Grindeanu.

  5. Eu nu i vad pe estia de la polita romana sa faca altceva decat ia shpaga si sa frece menta ,inafara de 112 ala amarat nu prea se omoara dezinteres total fata de lucrurile si problemele marunte ale orasului ,cand vor trece la primarie pt ca descentralizarea va avea loc oricum mai devreme sau mai tarziu ,atunci is vor vedea de lungul nasului

  6. Bravo Relule.le-ai zis-o.Mai zi-le si ca esti un comunitar frustat, care nu a ajuns politist . Nu ti se va indeplini visul.Ei tot politisti vor ramane, iar tu to sluga la primarie.

  7. p.s

    ,,zi-le,, a fost intentionat scris asa.Dar tu Relule, ar trebui sa intelegi printre randuri…esti un comunitar destept sper…

  8. @Pavel Chinezu -e doar un comunitar frustat (destept in visele lui ).Mai vedem ce se alege din maidanezii locali dupa alegeri ,nu-i vad bine oricum oricat sunt de slugarnici si lingai.