TIMISOARA. In urma cu exact 24 de ani, pe strazile Timisoarei se striga pentru prima oara cuvantul Libertate! Pe 16 Decembrie 1989 timisorenii au fost primii care au inteles ca in puterea lor sta sa schimbe cursul istoriei si au avut curajul sa o faca.
In acea zi de 16 decembrie, in jurul casei pastorului Laszlo Tokes din Piata Maria se adunasera cateva sute de oameni hotarati sa impiedice o decizie de evacuare a prelatului.
Nimeni nu se astepta ca acesti oameni sa formeze o miscare in stare sa darame un sistem. La un moment dat, din multime, cineva a strigat „Libertate!„. Atunci, incepea sa se scrie istoria. Timisorenii au oprit tramvaiele in centru, s-au incolonat si au pornit spre Catedrala scandand „Jos Ceausescu!” In drum, oamenii au inlaturat toate simbolurile comuniste ce le-au iesit in cale.
Timisorenii vazusera cum dictaturile Europei de Est cadeau una cate una si stiau ca pot schimba si ei lucrurile. Asta avea sa se intimple, insa, a doua zi, pe 17 decembrie. Atunci se trageau primele focuri de arma si cadeau primii tineri rapusi de gloante pe treptele Catedralei.
La fel ca in fiecare an, Timisoara isi comemoreaza eroii cazuti la Revolutie, autoritatile si asociatiile de revolutionari au pregatit un program.
Programul manifestarilor va incepe luni, 16 decembrie, la ora 12.30 in foaierul Operei unde va avea loc o expozitie de tehnica mixta, realizata de tinerii artisti plastici din Timisoara. La ora 15.00, in Sala de Consiliu a Primariei Timisoara va avea loc o sedinta festiva dedicata aniversarii a 24 de ani de la inceputul Revolutiei Romane din Decembrie 1989. Vor participa atat consilierii locali, cat si revolutionari.
La ora 18.00 la Opera Romana va avea loc spectacolul aniversar, ”Nasterea Mantuitorului si Renasterea Romaniei in Decembrie 1989”. Dupa spectacol, la ora 20.00 vor fi aprinse candele in Piata Victoriei, pe platoul din fata Operei, in memoria victimelor Revolutiei de la Timisoara. Candelele vor fi asezate in forma de cruce.
La ora 23.45, in noaptea de luni spre marti, la Biserica Martirilor din Timisoara va avea loc o Liturghie in memoria eroilor Revolutiei.
Ziua de 17 decembrie este zi de doliu in Timisoara. La ora 10.00, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara unde vor fi depuse si coroane de flori la troita din fata lacasului de cult.
La ora 12.00 va avea loc o slujba de pomenire a eroilor martiri si la Biserica Martirilor din municipiu unde, de asemenea vor fi depuse coroane de flori.
Dupa slujbe, la ora 13.30, timisorenii sunt asteptati la Cimitirul Eroilor unde la ora 14.00 va incepe slujba de pomenire a eroilor martiri, un parastas si depuneri de coroane.
Seara, la ora 19.00, pe treptele Catedralei Mitropolitane va avea loc un moment de reculegere, cu lumanari, in memoria eroilor martiri ai Revolutiei.
In 18 decembrie, mai multi revolutionari din Timisoara vor porni intr-un pelerinaj la Bucuresti, „Pe urmele Martirilor şi a Cenusii Eroilor timisoreni”. Se vor depune coroane in Piata Universitatii, la monumentul din Piata Victoriei, la Crematoriul „Cenusa”, la Cimitirul Eroilor Tineri, si la Popeşti – Leordeni, unde se va oficia si o slujba de pomenire la Biserica monument de langa gura de canal Castaforum, locul in care s-a aruncat cenusa Eroilor Martiri timisoreni disparuti in Revolutia de la Timisoara
In 19 decembrie, de la ora 12.00, la Uniunea Scriitorilor din Timisoara vor fi lansate mai multe volume de carti aparute cu sprijinul Memorialului Revolutiei.
In 20 decembrie, la ora 12.00 vor suna sirenele din centrul orasului pentru a marca momentul in care in urma cu 24 de ani, Timisoara a fost declarat primul oras liber de communism din Romania.
La ora 17.00, la Memorialul Revolutiei va avea loc vernisajul de fotografii despre Revolutia Romana, fotografii semnate de George-Martin Copaceanu.
In 21 decembrie, timisorenii participanti la pelerinajul de la Bucuresti se vor opri la Slatina-Olt unde vor depune coroane de flori la Troita Eroilor Romani din centrul orasului, la Unitatea Militara de Poliţie din Slatina (Poarta II) şi la Spitalul Judeţean Slatina, apoi va avea loc o slujba de pomenire, urmata de rugaciuni.
Pareri
da. intr-o anume zi de 16 decembrie am castigat cel mai bun lucru pentru natie…am predat stafeta…ceausescu- iliescu…restu e istorie :). libertatea inca nu o vad…
Stai jos, esti prost!
Nu vezi libertatea?
Ia unu exemplu simplu:esti liber sa treci frontiera cand vrei tu.
Incepi sa intelegi?
libertate inseamna mai mult decat ce ziceti voi… din pacate cei morti la Revolutie se rasucesc in mormant de ceea ce se intampla acum si s-a tot intamplat in acesti 24 de ani… pacat! de sangele varsat!
mai ia unu.esti liber sa scri aici acum si oriunde vrei tu ceea ce gandesti.fara teama de repercursiuni.
Ceea ce tot enumerati acolo nu este libertate domnule! Sunt niste privilegii de care ne bucuram acum. Am scapat de anumite limitari dar suntem departe de libertate! Va rog sa va documentati inainte sa sustineti ceva de o astfel gravitate!
Exact asta inseamna libertate. Libertatea de: a gandi si ati exprima parerea; de circulatie;de a avea acces la cunoastere;de a alege;
Domnule Matei, am 19 ani m-am nascut in libertate si de aceea o consider o normalitate nu un privilegiu.Am citit cum era inainte, cum erau batuti cei ce incercau sa treaca granita, cum le era frica sa vorbesaca liber. Repet pt dvs. tot ce avem acum este un drept, o normalitate nu un privilegiu.Acei oameni si-au pierdut viata tocmai ca noi sa avem drepturi, nu privilegii.
Tinerii frumosi si liberi macar astazi sa taca si sa fie mai smeriti si mai … invizibili. Au timp la anu sa zbiere cu rosia montana, ponta, baSECU si alte frectii de ale momentului. Astzi comemoram revolutia. Astazi ne amintim de mortii Timisoarei… macar astazi nu ne jigniti si nu ne injurati
Nu stiu cine esti si ce interese ai dar dintotdeauna oamenii au iesit in strada atunci cand le merge prost. In cazul asta astazi tara merge incredibil de prost, ASTAZI, nu maine, nu dupa Revelion sau cine stie ce alte sarbatori.
Unii din noi au memoria scurta si se scurteaza cu fiecare pomana politica primita. Deci momentul de actiune e acum, cu atat mai mult cu cat zilele astea comemoram niste oameni care s-au batut pentru libertate.
Ce mod mai bun de a le cinsti actele si altruismul decat de a ne ridica noi insine sa protestam impotriva hotiei si coruptiei care incearca sa ne acapareze tara?
Pacat de sangele varsat!
Mai adaugati traditionalul mars organizat de catre suporterii timisoreni , cu plecare din Piata Maria – marti ora 18:30, catre Cimitirul Eroilor. „Cine uita e complice” – https://www.facebook.com/events/575455085874516
Revolutia nu s-a terminat odata cu caderea Ceausestilor in 22 Decembrie 1989; ea continua si astazi, pentru ca in fiecare zi trebuie sa luptam pentru a nu pierde ce s-a castigat cu sangele varsat, si pentru ca aceasta tara sa progreseze.