Intrebarea Zilei de vineri, 3 august 2012: AVEM UN CASTIGATOR!

Intrebarea Zilei de vineri, 3 august 2012: Ce aniversam astazi, 3 august, de Ziua Timisoarei? Castigatorul zilei: Alexandru Prodan     Felicitari si pofta buna! Ramaneti in continuare pe www.opiniatimisoarei.ro! Luni lansam un nou concurs San Marzano si opiniatimisoarei.ro iti aduc pranzul la birou! Un weekend excelent!

Intrebarea Zilei de vineri, 3 august 2012: Ce aniversam astazi, 3 august, de Ziua Timisoarei?

Castigatorul zilei: Alexandru Prodan     Felicitari si pofta buna!

Ramaneti in continuare pe www.opiniatimisoarei.ro! Luni lansam un nou concurs San Marzano si opiniatimisoarei.ro iti aduc pranzul la birou! Un weekend excelent!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. În 3 August 1919, când gen. Rusescu, în fruntea roşiorilor săi intra în Budapesta, la Timişoara, unde prin prevederile Convenþiei militare de la Belgrad intraseră trupele aliate (sârbeşti şi franceze), intrau trupele române sub comanda colonelului Virgil Economu.

    Procesul instaurării administraţiei româneşti în zona care fusese recunoscută României de către Conferinţa de Pace de la Paris, s-a accelerat în luna iunie 1919. În data de 18 iulie 1919 a sosit la Timişoara o comisie a Consiliului Dirigent, pentru a discuta cu generalul francez De Tournadre şi cu autorităţile militare sârbeşti modalitatea de retragere a armatei de ocupaţie sârbe şi preluarea administraţiei de către români. În ziua următoare, 19 iulie, a venit la Timişoara o comisie tehnică trimisă de Consiliul Suprem al Antantei, pentru a stabili noua linie de demarcaţie între România şi regatul SCS. Comisia a fost prezidată de generalul De Tournadre, România a fost reprezentată de colonelul Virgil Economu, iar Serbia de colonelul Velcivics. Comisia a stabilit o linie provizorie, cea definitivă urmând să fie stabilită la Conferinţa Păcii, dincolo de care armata sârbă trebuie să se retragă în intervalul 8 iulie – 3 august.

    Pe 27 iulie 1919, ultimii militari sârbi au părăsit teritoriul revenit statului român, iar în ziua următoare, generalul francez De Tournadre l-a instalat pe dr. Aurel Cosma în fruntea judeţului nou constituit Timiş-Torontal, primul prefect român, eveniment marcat azi prin placa de marmură instalată la intrarea actualului Cerc Militar din Timişoara.