Intram in Postul Craciunului! Ce ai voie si ce este interzis pana in ziua de Ajun?

Postul Craciunului, al doilea ca importanta dupa postul Pastilor, incepe, anul acesta, in 14 noiembrie si se incheie in 24 decembrie, iar in cele 40 de zile, cei care postesc pot manca doar produse vegetale, fara carne si lactate.

Postul Craciunului, numit si Postul Sfantului Martin ori Postul Ignatului, sau Advent, e o perioada precedenta Craciunului, si care variaza de la patru la sase saptamani aproximativ, in functie de rit si loc.

Carnea este interzisa

Postul Craciunului nu trebuie privit ca o perioada a interdictiilor, pentru ca in felul acesta ne va fi foarte greu sa ne abtinem de la hrana de origine animala. Trebuie sa ne gandim ca este un prilej bun pentru a manca sanatos, cand putem sa ii dam organismului necesarul de glucide, lipide, proteine si aminoacizi, pentru a deveni cat mai echilibrat.

Greul este in bucatarie

In primul rand, putem inlocui carnea cu soia, fie ca o folosim pentru chiftelute, fie pentru sarmalute vegetale sau pentru snitele. O punga de soia costa foarte putin, in magazine. Tot pe soia punem baza si daca vrem lactate. Extrasul din boabe de soia este un bun inlocuitor al laptelui si costa circa 6 lei litrul, iar branza tofu (aproximativ 6 lei – 300 de grame) o putem gasi  in supermarketuri, dar si in magazinele care comercializeaza produse naturale.

Anumite fructe de mare se pot manca in timpul postului: midiile, gamberii si calamarii. Mai putem manca Fetucini con Verdura adica fetucini – pastele acelea late – cu legume proaspete trase la tigaie in sos si asa mai departe, putem manca Fetucini Davero care au o combinatie de legume proaspete si scoici, carne de scoici, iar pentru preparatele romanesti putem manca tocanita de ciuperci cu mamaliguta, ciulama de ciuperci cu mamaliguta, ciorba de fasole, fara carne, bineinteles.

Nu trebuie sa uitam ca avem la dispozitie o multitudine de legume de toamna, cu care putem prepara tot felul de tocanite sau salate. Lor le putem da consistenta cu cateva bucatele de tofu.

Multe dezlegari la peste si oferta variata de produse vegetale

Din punctul de vedere al alimentatiei, acest post este mai usor decat cel al Pastelui, avand mai multe dezlegari la peste, ulei si vin. Se pot manca preparate din peste in toate zilele de sambata si duminica, inclusiv pe 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului, si in zilele de praznuire a unor sfinti cinstiti in toata lumea ortodoxa.

Asadar, este dezlegare la peste si pe 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).

In afara de peste si produse din peste, in zilele cu dezlegare se poate consuma si ulei si vin. Postul Craciunului este mai usor si pentru ca in aceasta perioada sunt accesibile mai multe alimente, avand in vedere ca gospodinele au umplut camarile cu zacusca si dulceturi de tot felul. In plus, in comert se gasesc foarte multe produse vegetale.

Dieta vegetariana este suficienta pentru o buna functionare a organismului, spun medicii, cu conditia sa fie diversificata si sa includa fructe, legume, cereale, nuci, seminte.

O asemenea dieta, din care lipsesc alimentele de origine animala, acopera necesarul zilnic de proteine, lipide, glucide, vitamine si minerale indispensabile organismului.
Proteinele se gasesc in toate alimentele, cu exceptia zaharului si a grasimilor pure. Painea, cartofii, orezul, mazarea, fasolea, soia, lintea asigura un aport suficient de proteine in perioada postului. Glucidele se gasesc in zahar, in miere si in toate vegetalele, in diferite proportii. Cele mai nesanatoase glucide sunt cele rafinate, din zahar si din produsele derivate. Lipidele sunt prezente in cantitati mici in alimentele vegetale. Exceptie fac uleiurile (masline, floarea soarelui, dovleac, porumb, etc), dar si acestea contin lipide mai sanatoase decat grasimile animale. Vitaminele sunt, in marea lor majoritate, continute in alimentele vegetale, in special in cele proaspete. Pe durata postului este bine sa se consume suplimente din cele doua vitamine. Mineralele necesare organismului, cum sunt calciul, magneziul, zincul si fierul se gasesc in cantitati suficiente in alimentele de post. Medicii spun ca inainte de a va decide sa tineti post este bine sa consultati totusi un medic care sa va asigure ca starea dumneavoastra de sanatate va permite acest lucru.

Copiii tin postul?

Parerile sunt impartite. Desi unii preoti sustin ca si copiii trebuie sa posteasca, medicii spun ca acestia au mare nevoie de o alimentatie completa, din care produsele animaliere nu pot fi excluse. Multi dintre credinciosi isi sfatuiesc copiii, in Postul Craciunului, sa posteasca doar miercurea si vinerea.

Preotii spun insa ca acei copii care sunt bolnavi – anemie, rahitism etc. – pot sa sara peste Postul Craciunului.

Postul Craciunului este tinut si in Biserica Romano-Catolica, unde este numit “Jejunum Adventus Domini” (Postul venirii Domnului), dar dureaza doar trei saptamani.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.