Intre fotografii spectacol si productie, rapita se imputineaza in Timis. Agricultorii, speriati de seceta. Foto si video

TIMISOARA. Culoarea galbena a inundat din nou campurile din vestul tarii. Finalul de aprilie a dus la inflorirea rapitei, care se intinde pe zeci de mii de hectare.

Spectacolul din lanuri atrage ca un magnet tinerii dornici sa-si faca fotografii incatatoare, pe care mai apoi sa le posteze pe retelele de socializare. Printre ei si Marinela si Patricia, doua tinere din Timisoara, ce activeaza in cadrul 7models, care s-au inscris cu succes la o sedinta foto in marea galbena de rapita, deoarece cadrul este unul de poveste, iar imaginile surprinse un must have al primaverii.

Telefonul mobil sau aparatul foto au devenit accesoriile obligatorii ale celor care vor sa imortalizeze momentul.

Eu in fiecare an imi fac poze in rapita pentru ca imi place contrastul, sunt bruneta inconjurata de galben, imi place cum ies pozele, am vazut la majoritatea oamenilor pe retelele de socializare si cam in fiecare an imi fac si eu„, spune Marinela.

Este prima data cand am ales sa fac poze in rapita, am vazut foarte multe imagini pe social media cu prietene care isi fac poze in rapita si am zis, de ce nu, hai sa incerc sa vad si arata foarte foarte foarte fain„, adauga Patricia.

VIDEO: George Stefanita

In anii trecuti, cei care au pariat pe rapita, au castigat. Anul acesta insa suprafetele cultivate cu rapita au scazut, asta si din cauza secetei din toamna. Agricultorii nu sunt deloc incantanti de productie, daca o compara cu ceilalti ani. Specialistii spun ca productia este la jumatate fata de 2018.

Daca mergeti pe camp, vedeti ca a ingalbenit, florile sunt galbene, frumoase, dar rapita are talie inca mica comparativ cu alti ani, nu vedem radacinile puternice. Bineinteles ca este rara„, explica Nicolae Oprea, specialist in agricultura.

Iar cei care profita sunt marii traderi care ofera, spun specialistii, preturi foarte mici. Ofertele celor care lucreaza pentru fabricile de ulei sau biodiesel au inceput deja sa apara, desi pana la recoltare mai sunt cam doua luni.

Eu cred ca, totusi, la acesta cultura care are o cautare mare sa vii cu 1,30 lei – 1,25 lei, in conditiile anului 2019, nu este ceva corect, in raporturile comerciale intre producator si cumparator„, mai spune Nicolae Oprea.

Potrivit specialistilor, pretul corect ar trebui sa ajunga pana la un leu si saizeci de bani la kilogram.

Rapita ocupa in acest an aproape 10 la suta din suprafata cultivata din vestul Romaniei, mult mai mica decat in anii precedenti. Agricultorii nu au vrut sa riste ca si acest an sa fie unul secetos. La nivel european se estimeaza ca se vor obtine peste 20 de milioane de tone de rapita, in crestere fata de anul trecut.

Iar daca vremea le va fi in continuare potrivnica, speranta agricultorilor se va narui si vor ramane la final doar pozele pe retelele de socializare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce aveti fratilor, daca fetele sunt dornice de afirmare? :)))) Fiecare cu ce l-a inzestrat Dumnezeu, unii creier, altii ####

  2. Ce interesant ca mai nou opiniatimisoarei s-a raliat cenzurii…sterge comentarii..frumos…erati printre ultimii cu coloana vertebrala…