Intrebari simple, la care stiinta n-a gasit inca raspunsul

Trebuie sa recunoastem ca, de-a lungul timpului, stiinta a rezolvat multe. A demonstrat ca Pamantul e rotund, a explicat heliocentrismul, a reusit operatia pe cord deschis si trasplantul de organe, a eradicat cateva boli care distrugeau popoare intregi si inca multe altele.

Sunt probleme complexe, a caror rezolvare a cerut efort si adesea sacrificii. Totusi, au ramas intrebari care la prima vedere par simple sau chiar naive, carora stiinta pur si simplu nu le-a gasit explicatie

Ce este Universul?

Stim ca Univresul este alcatuit din atomi, in proportie de circa 5%. Intrucat despre rest nu stim nimic, spunem adesea ca este energie intunecata.

Termenul a fost introdus de catre Huterer Rurner, in anul 1998, dupa ce, mult mai devreme, in 1916, Albert Einstein intuise existenta ei, fara a putea da nici el o explicatie. Astazi nu stim altceva decat faptul ca energia intunecata constituie partea principala a Universului nostru.

De ce visam?

Unii banuiesc despre vise ca prezic viitorul, altii ca ilustreaza o suferinta sau o bucurie, dar nimeni n-a putut explica pana astazi rolul acestora in viata noastra. S-ar putea sa fie o anomalie sau un mod al creierului de a-si exersa functiile in timpul somnului, dar nimic nu este dovedit.

Misterul numerelor prime

Inca din antchitate, matematicienii au observat ca exista numere care nu se divid decat cu 1 si cu propria lor valoare, ca ele se succed in mod aleatoriu si ca, oricat de departe am merge cu enumerarea lor, nu putem gasi o regula dupa care s-au format. Aceasta dezordine a numerelor prime in succesiunea lor constituie un mister al aritmeticii, care n-a putut fi explicat de mii de ani.

Vom putea vreodata sa eliminam bacteriile nocive?

Exista antibiotice, dar bacteriile au dovedit ca au o capacitate deosebita in a se adapta. In acest razboi ciudat, specialistii concep alte tipuri de antibiotice, care insa isi fac treaba numai pana cand bacteriile se adapteaza si la acestea. Ciclul se repeta fara sfarsit. Intrebarea fara raspuns este aceasta: va gasi vreodata omenirea un antibiotic la care sa nu se mai poata adapta bacteriile?

Ce configuratie are fundul oceanului planetar?

Intrebarea pare naiva, dar se cunoaste ca 95% din fundul ocanelor nu a fost inca investigat. Stiind varietatea mare de relief, de fauna si flora de la suprafata, se pune foarte serios problema cum se prezinta fundul oceanului. Este ca si sigur ca investigarea in totalitate a acestuia va prezenta nebanuite surprize pentru cercetatori.

Cat timp putem trai?

Fata de durata de viata inregistrata cu cateva secole in urma, astazi s-a dovedit ca viata poate fi mult mai lunga. Pe masura ce trece timpul, durata de vata se lungeste, iar cercetatorii considera ca gena umana este programata pentru o longevitate impresionanta. Pana cand? Este o provocare pentru cercetatori sa afle motivele imbatranirii si mijloacele pentru amanare acesteia.

Cum va arata planeta suprapopulata?

Demografii au calculat ca, pana in anul 2050, populatia ar trebui sa atinga cifra de 10 miliarde. Viata acestor oameni n-ar fi posibila daca, intre timp, nu se gasesc surse suficiente de hrana, de apa, dar si infrastructura, mai ales in zonele urbane. Ramane o provocare pentru generatia de azi sa pregateasca toate acestea pentru cea de maine. Va face fata?

Este posibila calatoria in timp?

Problema a aparut odata cu teoria lui Einstein despre relatia dintre spatiu si timp. Pana acum, n-a gasit nimeni mijlocul tehnic capabil sa asigure o calatorie care sa invinga trecerea timpului. Intrebarea este fascinanta, dar fara un raspuns precis, calatoriile indepartate, ca in romanele SF, raman imposibile.

De ce cascam?

Este jenant ca noi, cei care nazuim la calatoria in timp, sa nu gasim raspuns la problema legata de cascat. Totusi, nu s-a gasit inca nicaieri spcialistul care sa explice cauzele acestui gest, in ce masura cascatul este util pentru organism si daca exista procedee pentru a-l evita.

De ce numai 90% din populatie scrie cu mana dreapta?

S-a dovedit ca scriem cu mana dreapta nu pentru ca asa am fost invatati, ci pentru ca asa o cere organismul nostru. Dar de ce o cere asa, asta n-a dovedit-o nimeni. In orice caz, nu este o moda a vremurilor noastre.

Se stie ca inca din antichitate, 10 % din populatie avea mai multe abilitati la mana stanga, decat la cea dreapta. In Evul Mediu, multe popoare nu primeau stangacii in armata, intrucat ei nu puteau fi siguri pe tragaci. Faptul se considera atunci o rusine.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.