TIMISOARA. Autoritatile din Timis, in alerta, dupa ce judetul e lovit de cele mai grave inundatii din ultimii 20 de ani. Se solicita ajutor international, iar interventia va fi una de amploare, cu personalul si echipamentele din dotare din peste 15 institutii.
Asa arata scenariul unui exercitiu de amploare pus la cale in acest sfarsit de saptamana la Timisoara si in judet.
CITESTE SI: I-a bagat compresorul in fund si i-a dat drumul. Incident incredibil in vestul tarii!
Conform planului, intre 9 si 12 martie, apele raurilor Timis si Bega ies din matca si inunda 20 de localitati din Timis.
Uzina de apa din Lugoj va fi afectata, in timp ce casele din zona Uzinei de Apa de la Timisoara vor fi si ele inundate din cauza debitului urias al raului Bega, dar acest lucru ar pune in pericol si alimentarea cu apa potabila a Timisoarei. 32 de fantani publice cu apa potabila din Lugoj si 36 din Timisoara vor fi afectate, ca de altfel si subsolul spitalului din Lugoj.
Autoritatile vor amenaja cinci tabere de sinistrati, ultima dintre ele la Giarmata, care ar putea gazdui 2500 de oameni refugiati.
Scenariul a fost pus la punct de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si va testa modul in care reactioneaza institutiile intr-un moment crucial pentru populatie.
CITESTE SI: ‘Nu arunca gunoiul, ca te vad!’ Nesimtitii care n-au inteles asta la Timisoara!
„Pentru Timis e un exercitiu in premiera, in sensul in care cel putin in ultimii 20 de ani nu s-a desfasurat un astfel de exercitiu. Nu este vorba atat de modul in care gestioneaza o situatie de urgenta fiecare institutie, este vorba de a lucra in comun cu module din UE, in momentul in care Guvernul Romaniei solicita asistenta internationala. Sunt bariere lingvistice, de proceduri, si bineinteles exista si diferente in ceea ce inseamna mijloacele tehnice. In acest sens, scopul exercitiului este in principal de armonizare al acestor aspecte, la sfarsit reusind sa gestionam impreuna o stituatie de urgenta„, a declarat Lucian Mihoc, inspectorul sef al ISU Banat.
„Atunci cand se intampla cate un eveniment, dam din usa in usa, schimbam hartii si nu stim ce sa facem fiecare. Tocmai de aceea, acest eveniment se pliaza foarte bine pe aceasta zona geografica, pentru ca stiti foarte bine ca judetul Timis in fiecare an are aceste surprize cu apele. Acum nu stiu daca e exagerat cu evacuarea a 20 de localitati si cu inundatii de asemenea anvergura, dar cred ca e bine sa punem raul in frunte si sa incercam sa o rezolvam asa cum o putem face, si in teorie, dar si in practica„, a declarat prefectul Mircea Bacala.
Scenariul prevede si participarea internationala din partea unei echipe din Uniunea Europene, care ar veni in Timis atat cu dotari tehnice, cat si cu personal de interventie.
„Ajutoarele sunt pe drum, din mai multe tari cum ar fi Austria, Franta si Germania. Impreuna cu autoritatile vom da ce avem mai bun pentru a limita efectele inundatiilor. Nu avem inca o imagine completa a situatiei pentru ca abia am ajuns, dar speram sa primim aceste informatii azi. Echipele sunt pe drum cu echipamente de purificare a apei, echipamente radio, pompe de mare capacitate, si echipe specializate de interventie chimica, radiologica si nu cleara. Echipele sunt la cateva ore departare de granita. Aceste echipe vor incepe munca imediat ce vom avea toate prioritatile de actiune si o evaluare a situatiei vom putea actiona„, a declarat John Anderson, coordonatorul echipei internationale de interventie.
La exercitiul si-a anuntat prezenta sambata si secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
In exercitiu vor participa si instutiile locale, parte din Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis dupa cum urmeaza: Inspectoratul de Politie Judetean Timis, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Timis, Administratia Bazinala de Apa Banat, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare Timis, Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta ale localitatilor vizate în cadrul exercitiului, Directia de Sanatate Publica Timis, S.C. Aquatim s.a., Garda de Mediu Timis, Politia Locala Timisoara si Mosnita Noua, Politia Transporturi Feroviare, Uzina de Apa, Crucea Rosie Timis, Directia Agricola Timis, Aeroportul International Timisoara, Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier