TIMISOARA. Zeci de mii de elevi de gimnaziu si liceu vor avea parte de ore de educatie juridica pana la vacanta de iarna, predate de avocati din cadrul Baroului Timis, in cadrul programului „Fii Avocat in Scoala Ta„(FAST), ajuns la a doua editie.
De aceste ore de educatie juridica vor beneficia elevi din clasele a VII-a si a XI-a din 128 de scoli din Timisoara, localitatile din jur, dar si din alte orase din judet. In total, peste 30.000 de copii.
Orele vor fi predate de 31 de avocati, membrii ai Baroului Timis, care vor tine voluntar aceste cursuri.
„Cu ajutorul dumnealor, lucrurile se vor aseza si in etapa a doua. Sunt teme de actualitate pentru sistemul de invatamant si ne bucuram sa avem un sprijin in tratarea acestora pe partea de prevenire, iar noi, cadrele didactice, nu suntem cei mai buni profesionisti pe alte domenii decat cele pe care ne-am format si sigur ca un sprijin in prevenire este binevenit. Este o initiativa foarte buna. Suntem alaturi de avocatii Baroului Timis pentru implementarea celei de-a doua editii si suntem foarte bucurosi ca vom face parte din acest proiect… Daca se vor face activitati repetate pe toata perioada pana in decembrie, sunt convinsa ca vor fi abordate cea mai mare parte dintre ele sau in totalitate, dar va fi eficienta orice tema din cele propuse„, a spus Simona Bejan, inspector scolar general adjunct.
Prima tema propusa pentru al doilea modul este „De la drepturi si libertati la infractiuni in mediul online” si elevii vor invata, printre altele, despre protectia datelor personale, cybercriminalitate, atacuri cibernetice, dar si despre libertate de exprimare, limitele acesteia sau infractiunile care pot fi comise in mediul online.
A doua tema propusa este „Eu, proprietatea si banii. Drepturi si obligatii„, in cadrul careia elevii vor afla de la ce varsta se pot angaja, cum isi pot infiinta propria afacere, ce drepturi si raspunderi au daca incep sa castige bani prin intermediul blogurilor, vlogurilor sau conturilor pe retele sociale.
Ultima tema aleasa pentru acest modul este „Drepturile si obligatiile mele de zi cu zi„, in cadrul careia vor invata despre crime si delicte contra mediului inconjurator, ce deseuri pot sa arunce, cum functioneaza colectarea selectiva, ce inseamna poluarea sau legislatie pentru protectia animalelor.
„Este cert ca tinerele generatii, copiii, si as pune chiar copiii nostri, au nevoie de educatie juridica. Este cert ca orice individ are nevoie de educatie juridica pentru a putea constientiza consecintele conduitei sale pe care a avut-o sau ar putea sa o aiba, moment in care putem spune ca avem o societate mai buna. Efectele acestui proiect asumat cu succes de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania se vor vedea peste cateva zeci de ani, pentru ca abia atunci cand vom avea o conduita continua vom putea si avea pretentii ca efectele muncii noastre sa se vada. Se discuta la nivel national si de o includere a educatiei juridice in programa scolara, ca urmare a modificarii legii Invatamantului. Sa vedem in ce masura acest lucru se va putea realiza. Pana una alta, avocatii din Romania isi vor continua misiunea pe care si-au asumat-o voluntar, si cu foarte mult entuziasm, si vor contribui la educatia copiilor nostri… Dreptul, in general, este extrem de generos din punct de vedere al informatiilor pe care le ofera, al noutatilor pe care le ofera, si cu certitudine aceasta tematica a fost structurata in functie de interesul pe care l-au manifestat elevii si in functie de ce au decis cei care se ocupa in mod direct de acest program ca intereseaza pe elevii din scolile in care am inceput sa predam.
Probabil ca in ipoteza in care programa propusa pentru acest an nu va fi epuizata, se va decide continuarea lui si in anul care vine. Dar, pana la urma, in ciuda acestor materiale si directii care sunt trasate de departamentul de educatie juridica din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, fiecare coleg avocat este liber sa isi gestioneze orele de predare la scoala asa cum considera de cuviinta„, spune avocatul Sergiu Stanila, decan al Barioului Timis.
Proiectul FAST se va desfasura in acest an pana la vacanta de iarna a elevilor, in luna decembrie, si ar putea fi reluat in primavara lui 2023.